Ruslar Sarıkamış'ta Ortak Anıt İstiyor - Son Dakika
Güncel

Ruslar Sarıkamış'ta Ortak Anıt İstiyor

Ruslar Sarıkamış\'ta Ortak Anıt İstiyor

Antalya'da 2'ncisi düzenlenen Türk-Rus Toplumsal Forumu'na katılan Ruslar, Birinci Dünya Savaşı'nda Sarıkamış'ta şehit düşen 65 bin Osmanlı askerinin yanı sıra, 35 bin Rus askerinin de hayatını kaybettiğini hatırlatarak, burada iki ülkenin askerleri için ortak anıt istediklerini söyledi.

13.11.2014 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da 2'ncisi düzenlenen Türk-Rus Toplumsal Forumu'na katılan Ruslar, Birinci Dünya Savaşı'nda Sarıkamış'ta şehit düşen 65 bin Osmanlı askerinin yanı sıra, 35 bin Rus askerinin de hayatını kaybettiğini hatırlatarak, burada iki ülkenin askerleri için ortak anıt istediklerini söyledi.

Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun ikinci toplantısı, Rixos Downtown Otel'de yapıldı. Forumun açılışında Antalyalı Rusların çocukları geleneksel Rus danslarından oluşan gösteri yaptı. Antalya'daki bir halk oyunları grubu da gösteri sergiledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in ev sahipliğinde gerçekleşen forumun açılışına, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Toplumsal Forum Rus Eşbaşkanı Konstantin Kosachev ile aralarında Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un da bulunduğu iki ülkeden çok sayıda yetkili katıldı. Forumun açılış konuşmasını yapan Başkan Menderes Türel, iki ülke arasındaki ilişkilere değindi. Rusların tatil için en çok tercih ettiği ülkenin Türkiye, Türkiye'de ise Antalya olduğunu hatırlatan Türel, "Bu yıl 10 ayda 3.5 milyon Rus misafirin gelmiş olduğu Antalya, elbette Türk-Rus Toplumsal Forumu'na ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duymaktadır" dedi.

Son rakamlara göre 13 bin 244 Rus'un Antalya'ya yerleştiğini belirten Türel, "Böylece en büyük yabancı kökenli topluluğumuzu meydana getirmektedir. Biz Rus Antalyalı kardeşlerimizin sayısının artmasından, onların ülkelerimiz arasında kardeşlik köprüleri kurmasından da büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. Türel, Antalya'nın 21 kardeş kentinden 7'sinin de Rusya'da olduğunu hatırlattı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Toplumsal Forum Türk Eşbaşkanı Ahmet Berat Çonkart ise iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda her alanda geliştiğini hatırlattı. Bu gün artık sayıları on binlerle ifade edilen Türk-Rus karma evliliklerinin de işbirliğini artırmak için güçlü bir temel sunduğunu söyleyen Çonkart, "Devlet başkanlarımız sayın Erdoğan ve sayın Putin'in başkanlık ettikleri ÜDİK'in 5'inci toplantısı, Aralık ayının ilk günlerinde Ankara'da yapılacak. Mensubu bulunduğumuz toplumsal forum, bu zirvenin üç organından biri. Bugünkü çalışmalarımızın neticesini eşbakanlar olarak sayın Kosaçov'la birlikte ÜDİK'te liderlerimize sunacağız" dedi.

Forumda tarih, kültür-sanat, müzelerarası işbirliği, eğitim ve bilim, dinlerarası işbirliği, turizm, iş ortamı, hukuk işleri, spor, medya ve bölgesel işbirliği komitelerinin oturumlar yapıp önerileriyle iki yol haritası çizeceğini de söyleyen Çonkart, konuşmasını Rusça teşekkür ederek tamamladı.

Toplumsal Forum'un Rus eşbaşkanı Konstantin Kosaçev ise forumun ilkinin geçen yıl Kazan'da yapıldığını, 1 yıllık süreçte dünyada radikal değişiklikler olduğunu söyledi. Kosaçev, Türkiye ve Rusya'nın bölgedeki sorunlardan etkilendiğini vurguladı. Konstantin Kosaçev, iki ülkenin ortak tarihinde trajik olayların da olduğunu hatırlattı. Kırım'la ilgili Türkiye'nin endişelerini anladıklarını anlatan Kosaçev, Rusya'nın tüm etnik unsurlarla ilgili politikalarını dengeli şekilde yürüttüğünü söyledi.

SARIKAMIŞ'TA 35 BİN DE RUS ASKERİ ÖLDÜ

Rusya'nın Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılıyla ilgili kutlamalar yaptığını da anlatan Konstantin Kosaçev, bu savaşın 1917 devrimini hazırladığını söyledi. 1917 devriminden sonra Rusya'dan göç edenlerin Türkiye üzerinden dünyaya dağıldığını anlatan Kosaçev, bu süreçte Türkiye'nin Rus kültürünü de keşfettiğini söyledi. Balenin, kabarenin bu yolla Türkiye'ye geldiğini anlatan Konstantin Kosaçev, Birinci Dünya Savaşı'nda Kars Sarıkamış'ta 65 bin Osmanlı askerinin şehit düştüğünü söyledi. Buna karşılık 35 bin de Rus askerinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Kosaçev, "Sarıkamış'ta ölen 65 bin Türk ve 35 bin Rus askeri için ortak bir anıt yapabiliriz" dedi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov da Çanakkale'de Gelibolu'da Anzaklar gibi Sarıkamış'ta bir kompleks yapılması halinde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini söyledi. Sarıkamış'a Rus turistlerin ilgisinin artacağını da belirten Karlov, bunun üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti.

Rusların önerisi, forumda Tarih Komitesi Başkanı sıfatıyla görev alan Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı da heyecanlandırdı. Prof. Dr. Ortaylı, öneriye sıcak baktığını söyledi. Türk-Rus Toplumsal Forumu Eşbaşkanı Ahmet Berat Çonkar ise öneriye temkinli yaklaşım gösterdi. Çonkar, önerinin iki ülke arasında değerlendirilip geniş kapsamlı ele alınacak bir konu olduğunu söyledi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ruslar Sarıkamış'ta Ortak Anıt İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement