Rize Organize Sanayi Bölgesi İstişare Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Rize Organize Sanayi Bölgesi İstişare Toplantısı Yapıldı

Rize Organize Sanayi Bölgesi İstişare Toplantısı Yapıldı

Rize Organize Sanayi Bölgesi (ROSB) İstişare toplantısında konuşan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, 28 Şubat sürecinin Türkiye’de ara eleman yetiştirilmesine engel olduğunu, o dönemde işsizliğin pik yaptığını söyledi.

17.01.2015 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize Organize Sanayi Bölgesi (ROSB) İstişare toplantısında konuşan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, 28 Şubat sürecinin Türkiye'de ara eleman yetiştirilmesine engel olduğunu, o dönemde işsizliğin pik yaptığını söyledi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası'nda (RTSO), İŞ-KUR Genel Müdürlüğü, DOKA ve ROSB tarafından, yapımı tamamlanan ve hizmete açılması beklenen ROSB için özellikle ara eleman sorununa dönük meselelerin ele alındığı bir istişare toplantısı düzenlendi.

Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman'ın da katıldığı toplantıda söz alan Karal, ROSB'nin büyük zorluklar içerisinde kurulduğunu belirterek, "ROSB Yapım fikrinin ortaya atıldığı günden bu yana bir çor zorluklarla muhatap oldu. Çetrefil hadiseler ile karşılaştı. Zaman zaman bazı güç ve kuruluşlar tarafından önüne takoz konmuştur. Bugünlere gerçekten çok zor gelindi. Türkiye'de OSB olmayan birkaç ilden biriydik hamdolsun sonunda bunu başardık" dedi.

RİZE KOLLEKTİF ÇALIŞMAYI ÖĞRENDİ

Rize'nin artık en büyük sorunlarından bir tanesi olan kollektif hareket edememe alışkanlığını aştığını belirten Karal "Rize çok önemli bir şeyi başarmıştır. Yıllardır başaramadığımız, başarmak istediğimiz bir şey vardı. Hamdolsun bugün bunu başardık. Nedir o; Rize'yi yönetenler, Rize'nin ileri gelenleri, Rize için söz sahibi olanlar artık bir masa etrafında toplanıp, Rize için bir şeyler üretebilme noktasında maalesef bir araya gelmekte zorlanıyorlardı. Bugün Rize bu problemini aşmış bulunuyor. Bu çok önemli bir meseledir. Arımız uzlaşı asrıdır. Asrımızda uzlaşma sanatını beceremeyenler maalesef başarılı olamıyorlar. Rize'nin tüm dinamikleri ve aktörleri şu anda Rize'nin meselelerine odaklanmış durumdalar. Rize'nin sorunlarının çözümü noktasında gerçekten iyi niyetli samimi bir gayret ortaya koymaktadırlar. Bu Rize'nin geleceği için umut vaat etmektedir" diye konuştu.

İKİNCİ OSB GÜNDEME GELEBİLİR

Karal, 550 dönüm alan üzerinde kurulan ROSB'nin tüccarlardan gelen yoğun talebi karşılayamadığını bu nedenle önümüzdeki günlerde ikinci bir OSB'nin gündeme gelebileceğini söyledi. Karal, "ROSB 550 dönüm bir araziye sahip. Çok büyük değil belki. Ama yaşanan o zor zamanlardan sonra görüyoruz ki bugün iş adamlarımız ROSB'de yer alabilmek için birbiri ile yarışır durama gelmiştir. Burada yer almak isteyip de yer bulamayan bir çok tüccarımız var. Bu da umuyorum ki önümüzdeki günlerde Rize'de ikinci bir OSB'nin kurulmasını gündeme getirir. Özellikle Ardeşen bölgemizde ikinci bir OSB'nin gündeme gelebileceğini varsayıyoruz. Rize son yıllarda devasa projelere ev sahipliği yapıyor. Özellikle sivil toplum kuruluşlarımızın da gayretleri ile asrın projesi olan Ovit Tüneli projesini Rize'mize kazandırdık. Bu bizim Rizeliler olarak gelecek nesillere bırakabileceğimiz en önemli mirasımız olacaktır. Bizler bu dünyadan göçüp gittikten sonra arkamızdan hayır duası edecek bir nesil bırakabilirsek bizim için en büyük bahtiyarlık bu olacaktır. Onun dışında; Lojistik merkezi projemiz, hava limanı projemiz, yeni Rize limanı projemiz ile Rize'nin küçük bir il olmasına rağmen almış olduğu bu büyük ölçekli yatırımları inanıyorum ki Rize'yi gelecek yüz yıla parlak bir şekilde taşıyacaktır" şeklinde konuştu.

28 ŞUBAT'TA İŞSİZLİK PİK YAPTI

Karal yaptığı konuşmada, Türkiye'de sanayi sektörünün karşılaştığı sorunlardan bir tanesi olan ara eleman yetersizliğinden dolayı 28 Şubat sürecini sorumlu tutarak şunları söyledi:

"Türkiye'de malum 28 Şubat süreci, özellikle meslek okullarının önünü kesti. Türkiye'de ara eleman yetiştirilmesi noktasında ciddi problemlerin yaşanmasına neden oldu. 28 Şubat süreci Türkiye'de işsizliğin pik yaptığı bir süreci beraberinde getirdi. Türkiye'de İmam Hatip Okulları'nın önünü kesebilme adına diğer meslek liselerinin de önü kesildi. Bugün Türkiye'de ara eleman problemi yaşanıyorsa nedeni 28 Şubat sürecidir. 15 yıl süre ile Türkiye'de bu nedenle ara eleman yetiştirilememesi sanayicilerimizin önünde büyük bir engel olarak duruyor. Şükürler olsun bu dönemde tüm bu engellerin kaldırılmasını sağlamış olduk."

Rize Valisi Ersin Yazıcı da yaptığı konuşmasında ara eleman yetersizliğine, tamamlanacak projelerle birlikte Rize'de doğacak ara eleman eksikliğinin şimdiden giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti. - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rize Organize Sanayi Bölgesi İstişare Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement