Rekor İçin Kredi Çekti - Son Dakika
Spor

Rekor İçin Kredi Çekti

Rekor İçin Kredi Çekti

Dünya ikincisi, sayısız rekorun sahibi; ama ne sponsoru var ne de iki yeni rekor için hazırlanırken masraflarını rahatlıkla karşılayacak geliri yok.

26.02.2014 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk futbolunun simge isimlerinden Şenol Güneş'in, "Eskiden futbolu fakirler oynar zenginler izlerdi, şimdi ise zenginler oynuyor fakirler izliyor" sözünü unutmak mümkün değil. Futbol, futbolcular zenginleşti de zenginleşmesine ya diğer spor dalları! Daha önce bu sayfalarda; milli atletlerimizin, haltercilerimizin, güreşçilerimizin inşaatlarda çalıştıklarını, bazen yol parası dahi bulamadıklarını okumuştunuz. Şimdi de bir 'su perisi'nin hikayesini anlatacağız size…

34 yaşında; Serbest Dalış Milli Takımı'nın göz bebeği; dünya ikincisi ve sayısız rekorun da sahibi Derya Can. Aynı zamanda bir anne ve Çanakkale'nin Çan İlçesi'nde 23 Eylül adlı okulda beden eğitimi öğretmeni. Öğretmenlikten kazandığı parayla geçiniyor; rekorların, şampiyonlukların getirisi olmuyor…

Geçen hafta, rekor denemelerine hazırlanmak için çektiği 10 bin liralık tüketici kredisi bir köşe yazısına konu oldu; sponsor bulamıyordu.

Yazıyı okur okumaz harekete geçtik ve Derya Can ile iletişim kurduk. Antalya Kaş'ta yalnızca derin sulara kilitlenmiş durumda olan ve iki dalda dünya rekoru denemesi yapacak Derya, önemli açıklamalar yaptı.

Bu sporda serüveniniz nasıl başladı?

Mezuniyetten sonra bir süre atanamayınca 15 yaşında başladığım tüplü dalış eğitimimi tamamlamak istedim. Çanakkale Sualtı Kulübü'nde serbest dalış takımı sporcusu olan kuzenimin antrenman-larıyla da denk geliyorduk. Kuzenim Derya Tolu, "Gel seni de takıma alalım" demişti; 22 yaşımda olmama rağmen "Ben bir işi yaparsam en iyisi olur ya da en iyiler arasında olurum" demiştim.

Dediğinizi de yapmışsınız... Dünya Sualtı Oyunları ikinciliğiniz var ve şimdi de yeni bir rekor denemesi yapacaksınız. Fakat rekor denemesi için maddi destek bulamadığınız için kredi çektiğiniz ve kendi imkanlarınızla hazırlandığınız ortaya çıktı…

Şu ana kadar bir sponsorluk teklifi gelmedi. Kredi ödemeye devam maalesef…

Amatör sporların makus kaderi bu mu?

Türkiye'de koluna iki ünlü takıp, meşhur olan sporcular var; mankenliğe, modelliğe özeniyorlar. Bu tipler ünlü olup para kazanıyorlar. Ama benim tarzım değil. Belki yapsaydım şimdi sponsorum olurdu.

Rekor kırmaya nasıl karar verdiniz?

5 yıldır düşünüyordum. Normalde 2-3 sene sadece çalışarak rekor denemesine hazırlanıyorlar ama ben 2 ayda rekor olan 70 metre derinliğe yaklaştım.

Bireysel olarak yardım talep ettiğiniz bir kurum oldu mu? Biri çıkıp şimdi kredi borcunuzu ödese…

Çanakkale'nin büyük şirketlerine başvuruda bulundum ama olumlu bir cevap alamadım. Biri çıkıp borcumu kapatacak! O ancak filmlerde olur.

Dünya ikincisi oldunuz; kazancınız ne kadar oldu?

Maalesef kazancım olmadı. Sebebi yönetmelik… Yönetmelik, uluslararası yarışmalarda en az 10 ülke olacak diyor. 8 ülke katılınca da biz para alamıyoruz.  Bir öğretmen maaşıyla, bu spor için her yıl en az 15 bin lirayı cebimden harcıyorum ve bir çocuğum var.

Bu süreçte kırgınlıklarınız oldu mu?

Kırgınlığım aldığımız madalyaların kıymetinin bilinmemesi. Ayrıca Türk halkına söz veriyorum: Bu rekor da kırılacak.

Şu an Kaş'ta çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz? Günde kaç saat antrenman yapıyorsunuz?

İki dalda rekor denemesi yapacağım.  'İp Destekli Paletsiz Derin Dalış' ve 'Değişken Ağırlıklı İp Destekli Derin Dalış' dallarında. Bu rekorları kırabilmek için iki gün arayla derin dalış antrenmanları, diğer zamanlarda da kara antrenmanları ve nefes egzersizleriyle günde 3-6 saat çalışıyorum.

Burhancan Terzi

Kaynak: TotemSpor.Com

Son Dakika Spor Rekor İçin Kredi Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement