Rize'ye Türkiye Ortalamasının Beş Katı Yağış Düşüyor - Son Dakika
Güncel

Rize'ye Türkiye Ortalamasının Beş Katı Yağış Düşüyor

Rize\'ye Türkiye Ortalamasının Beş Katı Yağış Düşüyor

Türkiye ortalamasının beş katı fazla yağış alan Rize’de resmi kayıtlara göre sel, heyelan ve diğer doğal afetlerde 250 kişi hayatını kaybetti.

04.05.2015 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ortalamasının beş katı fazla yağış alan Rize'de resmi kayıtlara göre sel, heyelan ve diğer doğal afetlerde 250 kişi hayatını kaybetti.

Rize'de yapımı tamamlanan 122 afet konutu düzenlenen törende çekilen kura ile hak sahiplerine teslim edildi.

Rize Ticaret Borsası Salonunda düzenlenen törende konuşan Rize Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Şakir Kurk bazı istatistiki bilgiler verdi. Kurk, Rize'de karşı karşıya kalınan doğal afetlerin büyük bölümünün kontrol altına alınamayan yağmur sularından kaynaklandığını belirterek, yağmur sularının kontrol altına alınması ve erken tespit sistemleri üzerine çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

İKİ GÜNDEN BİRİ YAĞIŞLI

Rize Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Şakir Kurk, son 55 yılın istatistiki verilerine bakıldığında, Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize'de yılda ortalama 182 günün yağışlı geçtiğini belirterek, "Yani Rize'de 365 günün yarısı yağışlı geçiyor. İlimizde meydana gelen afetleri incelediğimizde, afetlerin büyük bir bölümünün kontrol edilemeyen yağmur sularından kaynaklandığını görüyoruz. İlimizde meydana gelen afetlerin yüzde 70'i Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yaşanmış. Türkiye'nin 55 yıllık istatistiklerine baktığımızda metrekareye düşen yıllık yağış ortalaması 634 kilo. Rize'de metrekareye düşen yıllık ortalama yağış miktarı 2 bin 235 kilo. Bu Türkiye ortalamasının 5 katıdır. Yine 2011 yılında Gündoğdu beldesinde bir gün içerisinde metrekareye 200 kilo yağış düşmüştür. Bu Türkiye'de bu güne kadar ölçülen en yüksek yağış miktarıdır" dedi.

250 KİŞİ ÖLDÜ

Rize Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Şakir Kurk, Rize'de resmi verilere göre yaşanan afetlerde 250 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "1895 yılında Cimil'de yaşanan çığ afetinde 135 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1949 yılında Çayeli İlçesinde yaşanan afette 8, 1979 yılında Fındıklı İlçesinde yaşanan afette 5, 1981 yılında Pazar-Çayeli ilçelerinde yaşanan afette 21, 1992 yılında İkizdere İlçesinde yaşanan kaya düşmesinde 8, 1983 yılında Fındıklı İlçesinde yaşanan afette 4, 1995 yılında Güneysu İlçesinde yaşanan afette 11, 2002 yılında Güneysu ve Çayeli ilçelerinde yaşanan afette 33, 2005 yılında Pazar ve Fındıklı ilçelerinde yaşanan afetlerde 7, 2009 yılında Pazar İlçesinde yaşanan afette 2, 2010 yılında Çayeli İlçesinde yaşanan afette 2, 2011 yılında Gündoğdu beldesinde yaşanan afette 14 ve aynı yıl Rize Merkez'de yaşanan afette bir vatandaş hayatlarını kaybetti. Bakanlar Kurulu kararı ile ilimizdeki 698 nokta afet bölgesi ilan edilmiştir" dedi.

AFETLERDE İNSAN KUSURU

Törende söz alan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize'de yaşanan afetler incelendiğinde insan kusurunun öne çıktığını belirterek dere yataklarındaki yapılanmalara dikkat çekti. Karal, derenin mutlaka yatağını bulduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama bizlerde halen aynı hataları yapmaya devam ediyoruz. Dereleri kısaltıyoruz, küçültüyoruz. Yol yaparken, ev yaparken yine derelerden çalmaya çalışıyoruz. Derelerden aldığımız araziyi bir kazanç olarak görüyoruz. Ama o dere kafası kızdığında bir gün gelip tüm aldıklarımızı bizden geri almasını biliyor" Yapılan konuşmaların ardından Rize Merkez, Çayeli ve Ardeşen ilçelerinde meydana gelen afetlerde evlerini kaybederek hak sahibi olmuş 122 kişiye, tamamlanan afet konutları düzenlenen kura ile dağıtıldı. İlk kurayı AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal çekti. - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rize'ye Türkiye Ortalamasının Beş Katı Yağış Düşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Kalkandereli: Bir zamanlar sadece bir ceketi olan birini anlatıyorlar camide imamlık yaparmış. Benim babamda imamdı hala yerinde bazıları nerde 0 0 Yanıtla
  • drtlii: ptt binası yapacakmış . yap bi fabrika da millet çalışsın... 0 0 Yanıtla
  • drtlii: ptt binası yapacakmış . yap bi fabrika da millet çalışsın... 0 0 Yanıtla
  • drtlii: bunu bilmeyenmi var breee sen icraatdan bahset. 0 0 Yanıtla
  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement