Robotik Diz Protezi İle İkinci Bahar - Son Dakika
Güncel

Robotik Diz Protezi İle İkinci Bahar

Onlar yürüyemeyecek kadar ileri derece diz ağrısı ve problemi nedeniyle evden dışarı çıkmak istemiyor, işe, alış-verişe ve çocukları -torunları ile parka bile gidemiyorlardı.

24.11.2015 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Öyle ki ağrı yüzünden günlük hayatı bile sürdüremeyip, yalnızca ilaçlardan medet umar hale gelmişlerdi. Tek çare ise ameliyat olmaktı…

Onlar Türkiye'de ilk kez Liv Hospital'da kullanılan, MAKOplasty adı verilen robotik cerrahi yöntemi ile diz protezi ameliyatı olarak ağrısız yeni hayatlarına "Merhaba" dediler.

Klasik yöntemlerle yapılan diz protezlerine göre hastaların çok daha erken ayağa kalkabilmesini sağlayan, ilk günden itibaren hareket kabiliyeti kazandıran MAKOplasty ile yapılan robotik diz cerrahisi Türkiye'de sadece Liv Hospital'da uygulanıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Diz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Haklar tarafından robotik diz protezi ameliyatı gerçekleştirilen vakalarımız, şimdi dilediği gibi sevdikleriyle yürüyor, koşuyor ve spor yapıyorlar. Kimi 90 dakika futbol oynuyor, kimi merdivenleri üçer beşer çıkıyor, kimi torunlarıyla parkta dilediğince oynayabiliyor, kimi ayaklarını altına alıp oturabiliyor. Doç. Dr. Uğur Haklar ile birlikte robotik diz cerrahisi sonrası Bebek Parkı'nda bir araya gelen vakalar birlikte yürüdü. Eski ve yeni yaşamlarından anekdotları paylaştı.

Ameliyat sonrası dizlerde esneklik ve tam bükülebilirlik

Robotik diz cerrahisi ile gerçekleştirilen ameliyat sonrasında dizlerde esneklik ve tam bükülebilirlik sağlandığını söyleyen Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Diz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Haklar "Klasik yöntemlerle yapılan diz protezlerine göre hastalar çok daha erken ayağa kalkabiliyor, yürüyebiliyor. Robotik teknolojilerinin kullanılması ile yapılan ameliyatla, kişiye en uygun diz protezini uygulamak artık mümkün" diyor. 1.7 milyon Euro'luk yatırım olan robotik diz cerrahisi MAKOplasty ile 0,1 mm gibi çok düşük bir hata bile fark edilebiliyor ve çapraz bağlar korunarak uygulanıyor. Bu nedenle dizlerin neredeyse normal dizden bir farkı kalmıyor.

Sistemin diğer özelliğinin de kullanılan protezlerin kemik yapısına çok benzemesi ve anatomik olması olduğunu belirten Doç. Dr. Uğur Haklar "Böylece ameliyat sonrasında dizlerde esneklik ve tam bükülebilirlik sağlanıyor. Klasik yöntemlerle yapılan diz protezlerine göre hastalar çok daha erken ayağa kalkabiliyor, yürüyebiliyor, koşabiliyor hatta spor yapabiliyorlar. Ameliyat sonrası da daha kolay ve konforlu oluyor. Daha az ağrı ve kanama önemli avantajlarından birkaçı" diye konuşuyor.

Günlük hayata hızlıca geri dönüş

Robotik diz cerrahisi Amerika ve Avrupa'da da yeni uygulanan bir yöntem. Robotik diz cerrahisiyle yapılan diz protezleri, klasik diz protezi cerrahisi yöntemine göre daha hızlı iyileşme ve daha fazla hasta konforu sağlıyor. Hasta kısa sürede ayağa kalkıp günlük yaşamına geri dönebiliyor. Robotik diz cerrahisiyle uygulanan protezler daha erken hareket ve daha fazla bükülebilir dizler sağlayabiliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Robotik Diz Protezi İle İkinci Bahar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement