Restore Edilen Erzurum Kongre Binasını TBMM Başkanı ile 4 Bakan Açtı - Son Dakika
Güncel

Restore Edilen Erzurum Kongre Binasını TBMM Başkanı ile 4 Bakan Açtı

Restore Edilen Erzurum Kongre Binasını TBMM Başkanı ile 4 Bakan Açtı

Tbmm Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından 3.5 milyon lira harcanarak restore edilen tarihi Erzurum Kongre binası, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 4 bakanın katıldığı törenle açıldı.

23.07.2014 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tbmm Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından 3.5 milyon lira harcanarak restore edilen tarihi Erzurum Kongre binası, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 4 bakanın katıldığı törenle açıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında 95 yıl önce bugün toplanan Erzurum Kongre binasının açılıış törenine katıldı. Farklı okullarda eğitim gören 600 öğrencinin oluşturduğu koro önce Erzurum türkülerini seslendirdi. Bu sırada bir öğrenci aşırı sıcaktan bunalınca, şarkı söylemeyi bırakıp konser boyunca kaldırımda oturdu. Dışişeri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Firdevs Aksakal (7) ve Elif Aksakal (4) kardeşleri kucağına alarak konseri izledi.

ALA: 23 TEMMUZ'DA VERİLEN KARARI 10 AĞUSTOS'TA TAÇLANDIRACAĞIZ

Açılışta konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, 600 yıllık adaletli hükümdarlıktan sonra İstiklal savaşı yıllarında milletin büyük bir sıkıntıya düştüğünü, bu sırada Erzurum Kongresinin toplandığını hatırlattı. Çıkış yolu aranırken Gazi Mustafa Kemal'in Erzurum'a gelerek kongreyi topladığıne işaret eden İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum'un zulme, işgale ve ülkeye yönelik taarruzlara itirazın yüksek sesle dile getirildiği bir yer olduğunu bildirdi.

Erzurum Kongresinde alınan kararlardan birisinin millet iradesi ve her türlü baskıya 'hayır' demek olduğuna dikkati çeken Bakan Ala, "En problemli zamanda burada bugünkü adıyla bir meclis toplanıyor. Bu milletimizin başı en çok dara girdiğinde meclisimiz çağrılacak, toplanacak yerdir. Eğer öyle bir yer yoksa meclis oluşturulup ve o kararlar alınacaktır. Yani milletimizin başı derde girdiğinde meclis kapatılacak yer değil. Meclis, 'problemler çoğaldı, yaptık darbeyi ve meclisi dağıttık' demek Mustafa Kemal'in burada başlattığı ruha,y yaptığı işe tam aksi hakarettir. Ona vurulmuş büyük bir darbedir. Bunun altını kalın çizgilerle çiziyorum. Buranın restore edilmesinde TBMM Başkanı bu mekanın bu hale gelmesinin sebebidir. 23 Temmuz'da 95 yıl önce verdiğimiz kararı yani 'millet yönetecek' kararını şimdi 10 Ağustos'ta taçlandıracağız. Bundan sonra devletin başına, cumhurun başına kimin geleceğine de millet karar verecek. Milletin adamını milletin başına getireceğiz" diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bugünün kutlu ve mutlu bir gün olduğunu, hem Kadir gecesi hem de Erzurum Kongresinin 95'inci yıl dönümünün kutlandığını belirtti. Aynı zamanda İslam dünyasında İslam tarihinin en kanlı dönemlerinden birinin yaşandığını bildiren Cemil Çiçek, Gazze, Suriye ve Irak'ta çocuk, yaşlı ve kadın demeden insanların öldürüldüğüne dikkati çekti. Medeni dünyada insan hakları adına söylenmedik laf bırakılmadığını, ülkelerle ilgili insan hakları karneleri hazırlandığını, ancak en büyük insan hakları ihlallerine çanak tutup arka çıktığına işaret eden Cemil Çiçek "Neredeyse bu kan dökmeyi kutsayacak bir tavır ve bir aymazlık içerisinde. 'Kimyasal silah kullanma ama nasıl birbirini öldürürsen öldür' demek gibi bu yüzyılda asla kabul edilemeyecek bir tavır ve aymazlık içerisinde" dedi.

"BİZİM DUAMIZ, ALLAH DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN"

Geçen yıl Balkan Savaşlarının 100'üncü yılı olduğunu hatırlatan Cemil Çiçek, bu savaşlar nedeniyle Türk milletinin büyük acılar yaşadığını, insanların katledildiğini söyledi. 3 Ağustos 2014'te Birinci Dünya Savaşının 100'üncü yıldönümü olduğunu anımsatan Cemil Çiçek, bu savaşında Türk milletinin yeryüzündeki küçük kıyameti olduğunu vurgulayan Çiçek, "Bizim için büyük yıkıma neden olan bu savaşın birkaç gün sonra 100'üncü yılı anılacak. İnşallah bu fırsatı kaçırmayacağız. Çünkü Balkan savaşlarının 100'üncü yılı Türk milleti için ne ifade ediyor yeteri kadar üzerinde durmadık. Değerli konuklar bir millet ki acılarını hatırlamaz, sevinçlerini paylaşmazsa, şehir ve gazilerini rahmetle anmazsa, o milletin geleceği karanlıktır. O yüzden sıradan bir coğrafya üzerinde yaşamadığımızın hepimiz farkında olmamız gerekiyor.  Devlet kurmak genetik bir mirastır. Türk milleti bu konuda tecrübeli ve yeteneklidir. Türk milleti tarihinin hiçbir döneminde devletsiz kalmamıştır ve inşallah da kalmayacaktır. Onun içindir ki mübarek günde elimizi cenabı hakka açarken dualarımız arasında diyoruz ki 'Allah devlete ve millete zeval vermesin.' Bu bizim duamızdır. Devletsiz olunduğunda devlet zayıf düştüğünde bir ülkenin başına ne felaketler gelir görmek istiyorsanız akşam haberlerine bakın. Yakın çevremizde Suriye, Irak, Gazze'de yaşanan vahşeti, cinayetleri gördüğünüzde bu duanın ne kadar anlamlı olduğunu daha iyi anlıyoruz ve anlamalıyız.Ya devlet başa ya kunduz leşe. Eğer devlet yoksa o zamanlar leşler sizin başınıza üşüşür" diye konuştu.

"VAZGEÇİLMEZ OLAN TBMM'DİR"

Erzurum'un kurtuluş mücadelesindeki önemine değinen Cemil Çiçek, hürriyet ve bağımsızlık yolunda Türk Milletinin  kararlılığının kongre binasında vurgulandığını belirterek şöyle devam etti:

"Empreyalist istiladan kurtuluşta genç Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Erzurum Kongresinin çok özel bir yeri ve anlamı vardır. Palandöken eteklerinde bu kahraman vilayetimizde Türk milletinin sahipsiz olmadığı vurgulanmış milli mücadelemizin yol hatırası belirlenmiştir. Bölgesel nitelikteki toplantılar Erzurum Kongresiyle ulusal bir nitelik kazanmış, milletin bütününü ilgilendiren kararlar alınmıştır. 9 kişilik temsil heyetiyle Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde TBMM'nin açılışına giden ilk adım atılmıştı. TBMM'nin açılışı yolunda atılan bu büyük adımla aynı zamanla kuruluş mücadelesi başlamıştır. TBMM'nin açılışı kolay olmamıştır. Bu devletimizin her kurumu önemli ve vazgeçilmezdir.  Ama bunların başında en evvel vazgeçilmez olan TBMM'dir. Bunca parlamento içerisinde gazi unvanını alnı ak ve başı dik olarak kazanmış dünyadaki tek meclistir. Onun için böyle bir meclisi bize kazandıranları şükran ve rahmetle anıyoruz. TBMM, Türk milletinin göz bebeği, demokrasinin kalbinin attığı yerdir. Bu açıdan sorunları tartışabilen demokrasiyi geliştirebileceğimiz yegane kurumdur. Biz miting için bir araya gelen bir kalabalık değiliz. Örfü, adeti inancı olan milletiz. Ne tarihimizle, ne kültürümüzle ne de birbirimizle çatışmaya girmeye gerek yoktur. Bu bizim felaketimiz olur."

"TÜRKİYE'NİN SORUNUNU ANCAK BİZLER ÇÖZERİZ"

Terör sorununun Türkiye'nin gündeminden tamamen çıkarılması halinde 21'inci yüzyılın hedeflerine ulaşmak için önemli bir fırsatın yakalanacağına dikkat çeken Çiçek şunları söyledi:

"30 yılı aşan bir süredir ayağımıza dolanan bu sorunu ortadan kaldırdığımız gün ülkemizi ve insanımızı layık olduğu huzura kavuşturmak için büyük bir fırsat yakalayacağız. Bu fırsat elimizdedir. Türkiye'nin sorununu ancak bizler çözeriz. Başkalarından anlayış, destek beklemek, asla bugüne kadar mümkün olmadı. Bu sorunları biz aşmalıyız. Başkaları bu işi düzetmek için değil karıştırmak için karışır. Bunu da yaşadığımız terör tecrübelerinden çok iyi biliyoruz. Bizi yıllardır oyalayan bu prangadan kurtulduğumuz gün ülke bir ok gibi fırlayarak daha ileri hedeflere ulaşacaktır. Kaynaklarımızı heba etmeden yatırıma dönüştürmek için bu sorundan kurtulmamız gerekmektedir. Böylece Türkiye 30 yıldır mücadele ettiği teröre rağmen ulaştığı hedeflerin  çok daha ilerisine gidecektir. İnsanımızın çalışkanlığı ülkemizin potansiyeli bunun en büyük garantisidir. Erzurum Kongresinin bir daha toplanmaması ve milletin mukadderat kaygısına düşmemesi için birbirmize uyumlu, saygılı ve sabırlı bir şekilde çalışmaya devam etmeliyiz."

Yapılan konuşmaların ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve bakanlar restore edilen kongre binasındaki temsili canladırmayı izledi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında 23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında toplanan ve alınan kararlarla Kurtuluş Şavaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi, 10 Ocak 2011 günü protokolle TBMM'ye devredildi. Sivas kongre binasıyla birlikte TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı bünyesine alınan Erzurum Kongre binası geçen yıl 3.5 milyon lira harcanarak restore edildi. 'Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz' kararıyla Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum'daki tarihi kongre binası 19'uncu yüzyıl sonlarında yapıldı. Erzurum Kongresine ev sahipliği yapan tarihi bina, kongre müzesi olarak da kullanılacak. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Restore Edilen Erzurum Kongre Binasını TBMM Başkanı ile 4 Bakan Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, öğrencilere iftar programı düzenledi
    20:56 Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, öğrencilere iftar programı düzenledi

    Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Ramazan ayı münasebetiyle öğrencilerine yönelik iftar programı düzenledi. Programa Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, öğretim üyeleri, daire başkanları ve öğrenciler katıldı. Rektör Sözbir, öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar dileyerek Ramazan ayının hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti. İftar programı, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Antalya İl Müftülüğü tarafından düzenlenen iftar programında şehit ve gazi aileleri bir araya geldi
    20:56 Antalya İl Müftülüğü tarafından düzenlenen iftar programında şehit ve gazi aileleri bir araya geldi

    Antalya İl Müftülüğü tarafından Muratpaşa ilçesinde düzenlenen iftar programına Muratpaşa Kaymakamı Orhan Burhan, İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya ve şehit ve gazi aileleri katıldı. Yapılan konuşmalarda, ramazan ayında yardımlaşma ve dayanışmanın önemi vurgulandı ve şehit ve gazi ailelerine minnet duyguları ifade edildi.

  • Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
    20:49 Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Tuzcuoğlu, deprem bölgesinde sıfırdan inşa çalışmalarının devam ettiğini ve Beypazarı'nda da birçok projenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, TOKİ tarafından yapılan konutların tapu işlemleri sürerken, altyapı sorunlarının çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi
    20:43 Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi

    Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sofraları iftar programına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Programda, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Prof. Dr. Mustafa Karataş da konuşma yaptı. İftarın ardından semazen gösterisi yapıldı.

  • Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı
    20:43 Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı

    Final Okulları İlkokulu öğrencileri, Diyarbakır'da büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırlayarak, Hacivat-Karagöz ve farklı oyun gösterileriyle özel bir anı yaşattı. Okul müdürü, bu etkinlikle öğrencilere saygı, sevgi, merhamet ve misafirperverlik gibi değerleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.


Advertisement