Rusya-Türkiye Krizi İçin Gözler Paris'te - Son Dakika
Ekonomi

Rusya-Türkiye Krizi İçin Gözler Paris'te

Rusya'nın önceki gün açıkladığı 6 maddelik ekonomik yaptırım paketine Türkiye'nin ne karşılık vereceği halen merak konusu.

30.11.2015 08:03  Güncelleme: 08:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her iki ülkedeki karşılıklı yatırımların envanterini çıkaran Türkiye tarafı, sağduyulu ilerlemeyi ve bugün Paris'teki iklim zirvesinde yaşanabilecek olası bir sıcak gelişmeyi bekliyor. Eğer Putin ve Erdoğan'ın da katıldığı zirvede umulduğu gibi sıcak bir temas olmazsa Türkiye'nin benzer bir cevap vermesi bekleniyor.

Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ve Rusya arasında yaşanan yüksek gerilimli krizde, Rusya'nın önceki gün açıkladığı 6 maddelik ekonomik yaptırımlara Türkiye'nin ne karşılık vereceği henüz netleşmedi. Türk tarafının yaptırımlara karşılık vermek üzere hazırlıklarını tamamladığı fakat bu konuda nihai açıklamanın bugün Paris'te başlayacak İklim Zirvesi'nden sonra yapılmasının planlandığı öğrenildi. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği İklim Zirvesi'ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılıyor. Ekonomi Bakanlığı'na yakın kaynaklar, Putin her ne kadar Erdoğan'ın zirve sırasında biraraya gelme teklifini kabul etmese de, Paris'te iki ülke heyetleri arasında bazı görüşmelerin yapılabileceğini ve iki taraf için de olumlu gelişme kaydedilmesinden umutlu olduklarını dile getiriyor.

YATIRIMLARIN ENVANTERİ

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da, Rusya'nın yaptırımları açıkladığı geçen Cumartesi günü Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yönetimi ve Rusya ile iş yapan Türk işadamlarıyla bir araya geldi. Türkiye'deki Rus yatırımları ile Rusya'daki Türk yatırımlarının bir envanterinin DEİK tarafından çıkarılmasına karar verilen toplantıda, Rusya'nın yaptırımlarına nasıl bir karşılık verileceğine ilişkin açıklamanın da Paris'teki toplantıdan sonra yapılması görüşü ağır bastı. Toplantıda ayrıca, Rusya'da yatırımı bulunan işadamları da yaşadıklarını aktarırken, Rusya'daki Türk çalışanlarına yönelik olası tahliye planları da gündeme geldi. İşadamları Bakan Elitaş'a Rusya tarafından kendilerine şu ana kadar iletilmiş herhangi bir resmi bildirim bulunmadığını da söylediler.

SAĞDUYU VE SÜKUNETLE

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, konuyla ilgili Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede, "Ekonomi yönetimi ile yakın temas içindeyiz. Hangi işadamımızın Rusya'nın neresinde ne yatırımı var, ne kadar çalışanı var? Rus işadamlarının Türkiye'de ne yatırımları var? Tüm bu bilgileri tek tek toplayıp bir durum tesipitini Ekonomi Bakanlığımıza ileteceğiz. Şu anda biz Türk iş dünyası olarak sükunet ve sağduyu içinde gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İklim Zirvesi'ni bekliyoruz. Ondan sonra biz de duruma göre elbette adım adım yapılması gerekenleri açıklayacağız" dedi.

İNŞAAT VE TURİZMCİLERİ BUGÜN DİNLEYECEK

Rusya ile ekonomik ve ticari ilişkilerden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat ve turizm sektörü temsilcilerinin bugün Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile biraraya geleceği belirtildi. Toplantıda şu ana kadar oluşan zararın yanı sıra olası yaptırımların olası sonuçlarının ele alınması bekleniyor.

YATIRIMDAN ÖTE AKRABA OLDUK

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ve Rusya'nın yakın iki komşu ülke olduğunu hatırlatarak, "Karşılıklı yapılan açıklamalarda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere uzun vadede zarar vermemeye özen gösterilmeli. Türkiye ve Rusya'yı sadece yatırım açısından değerlendirmemek lazım. İlişkiler yatırmı aşmış akrabalık boyutuna ulaşmış artık. İki ülke vatandaşları arasında yapılmış onbinlerce evlilik var. Bu ailelerin çocukları var. Dolayısıyla gelişmeleri sakin izlemek lazım."

BİZ RUSYA'DAN VEFA BEKLİYORUZ

Rusya'da yatırımları bulunan işadamlarından ulaştıklarımızın hiç biri isim vermeyi kabul etmedi. Durumun çok hassas olduğunu dile getiren işadamları, "Yarın ne olacağını hiç bilemiyoruz. Binlerce kişinin ekmek yediği yatırımlar bunlar. Sadece kendimizin işi diye bakmıyoruz. Dolayısıyla ismimizi yazmayacaksanız düşüncelerimizi paylaşalım" diyorlar. Biz de durumun hassasiyeti nedeniyle isim vermeden de olsa Rusya'da iş yapan Türk işadamlarından görüş almayı kabul ettik. Konuştuğumuz işadamlarından biri söze 'Biz Rusya'dan biraz vefa bekliyoruz' diyerek başladı. 1998 yılında yaşanan Asya krizini hatırlatan işadamı "1998'de herkes Rusya'dan kaçarken biz Rusya'ya yatırıma devam ettik. Çok zor dönemler atlattık. Binlerce Rus çalışanımız var. Bunları göz önünde bulundurmak lazım" dedi.

FATURA YATIRIMCIYA ÇIKARTILMASIN

Rusya'da sanayi ve üretim konusunda en büyük Türk yatırımcılardan bir işadamı da yine isminin açıklanmaması koşuluyla görüşlerini paylaştı. Rusya tarafından şu ana kadar kendilerine herhangi bir resmi temas yapılmadığını söyleyen işadamı şunları kaydetti: "20 yılı aşkın bir süredir Rusya'da yatırım yapıyor, istihdam sağlıyor ve vergi veriyoruz. Bu siyasi ve askeri meseleler geçer, durum değişir. Ama 20 yıllık bir yatırımı bir günde bozup, ertesi yeniden yerine koymak kolay değil. Dolayısıyla bugün yaşanan krizin faturasını yatırımcıya çıkarmamak lazım. Sorunların politik ve diplomatik arenada çözülmesi için çaba gösterilmeli. Bizim Rusya'da 5 bine yakın çalışanımız var ve bunların yüzde 99'u Rus. Şirketlerimizde İngilizler başta olmak üzere birçok farklı ülkeden fonların sermayesi de var. Dolayısıyla bizi sadece Türk şirketi olarak tanımlamak eksik olur. Biz çok uluslu bir şirketiz. Bugün global ekonomik şartlara baktığınızda yatırımları, işadamlarını ülke sınırlarıyla, millliyetleriyle tanımlamak doğru değil. İki ülke arasında yaşanan böylesi bir gerginlikte, Rusya'ya güvenmiş ve burada yatırım yapmış işadamlarının canını yakmamak, onlara ceza kesmemek lazım."

RUSYA'NIN AÇIKLADIĞI EKONOMİK YAPTIRIMLAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen Cumartesi günü imzaladığı 'Rusya milli güvenliğini ve vatandaşlarını koruma altına alma ve Türkiye'ye yönelik belirli ekonomik yaptırımların uygulanması' adıyla duyurduğu 6 maddelik yaptırım paketinde şunlar yer aldı:

1) Merkezi Türkiye bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya'da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.
2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya'da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunanlar Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.
3) Türkiye'de üretilmiş belirli ürünlere Rusya'ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.
4) Rusya'ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye'ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.
5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor.
6) Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya'nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediyor. (Kaynak:Hürriyet)

Rusya-Türkiye Krizi İçin Gözler Paris\'te

Son Dakika Ekonomi Rusya-Türkiye Krizi İçin Gözler Paris'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • yaş sebze üreticisi: şimdi buradan külhan beyliği yapanlara sesleniyorum.sizin tuzunuz kuru olabilir ama biz sebze ve meyvede rusya ya muhtacız.biz dediğim bildiğin biz meyve sebze üreticileri.senin tuzlayıp yediğin domatesi biz 6 ayda ne zorluklarla yetiştiriyoruz ve rusya olmazsa iç piyasadaki çakal ve tilki aracılar bunu bir fırsat kollayıp fiyatı tabana çekecekler (15-20 kuruş) biz rusyaya ürettiğimizin %75 ini gönderiyoruz bu rakamın direkt iç piyasaya döndüğünü düşünsene.o yüzden aramızı düzeltmemiz gerekiyor 8 14 Yanıtla
  • Ulu Türk: Önce Putin abisinin elini öpecek !! Sonrasını düşünürü??? 13 1 Yanıtla
  • Emrah: Resim harika olmus. Gel la bura velet der gibi :) 9 2 Yanıtla
  • AKLIMAgelenBAŞIMIZAgelebilir.PSİKOLOjimKUVVETlidir: Şimdilik uçurumdan döndük sayılsada, asıl mesele bundan sonra başlayacak.Rusya,da vatandaşdaşlarimiza saldirilar başlayacak.Suriyeden sonra sıra bize gelebilir.Bakalım o zaman dinlerinin bekçiliğini yaptığımız Araplar,ın bize faydası olacakmi?Bizimkiler her ülkeye cami diktirmekle,Rabia işaretleriyle,türbanlarla,dikkafalıkla,NATO,nun arkasina saklanarak,Dünya,ya hakim olabileceklerini mi sanarlar?Beyinler değişmezse,sonumuz iyi değil. Zaman,,Atom Çağıdır,,(Bilim,Teknoloji). 2 5 Yanıtla
  • Şirnaklı Kürt: Silvan seni opuyorum kardeşim gözlerinden 0 7 Yanıtla
  • mustafa kemal: elin adamı ayıya binip tur atıyor bizimki daha ata binemedi ,elin adamı kaplan gezdiriyor bizimki şemşiyeyle keklik dürtüyor hey allahım bizdekide şans mı diyelim kadermi nedesek şaşırdık valla 3 4 Yanıtla
  • öz CİZRELİ: Yada erdoğan düşürülen uçak için putine içi dolu ayakkabı kutusu hediye etsin putinde erdoğana iki şepeşile oldu bitti 3 3 Yanıtla
  • türk: geçmişi çabuk unuttunuz siz galiba bırak putini uzman çavuşun karşısında tir tir titreyen başbakanlar vardı bu türkiyede adamın yazdıgına bak iyi o zaman gelsın isteyen istedıgını yapsın bize öylemi 1 3 Yanıtla
  • mustafa kemal: tayyibe selam söyleyin dedi ruslar 0 2
  • yaş sebze üreticisi: SİZEDE GELEN SEBZELER BİRİNCİ KALİTE SEN BANA DEĞİL ELİNDE BEKLETİP ÇÜRÜK SEBZELERİ SİZE SATANA KONUŞUN.... BİZDE ÇÜRÜK ÜRÜN OLMAZ BİZ SERADAN TOPLAR YOLLARIZ ARADAKİLERE SATAŞIN BANA DEĞİL.. HİÇ BİLMİYORSAN Bİ ARA UĞRA SİZE NASIL ÜRÜN GİDİYOR Bİ GÖR.. SENDE VER KİLOSUNA 4 5 LİRA SENDE İHRACAT KIVAMINDA YE.. DOMATESE 1 LİRA VERDİĞİNDE KOR YAPIŞMIŞ GİBİ COK PAHALI DİYE BAĞIRIYORSUN. NASIL YETİŞİYOR HİÇ DÜŞÜNMÜYORSUN. SONRA CIKMŞ BURADA ÇÜRÜK BİLMEM NE. EZBERE KONUŞMA ASLANIM VARSA SIKINTI GEL-GÖR 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi
    14:02 Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi

    Kuşadası Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları' konulu eğitim, çağrı merkezi sektöründe istihdam sağlamak isteyen ve çağrı merkezi bulunan işletmelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Eğitimde, çağrı merkezi kriterleri, müşteri sadakati, hizmet standartları ve doğru iletişim konuları ele alındı.

  • Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı
    13:59 Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı

    Sinop'ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İrtibat Ofisi açıldı. Vali Mustafa Özarslan, açılışta yaptığı konuşmada, TKDK'nin Sinop'ta hayvancılık yatırımlarından gıda sanayi tesislerine kadar pek çok alanda yatırımcıları bilgilendireceğini belirtti. IPARD III Programı ile Sinop çiftçisine yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe desteği sunulacak.

  • Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti
    13:45 Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti

    Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini, Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla kabul etti. Heyet, yürüttükleri çalışmalar hakkında Vali Ünsal'a bilgi verdi. Vali Ünsal, heyete başarılar dileyerek Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu
    13:44 Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan 9 maden işçisinin aileleriyle iftarda bir araya geldi. Bayraktar, çalışmaları yakından inceleyerek bilgi aldı ve kararlılıkla arama çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:44 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 artışla 8.852,28 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 134,16 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,70, hizmetler endeksi yüzde 1,03, teknoloji endeksi yüzde 3,26, sanayi endeksi yüzde 1,21 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 154 dolar olarak belirlendi.

  • Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek
    13:38 Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da gerçekleştirilen bir programda yaptığı konuşmada, bugün çekilecek kura ile 76 bin konutun dağıtımının gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Özhaseki ayrıca, Hatay'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, depremden bu yana 224 milyar TL'lik yatırım yapıldığını belirtti.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı
    13:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu üyeleriyle iftarda bir araya geldi. Başkan Alan'ın ev sahipliğinde bir araya gelen genç girişimciler, sorunları ve çözüm yollarını istişare etti. İftar sonrası yapılan toplantıda, şehrin sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunuldu ve gelecekte Elazığ'ı yönetecek gençlerin yetişmesi hedeflendi.

  • Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı
    13:32 Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Adıyaman'da, afet öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının şu anda 82 bine çıktığını belirtti.

  • Bakan Işıkhan: Adıyaman'daki sigortalı kişi sayısı deprem sonrası arttı
    13:30 Bakan Işıkhan: Adıyaman'daki sigortalı kişi sayısı deprem sonrası arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısının arttığını açıkladı. Deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısı depremde 34 bine düşmüşken, şu anda Adıyaman'da 82 bin sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bakan Işıkhan, deprem sonrası yapılan desteklerin ve teşviklerin bu artışta önemli bir rol oynadığını belirtti.

  • Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu
    13:18 Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu

    Dardanel, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, Kalabaklı ve Çanakalan köylerinde 10 bin kızılçam fidanıyla 'Dardanel 40. Yıl Hatıra Ormanı' oluşturdu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Niyazi Önen, törende yaptığı konuşmada, Dardanel'in 40 yıldır üretim yaparak Türkiye'nin ekonomisine katkı sağladığını belirtti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da Dardanel'in önemli bir marka olduğunu vurgulayarak, aileye teşekkür etti.

  • BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi
    13:15 BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 değer kazanarak 8.852,28 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 3,13, holding endeksi yüzde 1,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,28 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 5,06 ile spor oldu. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor.


Advertisement