Rizeliler Buluşuyor" Programı - Son Dakika
Güncel

Rizeliler Buluşuyor" Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir eski Türkiye koalisyonu kurulmaya çalışıldığını belirterek, "Normalde birbirlerini yolda görse selam vermeyecek olanlar şimdi bir araya geldi, başkanlık sistemi teklifimize karşı ortak cephe oluşturdu.

03.05.2015 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir eski Türkiye koalisyonu kurulmaya çalışıldığını belirterek, "Normalde birbirlerini yolda görse selam vermeyecek olanlar şimdi bir araya geldi, başkanlık sistemi teklifimize karşı ortak cephe oluşturdu. Memleketin, milletin hayrına hiçbir meselede bir araya gelemeyenler, söz konusu biz olunca maşallah hemen can ciğer kaymak oldular. Gerçi bunlar, 10 Ağustos'ta da benzer bir ittifak kurmuşlardı biliyorsunuz. 14 parti bir araya gelmişlerdi ama milletten cevabını aldılar. İnşallah ben inanıyorum 7 Haziran'da da alacaklar" dedi.

Sinan Erdem Spor Salonu'nda Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF) tarafından düzenlenen "Rizeliler Buluşuyor" programında konuşan Erdoğan, Türkiye'nin yine bir seçim arifesinde ve önemli bir yol ayrımında olduğunu söyledi.

Erdoğan, 10 Ağustos 2014 seçimlerinin cumhuriyet tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu anlamayanlar bulunduğunu ifade ederek, "Cumhurbaşkanını doğrudan milletin seçmesiyle ülkemizde bir dönem fiilen sona erdi. Türkiye'nin artık parlamenter sistemle yoluna devam etme imkanı kalmadı. Bu sistem darbelerle, muhtıralarla, krizlerle zaten bir hayli yıpranmıştı. Şimdi yeni bir arızaya mahal vermeden bu sistemi toptan değiştirme imkanı ortaya çıktı. Yeni Türkiye yolunda yeni anayasa ve onunla birlikte başkanlık sistemi için şartlar olgunlaştı. Artık yapılması gereken yeni anayasa ve başkanlık sisteminin içini doldurmaktır" diye konuştu.

Esasen 2011 seçimleri sonrasında bu konuda ciddi hazırlık yapıldığına değinen Erdoğan, her ne kadar muhalefet partilerinin işi yokuşa sürmesi sebebiyle kurulan komisyonun çalışmaları sonuca ulaşamasa da ortaya çıkan birikimin küçümsenemeyeceğini söyledi.

Erdoğan, geçmişte başkanlık sistemini talep eden muhalefet partilerinin bile bugün "parlamenter sistem sevdalısı" kesildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Madem parlamenter sisteme bu kadar meraklıydınız, her 10 yılda bir darbeyle veya muhtırayla sistemin adeta canına okunurken niye sesiniz çıkmıyordu? Hatta anamuhalefet partisi, bu darbelerin ve muhtıraların çoğunu da bizzat destekledi. 27 Mayıs, cuntacılarla birlikte maalesef CHP'nin eseridir. 12 Eylül'de en az zararı gören, hatta sırtı sıvazlanan yine maalesef anamuhalefetti. 28 Şubat postmodern darbesinde CHP'nin emeği herkesten çok daha fazladır. 27 Nisan bildirisine, o bildiriyi yayımlayanlardan daha çok sahip çıktılar. En son 17-25 Aralık'ta yaşadığımız ülkenin seçimle işbaşına gelmiş hükümetini, emniyet ve yargı çetesi eliyle düşürme girişimine de coşkulu bir destek veren yine onlardı.

Hatta başında bulunduğum partimin kapatılması olayında, AK Parti kapatılacak anamuhalefetin başındaki zat şunu söylüyor, 'İyi ki Ankara'da yargıçlar var'. Düşünebiliyor musunuz? Yani bunların ortak bir mücadele vermesi, 'Siyasi partileri nasıl kapatırsınız?' sorusunu sormaları gerekirken, bunu yaptılar. Biz 2010 anayasa değişikliğini yaptığımızda, 'Partilerin kapatılmasını ortadan kaldıralım' dedik. Hani bugün diyorlar ya 'Partilerin kapatılmasına karşıyız', yalan söylüyorlar. 'Gelin, partilerin kapatılmasını ortadan kaldıralım' dedik, meclisi terk ettiler, gittiler. İçimizden de maalesef 3-4 tane zayıf, zafiyeti düşük olan tipler çıktı. Onlar da meclisi terk edince 330'u yakalayamadık ve bunu millete götüremedik. Eğer o gün meclisten geçseydi, bugün artık partilerin kapatılması diye bir şey söz konusu olmayacaktı."

Bu mücadeleyi vere vere bugünlere geldiklerini ifade eden Erdoğan, "Bu darbelerin ve darbe teşebbüslerinin hepsi de parlamenter sisteme yönelik değil miydi? O zaman aklınız neredeydi? Darbecileri destekle, ülkenin, milletin doğrudan seçimiyle bir devlet başkanı tarafından yönetilmesi söz konusu olunca, aslan kesil. Hadi oradan ya! Siz başkanlık sisteminden diktatörlük çıkartmaya çalışacağınıza, önce kendi utanç dolu karanlık geçmişinize bir bakın. Hadi kuldan utanmıyorsunuz, bari Allah'tan utanın ya!" dedi.

