Rusya ile İlişkilerin Yeniden Düzelecek Olması Malatya'da Sevinçle Karşılandı - Son Dakika
Ekonomi

Rusya ile İlişkilerin Yeniden Düzelecek Olması Malatya'da Sevinçle Karşılandı

Rusya ile İlişkilerin Yeniden Düzelecek Olması Malatya\'da Sevinçle Karşılandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Rusya’da yapılan toplantıların ardından, iki ülke arasındaki ekonomi dahil tüm ilişkilerin eski düzeyine döndürülmesi noktasında adımlar atılacağının açıklanması kuru kayısı ihracatının büyük bir bölümünü Rusya’ya yapan Malatya’da sevinçle karşılandı.

10.08.2016 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Rusya'da yapılan toplantıların ardından, iki ülke arasındaki ekonomi dahil tüm ilişkilerin eski düzeyine döndürülmesi noktasında adımlar atılacağının açıklanması kuru kayısı ihracatının büyük bir bölümünü Rusya'ya yapan Malatya'da sevinçle karşılandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey, kuru kayısı ihracatında Rusya'nın 5. sırada bulunduğunu ifade ederek ilişkilerin yeniden düzelecek olmasının kayısı üreticilerini rahatlatacağını belirtti.

Rusya'yla uçak krizinden kaynaklı sıkıntının düzeleceğini birkaç ay önceden gördüklerini kaydeden Özbey, "Dün de Cumhurbaşkanımızın bu işi tam anlamıyla ele alması ve bu sıkıntının giderilmesi neticesinde tarım ürünlerimizin de yakın zamanda tekrar ihracatında başlanacağı müjdesi verildi. Tabi bununla birlikte ticarette, ekonomide ve farklı yatırımlarda Rusya, Türkiye'nin önemli bir partneri haline geldi. İnşallah bunlarla birlikte Malatya'nın kuru kayısısı da partnerimiz olan Rusya piyasasına hızlı bir şekilde girer ve şu anda durgun olan fiyatlarımız yukarıya doğru çıkar. Fiyatlar yukarıya çıkarsa üreticilerimiz de rahatlamış olur. Ben burada emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız ve ekonomi ile alakalı bütün bakanlıklara teşekkür ediyorum. İnşallah Malatya ve ülkemiz için hayırlı olur" dedi.

Kuru kayısı ihracatında Rusya 5. sırada

İlişkilerin düzelmesi ile birlikte Malatya'da, kuru kayısının yanında bazı ürünlerinde ihracatının artacağını dile getiren Özbey, "Özellikle Malatya'nın ekonomisinin kuru kayısıya dayalı olması neticesiyle kuru kayısı ihracatına baktığımız zaman Rusya beşinci ülke konumunda. Son krizden dolayı kuru kayısı ihracatında bir miktar azalma oldu, gerçi bizim ihracatçılarımız bunu bir şekilde telafi etmeye çalıştılar ama yine de azalma vardı. İlişkiler yeniden düzelmeye başladığı için ben kuru kayısının çok hızlı bir şekilde Rusya piyasasına girmesi noktasında ihracatçılarımızın yoğun bir çalışma sergileyeceğini düşünüyorum. Tabii kuru kayısının yanında Malatya'nın tekstil ve giyim sanayisi ile su ürünleri de Rusya piyasasına giriyordu. İlişiklerin düzelmesi bu sektörleri de ateşler ve bu sektörlerdeki ihracat da artar" diye konuştu.

Özbey, "Özellikle de tarım ürünlerindeki yaptırımların ihracatı için bir an önce gerekli çalışmaların yapılacağını tahmin ediyorum. Çünkü şu anda mevsimsel olarak da tarım ürünlerinin hasat dönemi, bu konuda her iki ülkenin de hassasiyet göstermesi lazım. Genel olarak da 12 ay içerisinde bu sıkıntıların tümü halledilir ve her şey normale döner" ifadelerini kullandı.

"9 aylık süreç iki ülkeyi de sıkıntıya sokmuştur"

Rusya ile olan ilişkilerin uçak krizinden önceki dönemden daha iyi olacağını ifade eden Özbey, "Krizden önce 34 milyar dolar olan Rusya'yla yıllık ihracatımız bu krizden dolayı 24 milyar dolarlara düşmüştü. Şimdi bir hedef konuldu 100 milyar dolar, bu ne demektir, ilişkileri kriz öncesinden daha iyi bir seviyeye getirmek için Türkiye ve Rusya mutabakata varmışlardır ve gerekli çalışmalara başlamışlardır. Ben önümüzdeki süreçte Rusya ile olan ilişkilerin çok hızlı bir şekilde düzeleceğini düşünüyorum. Çünkü bu 9 aylık süreç hakikaten her iki ülkeyi de sıkıntılara sokmuştur" ifadelerine yer verdi.

Rusya ile yaşanan uçak krizinde FETÖ'nün parmağının olması ile alakalı da konuşan Özbey, "FETÖ bütün konularda Türkiye aleyhine işler yapmış, dün Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bu ilişkilerin bozulmasında FETÖ'nün parmağının olabileceğini düşünüyorum. İnşallah kısa zamanda bu hain örgütün ülkemize verdiği zararları en aza indiririz ve Türkiye bütün partnerleri ile terörden önceki seviyeye döner" diye konuştu.

"Lütfen üreticilerimiz önce kendileri pazara gelsin"

Özbey, son olarak üreticilere de uyarılarda bulunarak, "Bizim üreticilerimiz hasat dönemini bitirdiler ve emeklerinin karşılığını almak için bir çaba içerisine girdiler. Ben her zaman şunu söylüyorum; lütfen üreticilerimiz önce kendileri pazara gelsinler, kontrollerini yaptıktan sonra ürünlerini pazara getirsinler. Şu anda fiyatlar düşük eğer pazara az ürün girerse fiyatlar otomatikman çıkacak, bu da üreticilerimizin emeklerinin karşılığını almasına neden olacak" şeklinde konuştu. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Rusya ile İlişkilerin Yeniden Düzelecek Olması Malatya'da Sevinçle Karşılandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti
    11:27 TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti

    Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, ayakkabıcılık sektörüne yönelik proje çalışmaları kapsamında Mekap Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender'le bir araya geldi. Kara, ayakkabıcılık sektörüne yeni eleman yetiştirilmesi ve Trabzon'da ayakkabı imalatının artırılması için proje fikri oluşturduklarını belirtti. Selçuk İskender ise sektöre destek vereceklerini ifade etti.

  • Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.

  • DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu
    11:15 DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu

    DOSAB ve DOSABSİAD tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği programında bölge sanayicileri bir araya geldi. İftar organizasyonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapılarak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı. DOSAB Başkanı Levent Eski, yapılan faaliyetlerin yanı sıra birlik ve beraberliği güçlendirmenin de önemli olduğunu belirtti.

  • Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında
    11:13 Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun belli miktarda karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak sofralardaki yerini koruyor. Çörekler, sipariş üzerine pek çok ülkeye de gönderiliyor. Van çöreğinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıktığını belirten işletme sahibi Seyfi Duman, çöreğin bağımlılık yaptığını ve müşterilerin yıllar sonra bile tekrar gelip yediğini ifade etti. Ramazan ayında ise çörek talebinin arttığını ve işlerin daha da yoğunlaştığını söyledi.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor
    11:08 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.

  • TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli
    11:07 TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububatın gelişme dönemine girildiğini ve nisan ve mayıs aylarında alınacak yağışların bitki gelişimi açısından önemli olduğunu bildirdi. Şubat ayında yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 42 azaldı ve Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı. İç Anadolu Bölgesi'nde hububatta kardeşlenme dönemine girilirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sapa kalkma dönemine geçildi. Arpa ve yulafta yazlık ekilişler başlarken, kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlandı.


Advertisement