Röpörtaj | Les Ferdinand: Gençlere Neden Şans Vermiyoruz? - Son Dakika
Spor

Röpörtaj | Les Ferdinand: Gençlere Neden Şans Vermiyoruz?

Röpörtaj | Les Ferdinand: Gençlere Neden Şans Vermiyoruz?

Bir zamanlar Beşiktaş formasını giymiş, bugün ise QPR futbol direktörlüğünü yapan Les Ferdinand’ın röportajını kaçırmayın.

23.02.2015 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şans kapıyı çaldığında Ferdinand hep oradaydı. Southall’dan İngiltere Milli Takımına ve şimdilerde de QPR takımı antrenman yaparken oturduğu ofis masasına.

Yeşil sahada olmayı yeğlediğini söylüyor ama bu röportaj şimdilik onu içeride tutuyor. Çamurun arasından poz için bir yer seçtiğinde bu cazibeye karşı koymak çok zor geliyor.

“Kahretsin Les, şimdiye kadar sadece bir maç kazandık!” diye bağırıyor Joey Barton içeriye orta gelirken ve çenesi her zamanki gibi ayaklarından daha iyi çalışıyor.

Diğer oyuncular gülüşüyor ve Ferdinand da onlarla gülüyor. Hull City maçı öncesi oyuncular rahat görünüyor.

“Kısa zaman içinde iyi bir geri dönüş oldu.” gülüyor Ferdinand. “Reaksiyon muhteşemdi. Premier Lig ekibi olmak istiyoruz. Ligdeki ilk sezonun en zor sezon olduğunu da biliyoruz. Ligde kalmaya konsantre olduk ve bu konuda herkes kendine güveniyor.”

Finansal Fair Play cezalarıyla birlikte hayatta kalabilmek çok önemli QPR için. Ferdinand’ın görevinin büyük bir bölümü bazı prensipler oturtmak kendi oyuncularını yetiştirmekten ibaret.

“Bu ülkede, 20 Milyon Pound’a dışarıdan yıllarca profesyonel futbol oynamış oyuncular getiriliyor ve alışmaları için 12’den 18 aya kadar zaman veriliyor. Ama biz alt yapıdan daha önce hiç A takımda oynamamış birine şans veriyoruz ve herkes “hiç iyi değil, doğru değil mi?” diyor. Gençlere neden şans vermiyoruz? Bu aslında mükemmel bir şey. İngiliz hocaların ve oyuncuların orta dereceli, vasat görünmesine yol açıyoruz ama aslında öyle değiller. Şans verildiğinde çok daha fazlaları var.”

Tecrübelerine dayanarak konuşuyor. Hayes onu Southall’dan 5.000 Pound’a aldı ve bir kaç ay sonra başlangıç olarak 15.000 Pound ( bonuslarla birlikte 30.000 Pound ) ve bir sonraki satışından %10’luk bir pay alma koşuluyla QPR’a sattı ve son olarak anlaşma 600.000 Pound’u buldu.

Paddington’da doğmuş ve Ladbroke Grove’da büyümüş biri olarak her gün okula giderken Loftus Road’un yanından geçiyormuş. “QPR taraftarı değildim ama çocukken canlı izleyebildiğim tek takım onlardı.” diyor.

“Stan Bowles ve Rodney Marsh gibi oyuncularla birlikte her zaman eğlenceli futbol oynayan bir ekip olarak gösteriliyorlardı. Terry Venables geldi ve bir üst lige çıkmalarını sağladı. Ben katıldığımda suni çimin en yoğun kullanıldığı zamanlardı.”

İlk maçında Coventry’e 4-1 kaybetti ama Cyrille Regis müthiş bir izlenim yarattı. “O da benim gibi amatörden geldi. Çok güçlü bir fiziği ve bir aurası vardı. Nasıl onun gibi olabilirim diye düşünüyordum.” diyor Ferdinand.

Beşiktaş’ta bir sezonu kiralık geçirdikten sonra Gerry Francis’in yönettiği takıma geri döndü. 1993’te Premier Lig’in açılış sezonunda ligi beşinci bitirerek en iyi Londra takımı oldular.

Ferdinand QPR’ın alt kademe liglerden topçular alıp onları geliştirdiğini söylüyor.

“Oyuncular en alt basamaktan geldiler. Kevin Gallen gibi Bradley Allen gibi Danny Dichie gibi. İnsanlar en iyi oyuncularımızı sattığımızda homurdandılar fakat biz multi milyon paundluk oyuncular için yarışamazdık.”

“Ben QPR’a amatör ligten gelen bir oyuncu için 30.000 Paundun normal olduğu zamanlarda geldim ama artık kulüpler bunu yapmıyor. Öyle ki eğer her transfer döneminde 10 Milyon Paund harcamıyorsanız yarışmacı değilsiniz ve hırsınız yok demek.”

“Bu eğitimle ilgili bir şey. Biz o zamanlar 3 Milyon Paunda oyuncu almıyorduk. O paraya oyuncu satıyorduk ve QPR gibi bir takım için bu bir gelir kaynağı.”

Yönetimdeki dengesizlik ve menajer kaosları kulübü bir hüviyet krizinde bırakmış gibi görünüyor.

“Ben kulübün uzun vadeli geleceğine bakacağım. Benim görevim oyuncu almak değil, tüm yönleriyle bu işi yapmak ve kulübü geliştirmek.” diyor QPR futbol direktörü Les Ferdinand.

Ferdinand’ın kalbinde akademiyi geliştirmek var.

“A takımımız 21 yaşındakilerle dolu olacak demiyorum. Tecrübelilere de ihtiyaç duyarsınız. Ben buraya geldiğimde Roy Wilkins ve Nigel Spackman gibi oyuncuların yardımını aldım.”

“Ama genç oyunculara A takım şansı vererek onları etkilemeliyiz. Satış noktamız bu olmalı.”

“Mesela Chelsea veya daha büyük bir kulüplere gitseniz, eğer bir istisna değilseniz A takımda oynama şansı bulamazsınız”

Ferdinand ve Ramsey daha önce Harry Kane, Andros Townsend, Ryan Mason, Bentaleb gibi oyuncuların gelişiminden sorumlu ekibin bir parçası olarak Tottenham takımındaydılar. Loftus Road’da Spurs bağlantılarını güçlendirme isteği de Ferdinand’ın Harry Redknapp’tan boşalan menajer koltuğu için Tim Sherwood’u önermesine yol açtı.

“Kulübü ileriye taşıyacak isimleri getirmek benim sorumluluğum. Tottenham’da çok iyi işler yaptık ve onun neler yapabileceğini biliyorum.”

“İyi arkadaşız ama ben buraya birini sırf iyi dostuz diye getiremem.”

“O, iyi bir menajer ama biz oturup konuşma şansı elde edemeden önce Aston Villa’da karar kıldı. Olaylar böyle gelişirken acele etmemiz gerekiyordu. Dışarıdan birini getirmek bir kumar olurdu.”

“Kulüp sahibinin de dediği gibi kaybedeceksek de Chris ile kaybedelim. Ben onun neler yapabileceğini biliyorum. Ona hiç şans verilmedi.”

Röportaj : Matt Barlow

Çeviri : Serhat Bora

Benzer haberler için Futbol Akademi

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Röpörtaj | Les Ferdinand: Gençlere Neden Şans Vermiyoruz? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun: Hedefimiz Avrupa Kupası'na katılmak
    14:47 Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun: Hedefimiz Avrupa Kupası'na katılmak

    Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, takımın hedefinin Avrupa kupalarına katılmak olduğunu belirtti. Uygun, UEFA Avrupa Ligi'ne katılma şanslarını yakaladıklarını ve kalan maçlarda alacakları puanlarla Avrupa yolunda ilerlemek istediklerini söyledi. Ayrıca, hakemlerin hakkaniyetli olmasını ve Türk futbolunda hakemlik sisteminin geliştirilmesini istediğini dile getirdi. Sivasspor taraftarları da antrenman öncesi takıma moral ziyareti yaparak desteklerini gösterdi.

  • Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları yarın yapılacak
    14:24 Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları yarın yapılacak

    Türkiye Motosiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları Bilecik'te yapılacak. Yarışlar öncesi magazin startı etkinliği düzenlendi ve katılımcılar organizasyon hakkında bilgilendirildi. Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yarışların gerçekleştirileceği parkurun 25 günde oluşturulduğunu belirtti. Türkiye'deki 12. enduro alanı olan parkurun kalıcı bir etkinlik alanı olarak kullanılması hedefleniyor. Yarışlara 195 kayıt yapıldı ve bu, son yılların rekor sayısı olarak kaydedildi.

  • Siirt'te Turizm Haftası'nda yamaç paraşütü heyecanı yaşandı
    14:18 Siirt'te Turizm Haftası'nda yamaç paraşütü heyecanı yaşandı

    Siirt'te Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Botan Vadisi Milli Parkı'nda yamaç paraşütü etkinliği düzenlendi. Siirt Gençlik ve Spor Kulübü pilotları ve Erasmus Değişim Programı kapsamında gelen gençlerin katıldığı etkinlikte, pilotlar yamaçtan havalanarak hedefe inmeye çalıştı. Siirt'in doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, pilotlar ve doğaseverler bir araya geldi.

  • MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. Ayak Yarışları Başladı
    14:15 MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. Ayak Yarışları Başladı

    Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından düzenlenen MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde start aldı. Batı Kurumsal Karting Yarışı adıyla düzenlenen organizasyonda, 6-9 yaş micro, 7-12 yaş mini, 12-15 yaş arası junior, 14 yaş üzeri senior ve 30 yaş üzeri master kategorilerindeki ilk yarışlar gerçekleştiriliyor. Yarışlar yarın da devam edecek ve etkinlik ödül töreniyle sona erecek.

  • Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Engelsiz Spor Kulübü sporcularını ziyaret etti
    14:13 Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Engelsiz Spor Kulübü sporcularını ziyaret etti

    Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Engelsiz Spor Kulübü sporcularını ziyaret etti. Demirbaş, kulüp antrenörleri ve sporcuları kabul ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Demirbaş, sporculara her zaman destek olacaklarını belirtti ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Engelsiz Spor Kulübü Başkanı Ahmet Koçyiğit ise, Demirbaş'a verdiği destek için teşekkür etti.

  • Seydikemer Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen voleybol turnuvasında dereceye giren okullara ödülleri verildi
    14:10 Seydikemer Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen voleybol turnuvasında dereceye giren okullara ödülleri verildi

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen voleybol turnuvasında Karaköy Ortaokulu şampiyon oldu. İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Emre Ercan, gençlerin sporla iç içe olmalarının önemine vurgu yaparak öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür etti.

  • Antalya'da Yarın Yapılacak Dünya Yürüyüş Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleştirildi
    14:01 Antalya'da Yarın Yapılacak Dünya Yürüyüş Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleştirildi

    Antalya'da yarın gerçekleştirilecek Dünya Yürüyüş Şampiyonası öncesi basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, World Athletics (WA) Üst Yöneticisi Jon Ridgeon, eski sporcu Robert Korzeniowsk ve milli atletler katıldı. Şampiyona, 52 ülkeden 431 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilecek ve olimpiyat kotaları dağıtacak en büyük organizasyon olacak.

  • 23 Nisan'da Büyük Coşku: 3x3 Basketbol Turnuvası ve Mini Futbol Şenliği
    13:57 23 Nisan'da Büyük Coşku: 3x3 Basketbol Turnuvası ve Mini Futbol Şenliği

    Şehitkamil Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 3x3 Basketbol Turnuvası ve Mini Futbol Şenliği'nde yüzlerce çocuk coşkuyla mücadele etti. Organizasyonlarda çocuklara branşa özgü hediyeler verildi.


Advertisement