Düzce'de Depremler, Çayeli'nde Patlamalar Huzur Vermedi - Son Dakika
Güncel

Düzce'de Depremler, Çayeli'nde Patlamalar Huzur Vermedi

Düzce\'de Depremler, Çayeli\'nde Patlamalar Huzur Vermedi

Düzce'de depremde yıkılan 2 evinden birinin enkazı altından yaralı olarak kurtarılan Sabri Yılmaz, baba ocağı Rize'nin Çayeli ilçesindeki evinde de huzura kavuşamadı.

05.12.2014 12:10  Güncelleme: 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce'de 1999 yılında meydana gelen depremlerde yıkılan iki evinin birinin enkazı altından yaralı olarak kurtarılan 65 yaşındaki Sabri Yılmaz, döndüğü baba ocağı Rize'nin Çayeli ilçesindeki evinde de huzura kavuşamadı.

Yılmaz ailesinin Madenli beldesindeki evi de, altından geçen Çayeli Bakır İşletmeleri'ne ait maden galerilerindeki patlatmalar nedeniyle büyük hasar gördü ve oturulamayacak hale geldi. Annesiyle birlikte prefabrik evde yaşamak zoruna kalan Sabri Yılmaz, kendisi için de prefabrik ev istediğini ancak verilmediğini söyledi, toprak kaymaları yüzünden ev bile yapamadıkları arsaların Çayeli Bakır İşletmesi'nce satın alınmasını istedi.


DÜZCE'DE DEPREMDEN KAÇTI, ÇAYELİ' NDE GALERİLERDEKİ PATLAMALAR EVİNİ YIKTI

Emekli olduktan sonra yerleştiği Düzce ilinde yaşadığı dönemde, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen iki büyük depremden iki evini kaybeden Sabri Yılmaz, bir evinin enkazı altından yaralı olarak kurtarıldı. Depremler sonrasında baba ocağı Rize'nin Çayeli ilçesine dönen Yılmaz, Madenli Beldesi Maden Mahallesinde bulunan annesine ait eve yerleşti. Ancak bölgede 1994 yılında faaliyete geçen Çayeli Bakır İşletmeleri'nce açılan maden galerilerinde dinamit patlatıldıkça mahallede yollar ve kaldırımlar çöktü, yapıların duvarları çatladı, arsalarda yarık ve çatlaklar oluştu. Ailenin, altı maden, üstü yerleşim yeri olan Maden mahallesindeki evi de oturulamaz hale geldi.

ŞİRKET PREFABRİK EV YAPTIRDI

Yılmaz ailesi, evde çatlaklar oluşması, arsada da göçük ve kaymalar meydana gelmesi üzerine Çayeli Bakır İşletmeleri'ne başvurunca şirket, anne Ayşe Yılmaz adına kayıtlı olan evin yerine aile için prefabrik bir ev yaptırdı.

Sabri Yılmaz da, parkinson ve diyaliz hastası annesi Meryem Yılmaz ile kız kardeşi Ayşe Yılmaz, prefabrik evde yaşamaya başladı. Ancak maden galerilerinde patlatmalar devam ettiği için prefabrik evin çevresi arazilerde ve duvarında çatlaklar oluştu, toprak kaymaları meydana geldi. Yılmaz ailesinin korkulu bekleyişi bitmek bilmedi.

SESİMİZİ DUYUN, YARDIMCI OLUN

Düzce'de iki büyük deprem yaşadığını ve evlerinin yıkıldığını anlatan Sabri Yılmaz, döndüğü memleketinde de benzer sorunlarla karşılaşmaktan dert yandı.

Yılmaz, "İki depremde perişan oldum, kaçıp memleketime döndüm. Ama burada da maden galerilerindeki patlatmalardan dolayı evimiz ve arsalarımız hasar gördü. Patlatmaların ardından başlayan toprak kaymaları nedeniyle ev yapamıyoruz. Arsalarımızı alın diyoruz, kimse duymuyor. Anneme prefabrik ev vermişler. 'Bana da verin' diyorum, cevap alamıyorum. Sesimizi duyun, yardımcı olun. Çok zor durumdayım" dedi.

Sabri Yılmaz'ın birlikte yaşadığı annesi Meryem Yılmaz da, yaşamak zorunda kaldıkları prefabrik evin çevresindeki duvarların da çatlamaya başladığını belirterek, korku içinde olduklarını söyledi.

Maden Mahallesi'nin eski muhtarı Yaşar Yılmaz'da, maden galeri sahasının üzerinde yer alan ve patlatmalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen arsalarının maden şirketince satın alınmasını stedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Düzce'de Depremler, Çayeli'nde Patlamalar Huzur Vermedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement