Rus Büyükelçi'yi Öldüren Suikastçı Altıntaş, Saldırıya 214 No'lu Odada Hazırlanmış - Son Dakika
Güncel

Rus Büyükelçi'yi Öldüren Suikastçı Altıntaş, Saldırıya 214 No'lu Odada Hazırlanmış

Suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş, yaşadığı evi 6 ay önce 3 polise eşyalarıyla devretmiş. Keçiören'de bir avukatla kalan Altıntaş'ın saldırıdan önce neden otelde kaldığı ise gizemini koruyor.

21.12.2016 08:26  Güncelleme: 08:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u öldüren 2.5 yıllık polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın, olay yerine yürüme mesafesindeki otelin 214 numaralı odasını 14 Aralık'ta rezerve ettiği öğrenildi. Bu tarih, Altıntaş'ın, Karlov'un 19 Aralık'ta sergiye katılacağını önceden öğrendiğini ortaya koydu.

Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir başka etkinliğe katılarak keşif yapan Altıntaş'ın neden canlı yakalanmadığı da tartışıldı. Altıntaş'ın tabancasındaki şarjörle birlikte iki şarjör mermisi daha olduğu bildirildi.

14 ARALIK'TA REZERVASYON

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u öldüren 2.5 yıllık polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'la ilgili soru işaretleri aydınlanmaya başlıyor. Alınan bilgiye göre Altıntaş, Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne çok yakın mesafede bulunan oteli 14 Aralık'ta telefonla arayarak eylem günü için rezervasyon yaptırdı.

15 ARALIK'TA KEŞİF YAPMIŞ

Altıntaş'ın rezervasyondan bir gün sonra 15 Aralık'ta Keçiören'den taksiyle ÇSM'nin hemen yanındaki Ankara Sanayi Odası'nın önüne geldiği, daha sonra da Çankaya fotoğrafları sergisini gezdiği, polis kimliğiyle içeriye rahatça girip giremeyeceğini kontrol edip keşif yaptığı bildirildi.

EVİNDEN OTELE GELDİ

Altıntaş'ın saldırıyı gerçekleştirdiği 19 Aralık'ta nöbet istirahat izninde olduğu, 11.45 sıralarında Keçiören Kalaba'daki adresine bir taksi istediği öğrenildi. Altıntaş, taksiciden rezervasyon yaptırdığı otele gitmeyi istedi. Taksici, otele doğru yanaşırken Altıntaş taksiciye biraz daha aşağı taraftaki, "Ankara Sanayi Odası önünde inmek istiyorum" dedi. Daha sonrasında 32 TL tutan ödeme tutarına karşın 35 TL veren Altıntaş, paranın üzerini istemeyerek otele giriş yapacağını söyledi. Altıntaş'ın yanında küçük bir valizle takım elbisesi bulunduğu öğrenildi.

214 NO'LU ODA

Üzerinde kot pantalon ve mont bulunan Altıntaş, otele giderek 214 numaralı odaya yerleşti. Otel odasında üzerini değiştirerek saldırıya hazırlanan Altıntaş, daha sonra ÇSM'ye gitti. Kapıdaki X-ray cihazını kullanmayan Altıntaş, kendisini uyaran görevlilere polis kimliğini gösterip içeriye girdi. Olayın ardından polis tarafından arama yapılan Altıntaş'ın kaldığı otel odası mühürlendi.

GİYDİĞİ TAKIM ELBİSEYİ AYNI SABAH SATIN ALMIŞ

Altıntaş'ın, 19 Aralık sabahı otele gelmeden önce giydiği takım elbiseyi satın aldığı öğrenildi.

OTEL ODASINDA 2 ÖRGÜTE AİT KİTAP

Otel odasında yapılan aramada Altıntaş'ın cihatla ilgili yazdığı el yazısı bazı notları ile El Kaide ve cihat fikri ile ilişkili kitaplar bulundu. Altıntaş'ın evinde yapılan aramada da FETÖ ve El Kaide'ye ilişkin kitaplar bulundu.

ÜÇ ŞARJÖRÜ VARDI

Altıntaş, salona girdikten sonra Karlov'un konuşmasını bekledi. Koruma sanılan Altıntaş, Karlov kürsüye geldiğinde de tam arkasına geçti. Saldırının gerçekleştiği 19.05 sıralarında, silahını ilk çektiğinde dokuz el ateş etti. Karlov'u sırtından vurup yere düştükten sonra bedenine ateş eden Altıntaş, daha sonra havaya ateş açtı. Altıntaş, bu sırada Arapça, "Beni buradan ancak ölüm alır" dedi. Salondakilere dışarı çıkma izni veren Altıntaş, "Beni buradan ancak ölüm alır" diye bağırdı.

Altıntaş eylem sırasında NATO standartlarında 9x19 kalibre, şarjör kapasitesi 15+1, 18+1, 20+1 olarak değişen Canik marka beylik silahını kullandı. Altıntaş'ın tabancasındaki şarjörle birlikte iki şarjör mermisi olduğu belirtildi.

"BURADAN SAĞ ÇIKMAM"

Jonh F. Kennedy Caddesi'nde görevli trafik polislerinin ilk müdahaleyi yaptığı olayda Altıntaş, "teslim ol" çağrısına "Buradan sağ çıkmam" karşılığını verdi. Olayın ardından yaşanan çatışmada Altıntaş, etkisiz hale getirildi.

BAKAN SOYLU DA POLİS AMİRLERİNE SALDIRGANIN NEDEN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ SORMUŞ

Altıntaş'ın sağ ele geçirilmesi, saldırganın bağlantılarını daha kısa zamanda aydınlatabilecekti. Operasyonu ÇSM'nin önünde takip eden İçişleri Bakanı Soylu'nun da bu durumu polis amirlerine sorduğu öğrenildi. Operasyonu, iki özel harekât polisinin gerçekleştirdiği bildirildi.

BÜYÜKELÇİ KORUMA TALEBİNDE BULUNMAMIŞ

Ankara'da sergide uğradığı suikast sonucu vefat eden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, etkinliklere yakın koruma almadan katılıyordu. Ankara'da büyükelçilerin korunmasında standart bir uygulama bulunmuyor. Büyükelçiliklerin çevresi, Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğü tarafından korunuyor. Ancak bu koruma her büyükelçilik için yapılmıyor. Yakın koruma ise ülkenin büyükelçisinin talebi durumunda sağlanıyor. ABD ile İsrail büyükelçiliklerinin korunmasında sıkı güvenlik önlemi uygulanıyor.

BERBERE EŞİYLE GİTMİŞ

MOSSAD korumaları, İsrail büyükelçisini katıldığı her etkinlikte yakından koruyor. ABD Büyükelçisi'nin korumasında, Amerikalı korumalar ile Türk vatandaşı elçilik personeli uzman korumalar görev yapıyor. Suikast sonucu vefat eden Karlov'un ayrıca Türkiye'den koruma talebinde bulunmadığı da belirtildi. Karlov'un kendisini traş eden berberi Alper Kocaoğlu, Karlov'un 2 yıldır kendisine tıraş olmaya yakın koruma almadan eşi Marina Karlov ile birlikte rahat bir şekilde gelip gittiğini söyledi.

18 KİŞİLİK RUS HEYET ANKARA'DA

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesiyle ilgili soruşturmaya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından devam ediliyor. Rusya'dan yola çıkan bir heyet öğle saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na geldi. Rus heyette 18 kişinin bulunduğu öğrenildi. Polislerinin operasyonuyla öldürülen Altıntaş'ın cesedi olay yerindeki çalışmaların ardından Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Altıntaş ve Karlov'un otopsi işlemleri, Türk ve Rus ortak uzman heyetlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Karlov'un vücudunda 11 mermi deliği bulundu. Bunlardan ikisinin giriş çıkış olabileceği, Altıntaş'ın silahını 9 el ateşlemiş olabileceğinin değerlendirildiği bildirildi. Rus heyet, otopsi işleminin ardından suikastin gerçekleştirildiği Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne de gitti. Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin süreci Türk yetkililer ile yürütmek üzere Ankara'ya gelen Rus heyet, incelemelerini tamamlayarak Çağdaş Sanatlar Merkezi'nden ayrıldı.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİNİ BİRLİKTE İZLEDİLER

Heyet, daha sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne geçti. Burada suikastle ilgili kamera görüntüleri Rus heyetle birlikte izlendi. Türkiye ve Rusya, Karlov'a yönelik suikastle ilgili soruşturmayı, "Yasadışı Yargısız İnfazlarla İlgili Birleşmiş Milletler (BM) Otopsi Protokolü" olarak bilinen Minnesota Protokolü uyarınca ortak yürütme kararı aldı. Bu kapsamda dünkü otopsi ve olay yeri incelemeleri de ortak heyet tarafından gerçekleştirildi.

Rus Büyükelçi\'yi Öldüren Suikastçı Altıntaş, Saldırıya 214 No\'lu Odada Hazırlanmış

Son Dakika Güncel Rus Büyükelçi'yi Öldüren Suikastçı Altıntaş, Saldırıya 214 No'lu Odada Hazırlanmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TFF, Galatasaray'a ve Ayhan Akman ile Günay Güvenç'e ceza verdi
    17:47 TFF, Galatasaray'a ve Ayhan Akman ile Günay Güvenç'e ceza verdi

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Galatasaray Kulübüne ve sarı-kırmızılıların futbol direktör yardımcısı Ayhan Akman ile kalecisi Günay Güvenç'e para ve hak mahrumiyeti cezaları verdi. Galatasaray'a 380 bin lira para cezası, Ayhan Akman'a 15 gün hak mahrumiyeti cezası ve Günay Güvenç'e 2 maç men ve 26 bin lira para cezası uygulandı. Kasımpaşa ve Adana Demirspor Kulüpleri ile Fatih Karagümrük de cezalar aldı.


Advertisement