Rıdvan Şükür, Mudanya'da - Son Dakika
Güncel

Rıdvan Şükür, Mudanya'da

Rıdvan Şükür, Mudanya\'da

Dağcı ve Doğa sporcusu Rıdvan Şükür, Güney Marmara etkinliği içerisinde uğradığı Mudanya'da, Cumhuriyet tarihimizde önemli yeri olan mütareke evini ziyaret etti.

28.08.2015 14:17  Güncelleme: 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

3-11 Ekim 1922 tarihleri arasında devam eden Mudanya görüşmelerin gerçekleştiği günümüzde halen müze olan mütareke evini ziyaret eden dağcı ve tarihçi Rıdvan Şükür, çok çabuk geçmişimizi unuttuğumuzu, toplumsal hafızamızın çok zayıf olduğunu söyledi.

Sakarya meydan savaşından sonra Türk ordusunun üstünlüğünü gören İtilaf Devletleri, Yunan ordusu kesin bir yenilgiye uğramadan önce, mümkün olduğu kadar kendi lehlerine çözülebilecek bir barış için çareler aramaya başladıklarını söyleyen Rıdvan Şükür, Mudanya görüşmelerinin itilaf devletlerinin isteği üzerine gerçekleştiğini söyledi. 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan mütarekeyi görüşmelere katılmayan Yunanistan'ın daha sonra imzaladığını söyledi.

Mütarekenin katılımcıları:

Türk orduları başkumandanı Mustafa Kemal Paşa adına, T.B.M.M. tarafından mütareke konferansına memur edilen İsmet Paşa (İnönü), 3 Eylül akşamı İzmir'den Mudanya'ya hareket etti16. Erkân-ı Harb başkanı Fevzi (Çakmak) ve Refet (Bele) Paşalar da İsmet Paşa ile birlikte Mudanya'ya geldiler17. Mudanya konferansında İtilaf devletlerini temsil edecek olan generaller de 3 Ekim 1922 günü sabahın erken saatlerinde İstanbul'dan Mudanya'ya hareket ettiler. İstanbul'daki Fransız kuvvetleri komutanı General Charpy, Quinet zırhlı kruvazörü ile müttefik işgal orduları ve İngiliz kuvvetleri başkomutanı General Charles Harrington ve İtalyan generali Monbelli Duvilio, birer muharebe gemisi ile Mudanya'ya geldiler18. Franclin Bouillon da resmî vazifesi olmaksızın Fransız generali Charpy ile birlikte Mudanya'ya gelmişti.

Mütarekenin ana konuları:

Mudanya konferansında görüşülecek ana konular, Başkomutanla İsmet Paşa tarafından şöyle tesbit edilmişti:
a. Edirne ve Meriç dahil olmak üzere Yunan ordusu ve Yunan idaresinin Trakya'dan çıkarılması,
b. Trakya'nın 20 gün içinde T.B.M.M. hükümetine tesliminin sağlanması,
c. Şimdilik Trakya'ya Türk ordularının geçmemesi kabul olunduğundan, Trakya'daki Türk idaresinin Yunan ve diğer saldırılardan korunması için tedbirler alınması,
d. Türk ordularının durduğu hatların belirtilmesi, harekâtın tatili sırasında taraflarca berkitme yapılmaması, Türk ve Müslüman halk üzerinde baskı yapılmaması

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Rıdvan Şükür, Mudanya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement