Saab Milli Otomobil İçin Sert Çıktı: Markamızı Artık Telaffuz Etmeyin! - Son Dakika
Ekonomi

Saab Milli Otomobil İçin Sert Çıktı: Markamızı Artık Telaffuz Etmeyin!

Saab sözcüsü Sebastian Carlsson: NEVS firması Saab markasını temsil etmiyor, otomobil tesisini aldı. Bizim çalışmamız yok. Türk bakanın ısrarla Saab adını telaffuz etmesini anlayamıyoruz.

23.10.2015 08:07  Güncelleme: 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1937 İsveç'te kurulan ve artık sadece havacılık ve savunma alanında faaliyet gösteren Saab şirketinin basın sözcüsü Sebastian Carlsson, hem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a hem de İsveç'te faaliyet gösteren Çinli NEVS firmasına cevap verdi. NEVS firmasının 'Saab markasının kullanılması konusunda görüşmeleriz devam ediyor.' şeklindeki açıklaması sert bir şekilde yalanlayan Carlsson, Türkiye'nin 'yerli otomobil' projesi ile Hürriyet adına Amerikalı gazeteci Kenny Lama'nın sorularını yanıtladı. Saab'ın, yerli otomobil projesi konusunda Türkiye'de herhangi bir çalışma veya anlaşmasının olmadığını söyleyen Carlsson, NEVS firmasının da Saab markası ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığını söyledi. Carlson özetle şu cevapları verdi:

BİZİ İLGİLENDİRMİYOR

"NEVS (National Electric Vehicle Sweden) firması Saab markasını temsil etmiyor. Yani NEVS ile Saab arasında bir bağlantı ve ilişki bulunmuyor. Dolayısıyla Türk hükümetinin NEVS ile yapmış olduğu anlaşma bizi ilgilendirmiyor. Saab markasının kurulduğu günden bu yana tek sahibi biziz. Bu doğrultuda NEVS firmasıyla Saab markasının kullandırılması konusunda devam eden herhangi bir görüşmemiz yoktur. NEVS sadece bazı üretim tesislerimizi ve bir tek 9-3 modelinin telif haklarını almıştır. Ancak bu satış kesinlikle Saab markasını ve başka bir iş birliğini içermemektedir."

ÇOK ANLAMSIZ GELİYOR

NEVS dışında Bakan Fikri Işık'ın, 'Bu işe İsveçli Saab ve markanın teknolojisinden ve tecrübelerinden faydalanmak için girdik." açıklamasına ise Carlsson, "Bugün Saab şirketi ne otomobil üretiyor ne de herhangi bir otomobil projesi üzerinde çalışıyor. Türk bakanın sadece savunma ve havacılık konusunda faaliyet gösteren bir şirket olan Saab ile otomobil konusunda bir iş birliğinden söz etmesi çok anlamsız. Türk bakanın Saab ile iş birliğinden söz etmesini, Saab adını ısrarla telaffuz etmesinin nedenlerini bizzat bakanın kendisine sormanız gerekir." cevabını verdi.

GM: SATIŞTA 'MARKA' YOKTU

Türkiye'nin yerli otomobil projesinin platformu olan Saab 9-3 modelinin yaratıcısı ve İsveç'teki Saab tesislerini Çinli NEVS firmasına satan Amerikalı General Motors'un (GM) Sözcüsü Jim Cain, yaptığı yazılı açıklamada, "4 yıl önce yapılan satış kesinlikle Saab markasını içermiyordu. Anlaşma sadece İsveç'te Saab'tan bize geçen üretim tesislerini ve bizim tarafımızdan yaratılan 9-3 modelinin kalıpları ve telif haklarından ibaretti. Saab markası önceden olduğu gibi halen Saab havacılık ve savunma şirketine aittir." yorumunu yaptı.

FİKRİ IŞIK NE DEMİŞTİ?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil için Saab 9-3'ün platformunu aldıklarını açıklayarak şu açıklamayı yapmıştı: "Saab'ı tercih etmemizin sebebi gerçekten iyi bir teknolojisi var. Çok kaliteli, konforlu ve sağlam araçlarıyla tanınıyor. Dolayısıyla böyle bir araçla başlangıç yapmanın, Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşündük. Saab'ın birikimini ve güvenini arkamıza alacağız ama markamız Türk markası olacak ve teknolojiyi kesinlikle Türkiye'de geliştireceğiz."

NEVS NE DEMİŞTİ?

Türkiye'nin yerli otomobil geliştirmek için işbirliği yaptığı ve ilk etapta 40 milyon euro ödediği İsveç Milli Elektrikli Araç Şirketi'nin (National Electric Vehicle Sweden-NEVS) İletişim Direktörü Mikael Ostlund önceki gün yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "NEVS, bugüne kadar Saab 9-3 MY14 modelinden 450 adet üretti. Saab ismiyle üretime devam edip etmeyeceğimiz henüz belli değil. Saab AB ile görüşmeler devam ediyor ve önümüzdeki yıl detayları belli olacak." (Kaynak: Hürriyet)

Saab Milli Otomobil İçin Sert Çıktı: Markamızı Artık Telaffuz Etmeyin!

Son Dakika Ekonomi Saab Milli Otomobil İçin Sert Çıktı: Markamızı Artık Telaffuz Etmeyin! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • Osmsnlı: Kaynak hürriyet başka söze gerek varmı 23 15 Yanıtla BaZ: Kaynak saab mal açıklamayı adamlar kendisi yapıyor 9 7 Kafaya bak: Hurriyet yazinca saabin soylediklerimi degisiyor. 9 5
  • 1000 göllü musa: Inanın seçimlerden sonra ,bak göreceksiniz ,şu olduda bu olduda deyip bu işi sonlandıracaklar... 37 0 Yanıtla
  • gururlu: bunlarda anca mılletı kandırır 23 7 Yanıtla mertkan: beni kandırdı oyum akp ye çatlaında patlayın 3 12
  • tah.: akkoyunlar vatan hainliginden yargilanacaksınız. 18 11 Yanıtla
  • Manidar: Bakan yerli diyor yabancı diyen saab deyip duran yerli oto yu karalamaya çalışan satılık basın organları hainler ve paralel yapı 10 17 Yanıtla
  • AKP BİTTİ ŞMDİ CHP ZAMANI CHP CHP CHP CHP CH: bunlar herşeyi çalıyorlar.....hırsıızlaaaaaaaar 14 11 Yanıtla
  • (Fenerbahçeli): Yalancı akp oylar Türkmenbeyi ne 8 16 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement