Restorasyonun ardından açılan Tunceli Müzesi ilgi görüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Restorasyonun ardından açılan Tunceli Müzesi ilgi görüyor

Restorasyonu tamamlanarak resmi açılışı yapılan ve 700 civarında eserin sergilendiği Tunceli Müzesi ilgi görüyor.

31.12.2020 12:39  Güncelleme: 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Restorasyonu tamamlanarak resmi açılışı yapılan ve 700 civarında eserin sergilendiği Tunceli Müzesi ilgi görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferans bağlantısıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından geçen günlerde açılışı yapılan müzede, 700 civarında eser sergileniyor.

Kentte 1936 yılında Almanya ve Avusturya mimarisiyle yapılarak bir süre askeri kışla olarak kullanılan ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile Valiliğin girişimi sonucu geniş kapsamlı restorasyondan geçirilen müze, yöre halkı başta olmak üzere çevre illerden de misafirlerini ağırlıyor.

Yaklaşık 1800 metrekare avluya sahip ve 5 bin 805 metrekare alandaki 4 bloktan oluşan müze, yazılı ve sözlü tarih ile belge, evrak ve fotoğrafların bulunduğu alanların yanı sıra "kütüphane", "Alevilik", "arkeoloji" ve "etnografya" bölümleriyle ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkartıyor.

Ziyaretçiler müzede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uyarak hafta için 10.00-17.00 saatlerinde ziyaretlerini gerçekleştirebiliyor.

Müze Müdürü Kenan Öncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında müze binasının Kültür Varlıkları ve Müze Genel Müdürlüğüne tahsis edildiğini ve restorasyon çalışmaları yapıldığını söyledi.

Yaklaşık 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının sonunda müzenin bakım ve onarımı tamamlanarak 25 Aralık'tan itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başladığını ifade eden Öncel, şöyle konuştu:

"Müzemiz, önemli bir müze. Çünkü son yıllarda ilimizde doğa ve su sporları turizmi çok önem kazandı. Bunun üzerine açılışla kültür turizmi de artık ilimizde başlayacak. Müzemiz arkeoloji, etnografya ve inanç bölümlerinden oluşuyor. Şu an müzemizde 700 eserimiz sergileniyor. Müzemiz haftanın 7 günü açık. Sabah saat 10.00 ila akşam saat 17.00 saatleri arasında tüm ziyaretçilerimizi bekliyoruz."

Ziyaretçilerden Zülfü Özmen ise müzeyi gezerken büyük keyif aldığını belirterek "Müzede yer alan eserler, kültürümüzü yansıtıyor. Müzenin faaliyete geçmesi Tunceli açısından çok iyi oldu." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Süleyman Yüksel de müzenin mimarisi ve yapısıyla çok güzel olduğunu vurgulayarak "Müzeyi gezerken geçmiş günlerimi hatırladım. Yapanların emeğine sağlık. Çok harika çok güzel bir hizmet olmuş. Tarihi değerlerimizin ortaya çıkarılarak gelecek nesillere aktarılmasını istiyorum. Tarih hepimizindir. Tarih devletimizdir. Geçmişini bilmeyen insanlar, yarını hiç bilemez." değerlendirmesini yaptı.

Restorasyonun ardından açılan Tunceli Müzesi ilgi görüyor
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Restorasyonun ardından açılan Tunceli Müzesi ilgi görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.


Advertisement