"Biri, emri Pensilvanya'dan, öteki Kandil'den alıyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Türkiye'de bu zihniyete, bu anlayışa yer olmayacağının çok iyi bilindiğini dile getirerek, "Onun için bir eski Türkiye koalisyonu kurmaya çalışıyorlar. Normalde birbirlerini yolda görse selam vermeyecek olanlar şimdi bir araya geldi, başkanlık sistemi teklifimize karşı ortak cephe oluşturdu. Memleketin, milletin hayrına hiçbir meselede bir araya gelemeyenler, söz konusu biz olunca maşallah hemen can ciğer kaymak oldular. Gerçi bunlar, 10 Ağustos'ta da benzer bir ittifak kurmuşlardı biliyorsunuz. 14 parti bir araya gelmişlerdi, ama milletten cevabını aldılar. İnşallah ben inanıyorum 7 Haziran'da da alacaklar" diye konuştu.

Eski Türkiye koalisyonunun içinde "paralel yapı"nın da bulunduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bölücü örgütün güdümündeki parti ile el ele verdiler. Anamuhalefet partisinin de arkasına takıldılar, gidiyorlar. Dün bir olay yaşadım. Batman ve Diyarbakırdaydım. Önce belediye başkanlarının havaalanına gelip karşılayacaklarını söylediler. Ben de dedim ki 'Ben de belediyeleri gidip ziyaret ederim'. Son anda dediler ki 'Emir geldi'. Ne emri? Dağdan, Kandil'den veya genel merkezden, neyse, 'Karşılamayacaksınız'. Niye? 'Cumhurbaşkanı siyaset yapıyor'. Tabii ben cumhurbaşkanıyım, her partiye eşit mesafedeyim, ama gönlümde tabii ki bir parti var. Bu, tabii benim bireysel tasarrufum, o ayrı bir konu. Taraf olmaya gelince doğru söylüyorlar, tarafım, ama ben milletin tarafındayım, milletin. Bunu böyle bilmeleri lazım. Çünkü ülkede bir, millete karşı olanlar var. Bir de milli irade, milletle yürüyenler var. Ben milletin tarafındayım. Biri, emri Pensilvanya'dan alıyor, öteki Kandil'den alıyor. Peşine düştükleri genel müdür ne yaptığını kendi de bilmiyor zaten. Tutuşturmuşlar eline bir şeyler, onları tekrarlayıp duruyor ama bu yolun sonu iyi değil. Bunlar hep eski Türkiye'nin alışkanlıkları. 2023 hedeflerine doğru yürüyen Türkiye'de bu anlayışa yer yok."

Erdoğan, salondakilere "Yeni Türkiye'ye 'Evet' mi? Yeni anayasaya 'Evet' mi? Başkanlık sistemine evet mi? Rize bütün bunlara hazır mı? Rizeliler Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmakta kararlı mı?" sorularını yöneltip, salondan "Evet" yanıtını alınca, "Hay maşallah. Bu sesi duymayana başka bir şey anlatmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"Allah birliğimizi, beraberliğimizi, dirliğimizi eksiltmesin. Fakat bir şey bileceğiz biz. Nedir o? Bu ülkeyi bölmeye çalışanlara bizim bir cevabımız olacak. Biz ne diyoruz? Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Rabia" diyen Erdoğan, katılımcılarla "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" ve "Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda" dizelerini söyledi.

"Bu yürüyüşün arkasında millet var, siz varsınız"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da konukların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasını geciktirmemek için çok konuşmayacağını belirterek, Erdoğan'a katılımı nedeniyle teşekkür etti.

Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise Rize'yi, Rizelileri tarif etmenin zor olduğunu dile getirerek, bu kelimeler telaffuz edildiğinde akla Kaçkar kadar dik duruşun ve Karadeniz kadar gönlü geniş insanların gediğini söyledi.

Türkiye'nin son 12-13 yıldaki başarılarının arkasında titiz çalışma ve zorlu yürüyüş olduğunu anlatan Yazıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayatından örnekler verdi. Yazıcı, "Bu yürüyüşün arkasında millet var, siz varsınız. Sizden aldığımız güçle hiçbir engelin karşısında korkmadık, geri çekilmedik" diye konuştu.

Rizelilerin önünü kesen eşkıyaları her zaman bertaraf ettiğini aktaran Yazıcı, "Rizeliler paralel yapıyı da bertaraf etmiştir, edecektir" dedi.

Notlar

Salona büyük bir Türk Bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Erdoğan'ın fotoğraflarının bulunduğu, tribünlere ise üzerinde "Sen bize Tenzile annenin emanetisin" yazılı pankartlar asıldı.

Salonun farklı yerlerinde "Devletin Başkanı Rize'nin evladı", Seni kimseye yedirmeyiz reis", "Doğuştan Rizeliyiz, ölümüne seninleyiz" ve "Ümmetin umudu, Rize'nin gururu" yazılı pankartlar yer aldı.

Öte yandan Ali ve Elif Battal çiftinin "Teyyip Emice peşine çok gezdum anca evleniyrum. Nikah şahidim olur musun?" yazısıyla Erdoğan'dan nikah şahidi olması istenilen yazı dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salona girişinde tribünleri selamlayarak katılımcılara karanfil attı.

Halk oyunları gösterisi ile başlayan etkinlikte yerel şarkıların seslendirildiği konser verildi.

Konuşması sonrası Erdoğan'a, üzerinde Osmanlı tuğrası bulunan tablo ile Türkiye'nin 7 bölgesinden getirilen toprakla yetiştirilen "akçaağaç" hediye edildi.

Buluşmaya Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Rize Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Celal Erdoğan, AK Partili bazı milletvekilleri ve İstanbul'da yaşayan Rizeliler katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rizeliler Buluşuyor' Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement