Rus Kozmonotların Uzay Giysisi Ankara Keçisi Tiftiğinden Yapılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Rus Kozmonotların Uzay Giysisi Ankara Keçisi Tiftiğinden Yapılıyor

Ankara'da yetiştirilen ve tüm dünyada 'Angora' olarak bilinen Ankara Keçisi'nden elde edilen tiftikle Rus kozmonotlara uzay giysisi dikiliyor.

27.09.2016 10:48  Güncelleme: 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Keçicilik Örgütü (IGA) tarafından, her 4 yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleşen Dünya Keçicilik Konferansı'nın 12'ncisi, Antalya Kervansaray Otel'de başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Dünya Keçiciler Birliği ve Çukurova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi'nin altın sponsor olduğu Dünya Keçicilik Konferansı'na 42 farklı ülkeden 500'ü aşkın bilim insanı, uzman ve sektör temsilcileri katılıyor.

Konferansta Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi'de Ankara Keçisi'ni tanıtan bir stant açtı. Yabancı katılımcılara konferans boyunca Ankara Keçisi'yle ilgili sunumlar yapılırken, keçinin tiftiğiyle ilgili bilimsel çalışmalar ve araştırmalar da paylaşıldı.

"ÖZELLİKLE RUS KOZMONOTLAR BUNU UZAY KIYAFETİ OLARAK KULLANIYOR"

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Erol Arık, uluslararası alanda Ankara Keçisi'ni daha iyi tanıtmak için konferansın bir fırsat olduğunu söyledi. Katılımcılar tarafından en çok ilgiyi Ankara Keçisi'nin çektiğini belirten Arık, "Verdiği ürünler itibariyle çok özel bir keçi. Aldığınız her ürünün ayrı bir değeri var. Uzay teknolojisini kullanan bilim adamları da çobanlar da bu ürünü kullanıyor. Ankara Keçisi'nin temel verimi tiftiktir. Dünyanın her yerinde 'Angora' olarak anılır. Tiftik kesinlikle radyasyon geçirmiyor. Isı yalıtımı konusunda da en iyi giysi türü. Özellikle Rus kozmonotlar bunu uzay kıyafeti olarak kullanıyor. Çobanlarımız da tiftikten yapılan çorap, yelek ve çarık giyerek soğuktan korunuyorlar. Teknik olarak 'Ankara Keçisi uzaya çıktı' diyebiliriz" dedi.

ANKARA KEÇİSİ'NİN SIRRI

Ankara Keçisi'nin Güney Afrika, Amerika ve Yeni Zelanda'da genetiğinin değiştirilerek yetiştirildiğini belirten Arık, bu keçinin Türkiye'deki keçilerden farklı olduğunu söyledi. Yurt dışından gelen katılımcıların Türkiye'deki Ankara Keçisi'nin tiftiğinin daha parlak olmasıyla ilgili araştırmalar yaptığını da belirten Arık şöyle konuştu:

"Yıllar itibariyle azalan bir Ankara Keçisi sayısı vardı. Biz yaptığımız destek ve tanıtımlarla Ankara Keçisi'nin değerinin artmasını hedefliyoruz. Ankara'dan alınıp götürülen hayvanlar Güney Afrika'da Amerika ve Yeni Zelanda'da genetik çalışmalarla geliştirildi. Ancak onlarda şöyle bir sorun var. Tiftikleri bizdeki gibi parlak ve mukavemeti yüksek değil. Onlarda bize gelip bu parlaklık ve diğer farklılıklarla ilgili bilgiler alıyorlar. Bu durum zannediyorum bizim iklimimizle alakalıdır" dedi.

Arık, belediyenin desteğiyle kırsaldan kente göçü önlemek amacıyla bazı çalışmalar yaptıklarını da belirtti. 50'şer başlık sürülerle çiftçileri desteklediklerini ifade eden Arık, "Geçen sene yapılan çalışmalarda çiftçilerimize damızlık verdik. Sürülerde kan tazelensin diye. Bundan sonra da sürü oluşturmak için 50'şer başlık sürüler ve damızlıklar veriyoruz. Bunun sosyal bir yönü de var. Nüfusu azalan yerleri özellikle seçerek genç nüfusu köylerde tutmayı hedefliyoruz. Özellikle 40 yaşın altındaki çiftçileri seçerek kırsaldan kente göçü engellemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Rus Kozmonotların Uzay Giysisi Ankara Keçisi Tiftiğinden Yapılıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Rus Kozmonotların Uzay Giysisi Ankara Keçisi Tiftiğinden Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.

  • Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor
    16:55 Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor

    Avukat Ali Kızılay, bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti ve işletme işlemi yapabildiğini söyleyerek, müşterilerin geriye dönük 10 yıllık kesintiyi talep edebileceğini belirtti. Kızılay, bu durumun haksız şart oluşturduğunu ve tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak ücretleri talep etme imkanı olduğunu ifade etti.


Advertisement