Rus Öğrencilere Osmanlıca Dersi - Son Dakika
Güncel

Rus Öğrencilere Osmanlıca Dersi

Rus Öğrencilere Osmanlıca Dersi

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde, tarih profesörü İlber Ortaylı tarafından Rusya Federasyonu'nda Türkoloji Bölümü eğitimi alan öğrencilere Osmanlıca dersleri verilmeye başlandı.

21.07.2015 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde, tarih profesörü İlber Ortaylı tarafından Rusya Federasyonu'nda Türkoloji Bölümü eğitimi alan öğrencilere Osmanlıca dersleri verilmeye başlandı.

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) katkılarıyla, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Cunda Uygulama Oteli'nde 15 gün sürecek olan Osmanlıca eğitimi başladı. Sağlıklı dış ve iç politikalar üretilmesi, yakın tarihin iyi yorumlanması için Osmanlıca'nın öğrenilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı, Rus öğrencilere Osmanlıca öğretiyor. Rus öğrenciler iki buçuk saat süren derslerin ardından Ayvalık'ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Kazdağları ve Bergama'nın tarihi Akropol tepesinde de gezilere katılıyor.

PROF. DR. ORTAYLI MEMNUN

Uzun yıllar boyunca Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kopuk olduğunu savunan Ortaylı, "Öğrencilerimizin kendilerine ait bir çalışma metodları var. Türkçe'yi de çok çabuk öğreniyorlar. Bu yüzden de Osmanlıca metinleri de kolayca söküp, okuyabiliyorlar. İyi netice alıyoruz. Dolayısıyla bir zamanların Smirnoflar'ının, Bartod'ların yarattıkları bir Türkoloji yeniden kurulacak ve devam edecek" diye konuştu.

OSMANLI ARŞİVLERİNİ OKUMAK İSTİYORLAR

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademi Öğretim Üyesi ve Ayvalık'taki Osmanlıca derslerinin öğrencilerinden Doç. Dr. Evgeniya Larionova da, Rusya'da öğrencilerine Türkçe öğrettiklerini ifade ederek, "Rus-Türk ilişkilerini daha iyi anlayabilmek için eski tarihlere de gitmek lazım. Bunun en güzel yolu arşivlerde bulunan bilgileri okuyabilmek ve incelemekten geçiyor. Ama Osmanlıca bilmeden bunu yapabilmemiz mümkün değildi" dedi. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rus Öğrencilere Osmanlıca Dersi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement