Robot Helikopter Titan'da Yaşam Arayacak - Son Dakika
Güncel

Robot Helikopter Titan'da Yaşam Arayacak

Robot Helikopter Titan\'da Yaşam Arayacak

NASA, Satürn'ün uydusu Titan'ı keşfetmek için robotik denizaltının ardından robot helikopter projesi hazırladı.

20.06.2014 08:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NASA, Güneş Sistemi'nde yaşam barındırma olasılığı olduğu düşünülen yerlere düzenleyeceği görevlere her gün bir yenisi ekliyor. Titan'ın denizlerini keşfetmek için öne sürülen robotik denizaltının ardından, yeni plan buzul uyduya dört pervaneli robotik bir helikopter göndermeyi içeriyor.

NASA'nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda (JPL) görevli bilim insanı Larry Matthies tarafından öne sürülen fikre göre, robotik helikopter Titan'a gönderilecek bir balon veya yere inecek bir uzay aracı tarafından taşınacak. Helikopter, Titan'ın atmosferinden, yerden ve denizlerden numune topladıktan sonra 'ana gemisine' dönecek ve burada numuneler üzerinde analizler gerçekleştirilecek. Helikopter aynı zamanda bataryalarını da yeni görevler için şarj edecek.

Başarılı olması halinde, robotik helikopter Güneş Sistemi'ndeki keşiflerde yeni bir sayfa açabilir. Ağırlığı sadece 10 kg olacak helikopter, Curiosity gibi son derece ağır ve arazi şartlarına mahkum bir laboratuvara kıyasla, çok daha yüksek bir hareket kabiliyetine sahip olacak.

Cassini Titan'ın yanından geçti

Matthies, robotik helikopterin sadece mikroskobik ölçekte numune toplamakla yetinmeyeceğini, aynı zamanda yer gözlemi ve haritalandırma faaliyetleri de yürüteceğini söyledi. Drone teknolojisinin gelişmesi sayesinde birkaç yıl önce mümkün olmayan planları bugün çizebildiklerini ifade eden Matthies, robotik helikopteri bir balon veya kara aracı olarak düşünülen 'ana geminin taşıyacağını' belirtti.

Matthies, helikopterin yere inecek bir ana gemi sayesinde yerden ve denizlerden numune toplamakta daha başarılı olacağını; balonla taşınması halinde ise çok daha geniş bir alanda daha az riskli görevler gerçekleştirebileceğini söyledi. NASA'nın 100 bin dolar bütçe sağladığı projenin, 2040'lı yıllarda hayata geçmesi planlanıyor.

NASA yeni planları üzerinde yoğunlaşırken, Satürn sistemini inceleyen Cassini ile Titan hakkında bilgi toplamaya devam ediyor.  19 Haziran'da buzul uydunun yanından geçen Cassini, radyo sinyallerini uydunun su kaynaklarına yönlendirerek incelemeler yaptı.

Space.com'a konuşan Cassini radyo bilim ekibinden Essam Marauf, "Titan'ın yüzeyinden gelen net yankılar, bize kaliteli veri dönmesini sağladı. Cassini'nin radyo sinyallerini Titan'ın göllerine çevirmesi çok heyecan vericiydi" ifadesini kullandı.

Gelecekte düzenlenecek keşif görevleri, insanlığın yeni evlerinden biri olabileceği düşünülen Titan'ın ne kadar elverişli olacağını anlamak için büyük önem taşıyor.

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Robot Helikopter Titan'da Yaşam Arayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement