Romanlar Ayvalık'ı Salladı - Son Dakika
Yerel

Romanlar Ayvalık'ı Salladı

Romanlar Ayvalık\'ı Salladı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle düzenlenen geceye ilgi yoğun oldu.

09.04.2013 15:17  Güncelleme: 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi'nin öncülüğünde, Ayvalık Kent Konseyi ve Ayvalık Roman Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle düzenlenen geceye ilgi yoğun oldu.

8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle ilçede ikinci kez düzenlenen organizasyona aylardır titizlikle hazırlanıldığı öğrenilirken, Ayvalık Belediyesi'ne ait Açık Hava Tiyatrosunda yapılacak gece, hava muhalefeti nedeniyle, Aliçetinkaya Mahallesindeki Kapalı Pazaryerinde gerçekleşti. Gecede; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Melih Çakırca, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Fatih Ayyürek, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Dursun İnan, Emek Partisi İlçe Başkanı Cemil Tosunoğlu, Ayvalık Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP ve AK Parti İlçe Kadın Kolları yönetimleri, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Nuray Özer, Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hatice Arga, Konsey Genel Sekreteri Övünç Uğuz, ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çoğunluğu Roman olmak üzere yaklaşık 2 bin kişilik vatandaş topluluğu hazır bulundu.

Gecede konuşan Ayvalık Roman Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Çelik, aylarca süren hazırlıklarının ardından kendi kültürlerine ait motiflerle dopdolu organizasyonlarına destek veren ve geceye katılanlara teşekkür etti. Roman halkının Türkiye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydeden Çelik, bazı Roman Federasyonları ile derneklerin 8 Nisan gününü; Almanya'da Nazi'ler tarafından 2 Ağustos 1942'de 2 bin Roman'ın katledildiği gün ile karıştırmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Başkent'te yeni anayasa hazırlıklarının sürdüğüne işaret eden Çelik, hazırlanan anayasa kapsamında ülke genelinde sosyo-ekonomik olumsuzlukları daha derinden yaşayan Roman vatandaşların biraz daha gözetilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hükümetin yürütmeye başladığı kentsel dönüşüm projesi nedeniyle, derme çatma evlerde yaşadıkları için evsiz barksız kalma tehdidi ile karşı karşıya olduklarını savunan Mustafa Çelik, söz konusu proje kapsamında romanların korunup gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Çelik'in konuşmasının ardından sahneye davet edilen Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'e ilçedeki roman vatandaşlara sağlamış olduğu katkıların yanı sıra gecenin organizasyonunda verdiği destekler nedeniyle plaket verildi. Gecede konuşan Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Roman kültürünü tanıtmak ve yaşatmanın ayrımcılığa ve ırkçılığa son vermekle eşdeğerde olduğunu vurgulayarak, "Anadolu toprakları üzerinde yaşayan tüm vatandaşların eşit olduğunu anlatmak ve kavratmak adına 8 Nisan gününün anlamı bir başkadır" dedi. Romanların kendilerine özgü yaşam biçimlerine hayran olduğunu ifade eden Türközen, ilçedeki romanlara her zaman gereken tüm desteği vermeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Türközen'in konuşmasının ardından; Ayvalık'ta nüfus çoğunluğunu roman vatandaşların oluşturduğu Hamdibey Mahallesi'nin aynı adı taşıyan takımına verdiği destekler nedeniyle ilçenin sevilen esnaflarından Cemal Erhanoğlu'na dernek yönetimi tarafından hazırlanan plaketi ise Kaymakam Nihat Nalbant verdi. Kaymakam Nalbant, Dernek Başkanı Hüseyin Çelik'in konuşmasında sözünü ettiği Kentsel Dönüşüm Projesinin, ilçeye bağlı Altınova beldesinde yapılan TOKİ binalarında 45 roman ailesine verilen daireler modelinde olacağını vurgulayarak, proje kapsamında Ayvalık'tada ilk etapta 65 konutun roman vatandaşlara teslim edilebilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER

Aliçetinkaya Mahallesi Kapalı Pazaryeri'nde gerçekleşen gecede; yetenekli Roman vatandaşlardan oluşan Roman Orkestrası'nın profesyonelce verdiği konser kulakların pasını silerken, orkestranın sevimli minikleri ise kullandıkları enstrümanları büyük bir başarıyla icra etmesiyle göz doldurdu. İlçenin sempatik gençleri Cemal Yiğitol ile Hayri Davular'da birbirinden güzel şarkılarıyla geceye renk verdi. Gecede büyük ilgi toplayan Roman Dans Gurubu'nun genç dansçıları; Roman kültürüne ait en hareketli figürlerle müthiş bir gösteri sunarken, organizasyonun finalinde Aslı Ateş ve Popstar Erkan sahne alarak unutulmaz bir konser verdi.

Kapalı Pazaryerini tıklım tıklım dolduran roman vatandaşların soğuk havaya rağmen, gecenin ilerleyen saatlerine kadar gönüllerince eğlendikleri gözlendi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Romanlar Ayvalık'ı Salladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement