Rize'de Av Turizmi - Son Dakika
Güncel

Rize'de Av Turizmi

Rize\'de Av Turizmi

Yabancı avcıların Rize’ye olan ilgisi artıyor.

19.08.2014 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yabancı avcıların Rize'ye olan ilgisi artıyor.

Profesyonel yabancı avılar özellikle Rize ve Artvin'de çengel boynuzlu keçi avlayabilmek için binlerce TL harcıyor.

Neredeyse turizmin her dalının yaşandığı Doğu Karadeniz Bölgesi profesyonel avcıların ve yaban hayatı gözlemcilerinin ilgisini çekiyor.

Türkiye Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Kasım Ekşi, turizmin neredeyse her dalının yaşandığı Rize'de gelişen turizm imkanları ve alt yapısı ile turizmin 12 aya yayıldığına dikkat çekip, "Küresel ısınmanın artması özellikle yaz aylarında turistlerin serin olan yaylaları tercih etmesine neden oluyor. Arap ülkeleri gibi sıcak ülkelerden her geçen yıl katlanarak artan bir turist akını var. Din, doğa, su, doğa sporları, termal, kara ve akarsu avcılığı, kuş ve yaban hayati gözlemciliği gibi bir çok alternatif turizm dalını bölgemizde görmek mümkün. Alternatifin bol alması ve gelişen kış turizmi bölgemizde turizm sezonunun 12 aya yayılmasını sağlıyor" dedi.

BİR KEÇİ İÇİN BİNLERCE TL ÖDÜYORLAR

Ekşi, Rize'nin son yıllarda profesyonel avcıların da uğrak yeri olduğunu ifade ederek, "Bölgemiz sahip olduğu coğrafi özellikler ve yaban hayati çeşitliliği açısından profesyonel yabancı avcıların ilgisini çekiyor. Özellikle çengel boynuzlu dağ keçisi avı için bölgemize gelen bayancı avcılar bir tek keçi için bile 10 bin TL civarında para ödüyor. Dünyada sadece bizim bölgemizde yaşayan çengel boynuzlu dağ keçisi avı için yıllık olarak ölçülen hayvan popülasyonuna göre Rize'de yıl içerisinde 3 veya 4 keçinin avlanmasına izin veriliyor. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından her yıl av için ihaleye çıkılıyor. İhaleyi kazanan firma dünyanın en seçkin avcılarını bölgeye getirerek kontrollü olarak avlanmalarını sağlıyor. Bu avcılardan verilen süre içerisinde avlanmaları isteniyor. Avlanacak hayvan sayısının son derece kısıtlı olmasına rağmen çengel boynuzlu dağ keçisi avcılığı büyük ilgi görmekte. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü rakamlarına göre geçtiğimiz yıl yabancı avcıların avladığı dört keçi karşılığında elde edilen gelir 90 bin TL" dedi.

Ekşi, Milli Parklar Bölge Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, Anadolu yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu gibi hayvanların avlanması için Almanya, Amerika, Avustralya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, Norveç, Rusya, İspanya ve İsveç'ten yoğun bir talep olduğunu bildiklerini belirtti. Ekşi, avlanma yapılırken gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de denetim ve kontrollerin üst seviyede olduğuna dikkat çekti.

YABAN HAYATI GÖZLEMCİLİĞİ

Ekşi, yaban hayatı gözlemciliğinin Rize ve çevresinde her geçen gün önem kazandığına dikkat çekerek, "Bitki ve kuş gözlemciliğinin yanında yaban hayatı gözlemciliği de her geçen gün değer kazanmaktadır. Yaban hayatı gözlemcileri yaz ve kış döneminde bölgemizi ziyaret ederek aktivitelerde bulunmaktadırlar. Rehberlerin eşliğinde yaban hayatını olumsuz yönde etkilemeden bu turistler özel cihazları ile yabani hayvanları gözlemleyip görüntülerini alabilmektedirler. Bizim ülkemizde henüz yeterli ilginin gösterilmediği bu turizm aktivitesi gelişmiş ülkelerin vatandaşları tarafından önemsenmektedir" dedi. - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rize'de Av Turizmi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı

    Alanya Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında CHP'den seçilen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, belediyenin borç listesini ve aylık gelir gider dengesini ana binaya astı. Listeye göre Alanya Belediyesi'nin toplamda 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu bulunuyor.

  • Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı
    22:14 Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, motosiklet ile araç çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve hastaneye sevk edildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Büyükçekmece'de Otomobil Gölde Uçtu, Sürücü Hayatını Kaybetti
    22:11 Büyükçekmece'de Otomobil Gölde Uçtu, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Büyükçekmece'de seyir halindeki bir otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu göle uçtu. Kazada ağır yaralanan sürücü, hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olay yerine sevk edilen ekipler, gölde ve araçta başka birinin olup olmadığını kontrol etmek için arama çalışması yaptı. Polis ekipleri ise olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • İzmir Torbalı'da Anne Kedinin Yavrusunu Kurtarma Operasyonu
    22:11 İzmir Torbalı'da Anne Kedinin Yavrusunu Kurtarma Operasyonu

    İzmir Torbalı'da bir anne kedi, yavrusunun kuyuya düşmesi üzerine miyavlayarak bina sakinlerinden yardım istedi. Kadınlar tarafından düzenlenen kurtarma operasyonunda yavru kedi kurtarıldı ve anne kedi olay yerinden bir an olsun ayrılmadı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Konya'da Otomobil Kanala Düştü, Sürücü Hayatını Kaybetti
    22:11 Konya'da Otomobil Kanala Düştü, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil kanala düştü ve sürücü olay yerinde hayatını kaybetti. Yaşar Konur (79) idaresindeki otomobil, yoldan çıkarak önce durağa çarptı ve ardından kanala düştü. Olay yerine sağlık, trafik ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücü, hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti
    22:11 Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti

    Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mukaddes Kılınç'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır atandı.

  • TFF, 9 Süper Lig kulübünü disipline sevk etti
    22:08 TFF, 9 Süper Lig kulübünü disipline sevk etti

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuk Müşavirliği, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş dahil olmak üzere 9 Süper Lig kulübünü Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk etti. Sevk edilen takımlar arasında talimatlara aykırı hareket, saha olayları ve çirkin tezahürat gibi nedenler bulunuyor.

  • Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    22:08 Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Kaza, Beyşehir-Konya kara yolunun Göçü Mahallesi yol ayrımında meydana geldi. Beyşehir yönüne giden Yaşar Konur'un (79) kullandığı 35 AL 6362 plakalı otomobil, yol kenarındaki durağa çarptıktan sonra kanala düştü. Kazada yaralanan sürücü, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı
    21:59 Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı

    Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilinde kıyının kamu kullanımına kapatılmasına neden olan prefabrik kulübeyi ve sahili sınırlandıran çitleri kaldırdı. Belediye, kent estetiği ve sahil şeridi bütünlüğü göz önünde bulundurarak, çalışmaya müdahale etti ve sahil şeridini vatandaşın kullanımına yeniden açtı.


Advertisement