Roma'da Daeş Karşıtı Koalisyon Küçük Grup Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Roma'da Daeş Karşıtı Koalisyon Küçük Grup Toplantısı

ROMA (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye ve Irak'ta varlık gösteren terör örgütü DAEŞ ile mücadelenin uzun süreceğini, dünyanın her tarafında bu örgütü sezmek için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

02.02.2016 23:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ROMA (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye ve Irak'ta varlık gösteren terör örgütü DAEŞ ile mücadelenin uzun süreceğini, dünyanın her tarafında bu örgütü sezmek için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 23 ülke ve 2 uluslararası kuruluşun katıldığı DAEŞ karşıtı koalisyon küçük grup toplantısı sona erdi. Londra ve Paris'te geçen yıl yapılan küçük grup toplantılarının bugün gerçekleştirilen üçüncüsünün ardından toplantının eş başkanları ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, ortak basın toplantısı düzenledi.

DAEŞ'in yok edilmesi, mali kaynaklarının etkisiz hale getirilmesi, Libya'da ve diğer yerlerdeki etkinliğinin kırılması gibi konuların koalisyon ortaklarınca değerlendirildiği toplantı sonrasında konuşan Kerry, "Dünyanın her köşesinde DAEŞ'i ezmeye devam edeceğiz ve kaynaklarını keseceğiz" dedi.

Kerry, ABD Başkanı Obama'ya da atıfta bulunarak, DAEŞ'e karşı mücadelenin uzun soluklu olacağını vurguladı.

"Son 16 aydır kaydettiğimiz gelişmeler göz ardı edilebilecek türden değil" diyen Kerry, "DAEŞ'e yönelik 10 bin hava saldırısı düzenledik, onların mali mekanizmalarını kırdık, petrol tesislerini vurduk, önemli yapı ve ağır silahlarına kullanamaz hale getirdik, Suriye-Türkiye sınırında tam kontrolü sağlamak üzereyiz, eğitilmeleri sayesinde 20 bin Peşmerge kuvveti ve bin Irak polisi önemli başarılar elde etti. Onlar ki Ramadi ve Sincar kentlerini DAEŞ elinden geri aldı" ifadelerini kullandı.

DAEŞ ile mücadelede Suriye krizinin önemine vurgu yapan Kerry, "DAEŞ'i yenmek için Suriye savaşını sonlandırmaya dönük görüşmeleri yapmalıyız. Çünkü, bu şekilde DAEŞ'in bir ayağını kesebiliriz" dedi.

DAEŞ ile mücadelede 11 Şubat'ta Münih'te güvenlik konferansı öncesinde konuyu tekrar ele alacaklarını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, bu hususta ilk kez gelecek hafta savunma bakanlarının Brüksel'de bir araya geleceklerini bilgisini verdi. Bazı bölge ülkelerinin ek kara birlikleri önerisinde bulunduğunu aktaran Kerry, bu konunun askeri uzmanları ilgilendirdiğini, onların da imkanlar doğrultusunda ne tür bir katkı yapabileceğini irdeleyeceğini söyledi.

Ruslar'a, Viyana hatırlatması

Rusya'nın bölgedeki adımlarına yönelik soru üzerine John Kerry, Viyana'da Suriye krizine dönük yapılan anlaşmayı hatırlatarak, "Viyana'da bir anlaşmaya varılmıştı. Siyasi diyalog süreci başladığında ateşkes de olmalı ve şimdi Cenevre'de konuşmaya başladık. Bir ateşkes olduğu savındayız ve buna saygı gösterilmeli" dedi.

Kerry, "Suriye'de, Ruslar, rejimin uçaklarını, İranlıları, Hizbullah'ı kontrol edebilir. Biz de bunu desteklediğimiz muhaliflere ateşkese saygılı biçimde yapabiliriz" ifadesini kullandı.

"Suriye'de durum gün geçtikçe kötüye gidiyor"

ABD'li bakan Suriye'de kötüleşen duruma dikkati çekerek, "Suriye'deki durum iyiye gideceğine, gün geçtikçe kötüye gidiyor. Bugün Suriye'de 13 milyon Suriyelinin acil yardıma ihtiyacı var ve bunların 6 milyonu çocuk" dedi. Madaya'da yaşanan açlık felaketine de değinen Kerry, Madaya'nın başkent Şam'a sadece 1 saatlik araba yolculuğu mesafesinde olduğunu vurgulayarak, bir an önce bu bölgeye insani yardım koridorunun açılması için rejime çağrıda bulunurken, çocukların açlığa bırakılmasının Esed rejiminin bir savaş taktiği olduğunu dile getirdi.

Bakan Kerry, Irak'ın mali anlamda ek desteklere ihtiyacı olduğunu bununla birlikte DAEŞ'in elinden kurtarılan yerlerde elektrik ve su hizmetlerinin yeniden işler hale getirilmesi için Irak hükümetiyle işbirliği yapılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

John Kerry, İtalya'yı da özellikle yerel güçlerin eğitiminde üstlendiği rol ve çabalarından ötürü övdü.

Gentiloni'nin açıklamaları

Basın toplantısında ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Gentiloni de DAEŞ'e karşı mücadelede Paris'te yapılan son küçük grup toplantısından bu yana ileriye dönük olumlu adımlar atıldığını ancak henüz bir zafer ilan edilecek durumun bulunduğunu ifade etti. Gentiloni, Irak'ta askeri alandaki mücadelenin devam etmesine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Suriye krizi konusunda ülkesinin görüşlerini de dile getiren İtalya Dışişleri Bakanı, "Suriye'de bizim iddiamız; Cenevre'deki görüşmelerin, bir ateşkes sürecini ve son yıllarda yaşanan bu büyük insani trajediyi durduracak süreci başlatmasıdır" ifadelerini kullandı.

Paolo Gentiloni, soru üzerine, bir süre önce gündeme gelen İtalyan askerlerinin Irak'ta Musul Barajı'nda görev yapmasına ilişkin Bağdat hükümetiyle temas halinde olduklarını, barajın savunmasında görev alacak askerlerin görevlendirmesine yönelik tanımlamanın kısa zaman içerisinde yapılacağını bildirdi.

Bu arada, basın toplantısının son anlarında Kerry ile Gentiloni el sıkışırken, başına siyah bir örtü bulunan bir kadının "DAEŞ'i siz yarattınız" diye bağırması salonda kargaşaya neden oldu. Korumalar, bağıran kişiye anında müdahale ederken, yaşananlar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen iki bakanın oradan uzaklaşmaları sağlandı.

Öte yandan, Kerry-Gentiloni basın toplantısında daha çok Irak ve Suriye'deki DAEŞ ile mücadele konularına odaklanılsa da toplantının sonuç bildirgesinde, örgütün özellikle Libya'daki siyasi boşluktan faydalanarak güç kazanmasının yarattığı endişesi dile getirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Roma'da Daeş Karşıtı Koalisyon Küçük Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement