Sabancı Holding Üst Yöneticisi Kurtul Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Sabancı Holding Üst Yöneticisi Kurtul Açıklaması

"Türkiye'de enflasyon ile mücadele edildiğinin güveninin verilmesi gerekir; bu da bağımsız Merkez Bankası ile söz konusu olabilir.

04.04.2014 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Türkiye'de enflasyon ile mücadele edildiğinin güveninin verilmesi gerektiğini ve bunun da bağımsız Merkez Bankası ile söz konusu olabileceğini belirterek, "Enflasyon konusundaki belirsizlik, yapılabilecek bir yatırımı caydırabilecek bir konudur. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 8 ile 8,5 arasında olmasını bekliyoruz" dedi.

Kurtul, Sabancı Holding'in 2013 yılı faaliyetleri ve geleceğe ilişkin hedeflerini aktarmak amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisi açısından büyümenin önemli olduğunu belirterek, bu yıl gelişmiş ekonomiler desteğiyle dünya ekonomisinin yüzde 3,6 ile yüzde 3,7 seviyelerinde büyümesini beklediklerini kaydetti.

Gelişmiş ekonomilerde büyüme beklentilerinin daha güçlenirken gelişmekte olan ekonomilerde özellikle BRIC ekonomileri için büyüme beklentilerinin zayıfladığını ifade eden Kurtul, şunları söyledi:

"Fed'in para basmayı azaltması ile faizlerde yükselişin kontrol edilememesi, gelişen ekonomilerin Fed politikasından çok olumsuz etkilenmesi, Çin'de finansal çalkantı ve beklenenden fazla yavaşlama, mali ve finansal dengesizliklerin sürdüğü Avro Bölgesinde tansiyonun tekrar yükselmesi gibi riskler var. Türkiye'deki büyüme bu yıl geçen seneden zayıf olabilir. Fed'in kararları likiditede daralma getirebilir. Ama hem mali sektör hem de özel sektör vadesi dolan kredileri neredeyse yüzde 100 oranında çevirebildi. Türk firmalarının yurt dışı borçlanmada herhangi bir problemi olmadı.

Merkez Bankası faiz oranlarının belki bir süre daha yüksek kalması gerekecek, enflasyonun yükselme trendi devam ediyor. Önümüzdeki 3-4 ay Merkez Bankası faizlerinin yüksek kalması gündemde. Bunun yanında karşılık oranlarını bir miktar indirerek likiditeyi artırabilir. Bu karşılıklara da yüzde 2-3 oranında TL munzamlarda faiz söz konusudur. İlave tedbirler piyasa için olumlu olabilir. Özellikle de faiz konusu hem yurt dışına mesaj vermek hem de bankalarımız açısından son derece olumlu gelişmelerdir."

Kurtul, tüketimi yavaşlatmak için alınan bazı tedbirlerin alındığını anlatarak, "Türkiye ekonomisinde yüzde 2-2,5 civarı bir büyüme olmasını bekliyoruz. Yerel seçimlerin ardından belirsizlik ve siyasi risk azaldı, piyasalarda da olumlu bir gidiş var. Türk Lirası'nın reel değer kaybı ve Avrupa ekonomisindeki güçlenmenin etkisi ile ihracat hızlanacaktır" diye konuştu.

"Doğalgaza zam söz konusu olabilir"

Bütçe açığı nedeniyle bazı vergi önlemlerinin alınabileceğine dikkati çeken Kurtul, şunları kaydetti:

"Mesela henüz doğalgaza bir zam yapılmadı. Hem enflasyon arttı hem de kur farkı oldu doğalgaza zam söz konusu olabilir. Elektrik fiyatlarına yansıyabilir. Bunların enflasyon artışına etkisi olacaktır. Türkiye'de enflasyonla mücadele edildiğinin güveninin verilmesi gerekir; bu da bağımsız Merkez Bankası ile söz konusu olabilir. Uzun vadeli yatırımda enflasyon önemli bir faktör. Enflasyon konusundaki belirsizlik, yapılabilecek bir yatırımı caydırabilecek bir konudur. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 8 ile 8,5 arasında olmasını bekliyoruz."

Kurtul, mevcut kredi değerlendirmelerinin devam edeceğini düşündüğünü belirterek, "Kredi derecelendirmesinde değişiklik olacağını düşünmüyorum. Türkiye'nin mutlaka yatırım yapılabilir seviyesini koruması lazım" dedi.

Sabancı Holding olarak hem büyüme hem de öz sermaye karlılığında çift haneli büyüme beklediklerini ifade eden Kurtul, şirketin 2013 yılı finansal rakamlarını şöyle aktardı:

"Konsolide net satışlarımız 24,2 milyar lira (2012'ye göre yüzde 15 artış oldu). Konsolide faaliyet karı 4 milyar 859 milyon lira, konsolide net kar 1 milyar 731 milyon lira. 4 milyar liraya yakın sabit kıymet yatırımı ve 6 milyar liralık satın alımlarla toplam 10 milyar liralık yatırım. Ana ortaklığa ait konsolide sermaye 17 milyar lira, 11 halka açık şirket (İMKB piyasa değerinin yüzde 11'i), net aktif değer 24,8 milyar lira."

"Mali disiplin, siyasi istikrar, özel sektör ve bankacılığın korunması gerekir"

Kurtul, Carrefour'dan yüzde 12 hisse satın alarak CarrefourSA'da yönetim kontrolüne sahip olunduğunu belirterek, "CarrefourSA'nın cirosunu 3 yılda 5 milyar liraya çıkarmak istiyoruz" dedi.

Geçen sene Sabancı Holding'in şirket alım satımı konusunda çok aktif olduğunu ve geçen yıl Grubun tarihinin en büyük satın almalarının yapıldığını ifade eden Kurtul, şunları anlattı:

"Yabancı ortaklıklar ülkemize yabancı yatırımı kazandırmak açısından son derece önemli. Biz ülkemizin geleceğine güveniyoruz. Hedeflediğimiz gibi devam ediyoruz. Yatırımlarımızda bir değişikliğe gitmedik. Sabancı Topluluğu 2013 yılında ortaklarıyla birlikte yaklaşık 10 milyar lira yatırım yapmıştır. 4 milyar liralık yatırım yapacağız, bu yıla ilişkin satın alma üzerine de çalışıyoruz."

Kurtul,  Türkiye'nin çok önemli artılarının bulunduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin güçlü bir özel sektörü var. Yıllar itibariyle bakıldığında ekonomik ortamın pozitif olmasını öngördüğünde risk alan, borçlanan, çok dinamik bir özel sektörümüz var. Bu Türkiye'nin önemli bir artısıdır. Ülkemizde mali ve siyasi istikrar devam ediyor. Dinamik özel sektör ve kuvvetli bankacılık sektörü Türkiye'nin önemli artılarıdır. Mali disiplin, siyasi istikrar, özel sektör ve bankacılık gibi ülkenin geleceği açısından önemli yapıların iyi şekilde korunması gerekir" şeklinde konuştu.

Zafer Kurtul, 2014 yılında çalışan sayısını 60 bin 850'ye çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "2013 yılında 1350 yeni istihdam ile çalışan sayımız 59 bine ulaştı. Çalışanların yüzde 40'ı beyaz yakalıdır" dedi.

Sabancı Holding'in 2013 yılında BIST-30'un yüzde 5,5 üzerinde performans gösterdiğini ifade eden Kurtul, "Son 4 yıllık sürede Sabancı Holding BIST-30'un yüzde 29,5'in üzerinde performans göstermiştir" diye konuştu.

Kurtul, Türkiye piyasasının iskontolu ve Sabancı Holding'in de özelilikle iskontolu olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Enerjideki performansımızı göstermemiz lazım. Hedeflediğimiz düzeye çıktığımızda hisse performansı daha iyi olacak. Hedefe ulaşmak için 2-3 yıla daha ihtiyacımız var. 2016'da kömür santralimizi de devreye alıyoruz. Geçen sene borsada Teknosa, Çimsa ve Aksigorta şirketimizin iyi performans gösterdiği bir sene oldu. Planladığımız halka arzlar var, ama fazla bilgi veremiyoruz. Bizim stratejimiz bütün şirketlerimizi halka arza açmak. AvivaSA ve EnerjiSA'yı da halka açma hedefimiz var, ama zamanıyla ilgili bir şey söyleyemeyeceğim. Temsa otobüste de teknolojik iş birliği düşünüyoruz. Hisse temelli bir ortaklık değil. Bununla ilgili bazı çalışmalarımız var."

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman da kayıp kaçak oranına bakıldığında kendi bölgelerindeki sıkıntının Toroslar'da olduğunu belirterek, "Orada özellikle Suriye ve göçmenlerden kaynaklanan, öngörülemeyen kayıp kaçak artışı söz konusudur. Toroslar'da kayıp kaçak oranı yüzde 14-15'ler seviyesine kadar yükseldi" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sabancı Holding Üst Yöneticisi Kurtul Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement