Rusya ile Abhazya Arasındaki Ortaklık Anlaşması - Son Dakika
Güncel

Rusya ile Abhazya Arasındaki Ortaklık Anlaşması

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, bugün Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığı ilan eden Güney Osetya Devlet Başkani Leonid Tibilov arasında imzalanan ortaklık anlaşmasına sert tepki gösterdi.

18.03.2015 20:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, bugün Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığı ilan eden Güney Osetya Devlet Başkani Leonid Tibilov arasında imzalanan ortaklık anlaşmasına sert tepki gösterdi.

Margvelaşvili, yaptığı açıklamada "Rusya Federasyonu ile Tskhinvali işgal rejimi arasında sözde 'ortaklık ve entegrasyon anlaşması' imzalanmasından derin endişe duyuyoruz. Egemen bir devlete karşı atılan bu adım, işgalin neden olduğu durumu daha da ağırlaştırarak ilhak seviyesine yükseltiyor" ifadelerini kullandı.

Gürcistan hükümetinin Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi için var olan sorunlara akılcı çözüm yolları bulmak için çaba gösterdiğine işaret eden Margvelaşvili, Rusya'nın ise yıkıcı adımlar atmasını şaşırtıcı ve endişe verici olarak niteledi.

Margvelaşvili, "Uluslararası topluma egemen devletleri ilhak ederek sadece komşu ülkelerin değil, tüm Avrupa'nın güvenliğini tehdit eden, uluslararası hukuku hiçe sayan Rusya'nın bu eylemlerini önlemek için çabalarımızı birleştirme çağrısında bulunuyorum" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama-

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nden yapılan yazılı açıklamada da Putin ile Tibilov arasında imzalanan sözde anlaşmanın, BM Sözleşmesi ile Helsinki Anlaşması'nda belirtilen egemen devletlerin eşitliği, sınırların dokunulmazlığı, toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk yükümlülükleri ilkelerini ihlal ettiğine dikkat çekildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Abhazya bölgesi gibi işgal altında olan Güney Osetya bölgesini ilhak eden, Gürcistan'ın egemenliğiyle toprak bütünlüğünü hiçe sayan bu anlaşmayı kınamaktadır. Söz konusu belge, Tskhinvali bölgesinin Rusya ile askeri, sosyal, ekonomik ve idari  tam entegrasyonunu sağlamaktadır."

Anlaşmanın ardından Güney Osetya bölgesinde halkın ekonomik durumunun daha kötüye gideceğine işaret edilen açıklamada Güney Osetya bölgesinde uluslararası mekanizmaların işletilmemesi durumda Rusya'nın "Bölgede güç kullanmayacağına" dair yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğine dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, uluslararası toplumun bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak için vereceği desteğin önemi vurgulandı.

Rusya ile Güney Osetya ortaklık anlaşması-

Rusya ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında bugün ortaklık ve entegrasyon anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma, taraflar arasında sosyal, ekonomik, insani, siyasi, savunma ve güvenlik alanlarında yakın işbirliği sağlanması için temel niteliği taşıyor. Anlaşma, 25 yıl yürürlükte olacak ve daha sonra 10 yıllık sürelerle uzatılabilecek.

Anlaşma ile taraflar arasında güvenlik ve savunma alanı oluşturulması, Rusya-Güney Osetya sınırında serbest geçişlerin sağlanması, gümrük kurumlarının entegrasyonu, içişleri bakanlıkları arasında işbirliği ve Rusya vatandaşlığına geçiş sürecinin sadeleştirilmesi öngörülüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya ile Abhazya Arasındaki Ortaklık Anlaşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement