Rize'de "Kültürümüzde Evliya Çelebi" Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Rize'de "Kültürümüzde Evliya Çelebi" Paneli Düzenlendi

Rize'de "Kültürümüzde Evliya Çelebi" paneli düzenlendi.

29.12.2011 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'de "Kültürümüzde Evliya Çelebi" paneli düzenlendi.

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Rize Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığınca Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yıl dönümü nedeniyle Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde "Kültürümüzde Evliya Çelebi" paneli düzenlendi.

Rize Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Şamil Gürer, panelde yaptığı sunumda, Evliya Çelebi'nin hayatı hakkında bilgi vererek, "Evliya Çelebi, biyografisi hakkında sınırlı bilgi sahibi olduğumuz önemli şahsiyetlerden biri. Evliya Çelebi hakkındaki önemli bilgilere, yine kendi eseri olan Seyahatname'den ulaşıyoruz" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Abdullah Bay da, Evliya Çelebi'nin şöhretinin en önemli nedeninin Seyahatname olduğunu dile getirerek, "Dünyada tanınır olmasının en önemli nedeni de kendisinden 150 yıl sonra onu keşfeden Hammer'dir. Evliya Çelebi, devrin geniş Osmanlı topraklarını 50 yılı aşkın bir zaman içinde gezip dolaşmıştır. Gördüklerini, akıllara durgunluk veren sabır ve azimle kaleme almış, böylece 10 ciltlik muazzam eserini meydana getirmiştir" diye konuştu.

Evliya Çelebi'nin 7 iklim, 18 padişahlık gezdiğini, 70 yılı aşkın ömrünün 51 yılını seyahatlerde, farklı şehirlerde, değişik ülkelerde geçirdiğini anlatan Bay, "Seyahat ettiği coğrafyanın yüzölçümü yaklaşık 25 milyon kilometrekaredir. Bugün bu coğrafyada 30 devlet kurulmuştur. Evliya Çelebi'nin gördüğü, gezdiği, geçtiği şehir sayısı 250'dir. 17. yüzyıla giderek seyahat edemeyiz, ama seyahatnameyi okuyarak o devri yaşayabiliriz. Seyahatnameyi okuyarak onunla gezmenin tadını çıkaralım" dedi.

Panele Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karavin, Rize Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Torul, Rize İl Genel Meclis Başkanı Hakan Gültekin ile davetliler katıldı.

Panelin ardından panelistlere plaket verildi.

- RİZE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Rize'de 'Kültürümüzde Evliya Çelebi' Paneli Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement