Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov Açıklaması

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Fırat Kalkanı Harekatı'nın başlamasının nedenlerini anladıklarını belirterek, "Özellikle son aylarda Türkiye'de gerçekleşen dehşet verici terör olaylarının azmettirici ve icracıları Suriye'den gelmiştir.

27.09.2016 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Fırat Kalkanı Harekatı'nın başlamasının nedenlerini anladıklarını belirterek, "Özellikle son aylarda Türkiye'de gerçekleşen dehşet verici terör olaylarının azmettirici ve icracıları Suriye'den gelmiştir." dedi.

Büyükelçi Karlov, Atılım Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde "Rusya Federasyonu-Türkiye: Yeni Dönemde Yeni Birliktelik" konulu konuşma yaptı.

Trajedi olarak nitelediği, Rus uçağının düşürülmesinin iki ülke ilişkileri açısından çok ciddi bir meydan okuma olduğunu belirten Karlov, yedi ay boyunca birçok alanda ilişkilerin neredeyse tamamen dondurulduğunu belirtti.

Karlov, "Mutluyum ki ülkenin liderleri bu zor durumdan çıkış yolunu buldu ve artık ilişkilerimizde yeni gelişme dönemine geçtik." dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye destek veren ilk liderlerden birinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olduğunu vurgulayan Karlov, darbe girişiminde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek, "Rus halkı şehit düşenler için büyük üzüntü duyuyor. Onların yaptıkları ve isimleri Türkiye'de hiçbir zaman unutulmayacaktır." dedi.

Türkiye ile her zaman her türlü konuyu ele almaya hazır olduklarını, Türkiye ile başta Suriye olmak üzere görüş ayrılığında oldukları her türlü konuyu görüşmekten çekinmediklerini söyleyen Karlov, "Suriye konusunda Türkiye ve Rusya'yı bir araya getiren husus şudur ki Suriye için sadece siyasi çözüm olabileceğinden hareket ediyoruz. Moskova ve Ankara, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanadır." diye konuştu

Karlov, Türkiye ile ticaret, ekonomi, bilim ve kültürel alanlarda orta vadeli programın hazırlanmasında son aşamaya gelindiğini belirterek, "2016-2019 yıllarını kapsayan bu program, Türkiye ile ikili ilişkilerimizde bir yol haritası niteliğinde olacak." dedi.

Hizmet ve yatırımlarla ilgili ise anlaşmaların hazırlanması ve geliştirilmesinde son aşamaya gelindiğini söyleyen Karlov, 1 milyar dolar tutarındaki Türkiye-Rusya yatırım fonunun kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü ve bu fona ait kaynağın iki ülke arasındaki ortak başka projelere de aktarılacağını ifade etti.

Türkiye ve Rusya arasındaki charter uçuşlarının tekrar başladığına dikkati çeken Karlov, gelecek yıl yine milyonlarca Rusun Türkiye'ye tatil yapmak için geleceğini belirtti.

Suriye'deki iç savaş

"ABD'de yetkililer Suriye'nin artık eski Suriye olamayacağı, birkaç parçaya bölüneceği uyarıları yapmaya başladılar ve ABD'nin bu yönde faaliyet gösterdiğine yönelik de iddialar var. Eğer ABD bu politikayı sürdürürse Suriye'nin toprak bütünlüğünü nasıl korunacak?" sorusu üzerine Karlov, Suriye'nin birkaç parçaya dağıtılmasının en büyük jeopolitik trajedilerden biri olacağını anlattı.

Büyükelçi Karlov, Rusya'nın Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu söyleyerek, Moskova'nın desteklediği yaklaşımın Suriye'nin devlet yapısının korunmasının yanı sıra Suriye'nin bütünlüğü ve siyasi çözümü kapsadığını açıkladı.

Karlov, "Suriye'nin meşru hükümeti ile diyaloğa geçilmeden Suriye'deki krizin çözüleceğini düşünmüyoruz. Suriye'de muhalif gruplar ne kadar hızlı ortak pozisyon oluşturur, bütün ilgili kurumlar ve taraflar arasında diyalog başlarsa o kadar hızlı bir şekilde Suriye'de çözüm üretilebilir." şeklinde konuştu.

Fırat Kalkanı Harekatı

Fırat Kalkanı Harekatı hakkında ise Karlov, "Harekatın başlamasının nedenlerini anlıyoruz. Özellikle son aylarda Türkiye'de gerçekleşen dehşet verici terör olaylarının azmettirici ve icracıları Suriye'den gelmiştir." dedi.

Halep'e son bir haftada düzenlenen birçok saldırıda binlerce kişinin abluka altında kaldığını anlatan Karlov saldırılarda rejim ile Rusya'nın varil bombası kullandığına yönelik iddiaların kaynaklarıyla ilgilendiklerini anlattı.

Bu tür olayların ciddi ve somut bir şekilde soruşturulması gerektiğini dile getiren Karlov, "(BM konvoyuna yapılan saldırı) Saldırıdan sonra konvoyu havadan mı yoksa karadan mı vurulduğunun araştırılması için öneride bulunduk. Fakat söz konusu saldırıdan sonra Rusya ve Suriye uçakları sorumlu tutuldu." dedi.

Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı Projesi

Akkuyu Nükleer Santrali'nin vaktinde ve en üst kalitede tamamlanması için Rusya'nın üzerine düşeni yerine getireceğini belirterek Karlov, santral personelinin eğitimi konusunda ise Rusya'nın önde gelen üniversitelerinin fizik ve teknik bölümlerinde öğrenim gören 250'yi aşkın Türk öğrencinin santrali yönetecek kadroyu oluşturacağını söyledi.

Türk Akımı projesi konusunda ise Karlov, "İnanıyoruz en yakın zamanda hükümetler arasında anlaşma imzalanıp inşaata geçilecek." dedi.

Projede ilk gazın Türkiye'ye 2019 yılı sonunda geleceğini belirten Karlov, ilk aşamada doğalgaz hacminin 15 milyar metreküp olacağını söyledi.

Karlov, ilk hattın tamamlanmasından sonra Türkiye'nin Rusya'dan alacağı gazın transit ülke olmadan doğrudan Türkiye'ye sevk edileceğinin altını çizdi.

Andrey Gennadiyeviç Karlov, "Bir hattın dışında, Rusya olarak ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü hattın inşa edilmesine de hazırız. Böylelikle Rus gazı Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine de sevk edilebilecek." şeklinde konuştu.

Yaş meyve sebze ticareti

Büyükelçi Karlov, Türkiye ve Rusya arasındaki yaş meyve ve sebze ticaretine ilişkin de uçak krizinden önce Rusya'nın yaklaşık 1 milyar dolarlık ürün aldığını, krizin ardından sonraki 7 ayda bu ürünlerin ticaretine büyük zarar geldiğini anımsattı.

Karlov, özellikle tarım ürünlerin ticareti konusunda eski seviyeye ulaşmanın çok zor olacağını anlatarak, krizin ardından tarım sektörünün gelişimine büyük yatırım yapan ülkesinin daha önceden Türkiye'den aldığı bazı ürünleri artık kendi topraklarında üretmeye başladığını söyledi.

Türkiye-Rusya arasında vize serbestisi ve pasaportsuz seyahat

Türk vatandaşlarına vizesiz seyahatin ne zaman başlayacağı yönündeki soruya ise Karlov, Türkiye'de OHAL'in hala yürürlükte olduğunu anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

" Vizesiz seyahat konusunda acele etmeyelim. Türkiye'de OHAL hala yürürlükte belki de bu şartlarda vizesiz dönem uygun olmayabilir. Maalesef 24 Kasım'dan önceki seviyeye ulaşmak bir gün içerisinde mümkün değil, aşamalı bir süreçtir ve acele etmeyelim. Zaten vizenin alınması zor bir süreç değil. Hem Ankara hem Türkiye'nin üç şehrinde İstanbul, Trabzon ve Antalya'da Başkonsoloslularımız var. Türk vatandaşlarının müracaatlarına yardım sağlamaya hazırız."

Karlov, pasaportsuz karşılıklı ziyaret yapılmasının da mümkün olmadığını kaydetti.

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ise 16 Temmuz sabahı Türkiye'nin ikinci bir Kurtuluş Savaşı mücadelesiyle uyandığını ve ülkenin tek vücut kendini savunduğunu belirtti.

Üçtuğ, Türkiye'nin kendi içerisindeki hainlerin saldırısıyla karşı karşıya geldiğini dile getirerek, 15 Temmuz darbe girişiminde kentlerin üzerine bomba atıldığını, halkın üzerine kurşun yağdırıldığını kaydetti.

Üçtuğ, yeni akademik yılda tüm öğrencilere başarılar diledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement