Rize ve Artvin'de Şiddetli Yağış Uyarısı Korkuttu - Son Dakika
Güncel

Rize ve Artvin'de Şiddetli Yağış Uyarısı Korkuttu

Rize ve Artvin\'de Şiddetli Yağış Uyarısı Korkuttu

Rize ve Artvin için yine şiddetli yağış uyarısı yapılması, 3 gün önce yaşanan sel ve heyelanların yaralarını sarmaya çalışan bölge halkını korkuttu.

03.09.2016 18:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize ve Artvin için yine şiddetli yağış uyarısı yapılması, 3 gün önce yaşanan sel ve heyelanların yaralarını sarmaya çalışan bölge halkını korkuttu. Kendi imkanları ile köprü altlarını ve tıkalı menfezleri açmaya çalışan yöre sakinleri, yardım gelmemesinden yakındı.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, 3 gün önce metrekareye 300 kilogram yağış düşmesi sonucu sel ve heyelanların yaşandığı Rize ve Artvin için, bu geceden itibaren yine şiddetli yağış uyarısında bulundu. Uyarının ardından bölgede endişeli bekleyiş başladı. Beydere Köyü'nde evlerinin yine su altında kalmaması için tıkalı köprü altlarını ve menfezleri kendi imkanları ile açmaya çalışan vatandaşlar, yardımcı olunmamasından yakındı. Köprünün selde hasar gördüğünü ve alt kısmının tıkandığını belirten yöre sakinlerinden Burhan Yazıcı, "3 gün oldu ama iş makinesi gelmedi. Yine yağış bekleniyor. Köprünün altı tıkalı. Zor günümüzde gelip yardım etmiyorlar. Ne zaman gelecekler?" diyerek tepkisini dile getirdi. Selde yaşananlardan ders alınmadığını belirten Metin Yazıcı da, tedbirlerin zamanında alınmamasından yakındı.

EFECAN'I BULMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ AMA İŞİMİZ ZOR

Yağışlar sonrasında bölgede ciddi heyelanlar yaşandığını anlatan AKUT Birim lideri Güçlü Uzunalioğlu da, sel sularında kaybolan Efecan'ı bulmak için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. Uzunalioğlu, "Ama işimiz zor. Hafriyatı kaldırmak aylar sürer. Bu aşamada Efecan'ı bulmak zor görünüyor" dedi. Bölgede yine ciddi yağış beklendiğini hatırlatan Güclü Uzunalioğlu, "Vatandaşlar heyelan ve taşkın riski olan yerlerde kalmasın. Sel ve heyelan anlarında taşkın olan yerlere girilmemeli, güvenli yerlerde kalınmalı. Dirsek seviyesindeki su bile insanları sürükleyebilir" uyarılarında bulundu.

'CHİCHİ' EFECAN'I ARIYOR

Fındıklı İlçesi Beydere Köyü'nde heyelandan kaçarken kaldıkları selin ortasında annesi Hülya Işıklar'ın elinden sel sularına kapılarak kaybolan 12 yaşındaki Efecan Işıklar'ı arama çalışmaları, 13 kilometrelik vadi boyunca dere yatağı, köprü altları ve çevredeki tarım arazilerinde sürüyor. Rize'nin yanı sıra Trabzon, Giresun ve Samsun illerinden gelen 50 kişilik AFAD ekibi ile Sahil Güvenlik, AKUT, Sürmene Arama Kurtarma Derneği üyeleri, Karadeniz Dalgıçlar Kulübü üyeleri ve vatandaşlar arama çalışmalarına katılıyor. Beydere Deresi boyunca yapılan arama çalışmalarına AFAD'ın özel eğitimli, 'Chichi' isimli köpekte eşlik ediyor. Sahil Güvenlik ekipleri de, Karadeniz kıyılarında arama çalışmalarına katılıyor. Akut ekipleri vatandaşların da yardımıyla ağaç köklerini kaldırarak altlarını arıyor.

"İNŞALLAH BULURUZ"

Sürmene Arama Kurtarma Derneği Başkan Yardımcısı Kağan Seymen, çok zor bir alanda ve zor şartlar altında arama çalışması yaptıklarını belirterek, "Efecan'ı bulmak için seferber olduk. İnşallah buluruz ve ailenin de gönlünü bir nebze olsun rahatlatırız. Umut vermek isteriz ama alan çok zor bir alan" dedi.

2 OTOMOBİLİ SELDE SÜRÜKLENEN AİLE HERŞEYİNİ KAYBETTİ

Bu arada, Ordu ilinden çay toplamak için Beydere Köyü'ne gelen Sündüz Varilcioğlu'na ait 2 otomobil de sel sularına kapılarak kayboldu. Hurdaya dönen kamyoneti bulan aile, otomobilin izine rastlayamadı. Şiddetli yağış başladığı sırada kaçmaya çalıştıklarını belirten Varilcioğlu, "Evdeki 10 bin lira çay paramızı, kimliklerimiz ve eşyalarımızı otomobil ve kamyonete koyarak kaçmaya çalıştık. Ama su bir anda araçları sürüklemeye başladı. İki aracı birbirine bağlayarak yaya olarak kaçtık. Sel suları arabaları aldı götürdü. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Çok mağdur olduk" dedi. Üzeyir Varilcioğlu'da, "Hiçbir şeyimiz kalmadı" diyerek yardım çağrısında bulundu.

SÜRÜKLENEN ARABAYI KAYDA ALAN KİŞİ KONUŞTU

Bu arada, Fındıklı İlçesi Beydere Köyü'nde taşan Beydere Deresinin sürüklediği otomobili yaşadığı panikle kayda alan Sedat Yazıcı o anları anlattı. Şiddetle gelen dereyi görüntülerken aniden otomobilin sürüklendiğini gördüğünü belirten Yazıcı, " Büyük korku yaşadım. Dere kenarındaki ağaçlar yıkılmaya başladı. Panik yaşadım. O anları hatırladıkça tüylerim diken diken oluyor" dedi.

SON YILLARIN REKOR YAĞIŞI

AFAD İl Müdürü Şakir Kuk da, Rize'de üç gün önce metrekareye yaklaşık 300 kilogram yağmur düştüğünü belirterek, bu rakamın son yılların en yüksek yağış miktarı olduğunu açıkladı.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize ve Artvin'de Şiddetli Yağış Uyarısı Korkuttu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement