Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali - Son Dakika
Yerel

Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali

Bu yıl 15'incisi düzenlenen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali kapsamında yerli ve yabancı tiyatro toplulukları, sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor."Giderayak" oyunları ile Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi...

19.04.2013 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl 15'incisi düzenlenen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali kapsamında yerli ve yabancı tiyatro toplulukları, sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Sabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, festivalin son haftasında, İngiltere Globe Tiyatrosu "Kral Lear", Çek Cumhuriyeti Srnec Black Tiyatrosu

"Seçkiler", İstanbul Devlet Tiyatrosu "Çirkin" ve Ankara Sanat Tiyatrosu da

"Giderayak" oyunları ile Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi sahnesinde yer alacak.

Prof. Dr. Semih Çelenk tarafından oyun yazma atölyesi etkinliği de düzenlenecek festival, 30 Nisan'da Hollandalı topluluk Close Act'in "İstila" adlı sokak gösterisiyle sona erecek.

-Globe Tiyatrosu-

İngiltere'nin en köklü tiyatrolarından Globe Tiyatrosu, Adana Tiyatro Festivali kapsamında ilk kez Türkiye'ye geliyor. Ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare'in kurucuları arasında yer aldığı Globe Tiyatrosu, yazarın en önemli tragedyalarından Kral Lear'ı İstanbul'da ve Adana'da sanatseverlerle buluşturacak.

Kraliçe Elizabeth döneminin dekoruyla görsel bir şölen de sunan oyunda iktidar sahibi bireyin, iyiyle kötüyü ayırt etme sürecinde karşılaştığı entrikalar ve ihanet sonucu, insan doğasına dair sorgulamalar canlandırılıyor.

-"Kara Tiyatro" tekniği ile sıra dışı tiyatro-

Dünyada "kara tiyatro" tekniğini ilk kez gerçekleştiren grup olma özelliğini taşıyan Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu da "Seçkiler" adlı oyunuyla Adanalılarla buluşacak.

Kara tiyatro tekniğiyle siyah fondaki nesne ve oyunculara ultraviyole ışık verilerek sıra dışı görüntülerin ortaya çıkması sağlanıyor. Sahne üzerinde ilginç görüntülerin elde edildiği bu teknik, seyircilere farklı ve etkileyici bir görsellik vaat ediyor.

-Ankara Sanat Tiyatrosu-

Festivalde, Ankara Sanat Tiyatrosu "Giderayak" adlı oyunla sahne alacak. Nisan 2008'de "Atama Skandalı" başlığıyla gazetelere düşen bir haberin ardından kaleme alınan oyun, yanlışlıkla ataması yapılan bir kişinin gözü kara ve muhalif olmasından yola çıkan hikayeyi anlatıyor.

-İstanbul Devlet Tiyatrosu-

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun "Çirkin" adlı oyunu ise günümüz toplumuna bir eleştiri yapıyor. Oyunda, 13 yaş sınırı bulunuyor.

Festival kapsamında, Prof. Dr. Semih Çelenk tarafından oyun yazma atölyesi etkinliği de düzenlenecek.

Atölye çalışması kapsamında katılımcıların yazdığı özgün bir malzemeden yola çıkılarak, üç gün boyunca bu malzemenin nasıl bir sahne oyununa çevrilebileceği uygulamalı olarak anlatılacak. Atölyede katılımcılara oyun yazarken nelere dikkat edilmesi gerektiği aktarılacak.

-Festival "İstila" ile bitecek-

Geçtiğimiz yıllarda sergiledikleri gösterilerle Adana sokaklarında izleyicilerin ilgisini çeken Hollandalı Close Act, bu yıl da festivalin kapanışını gösterisiyle süsleyecek. 30 Nisan'da İstila adlı sokak gösterisi ile Adanalılara bir kez daha keyifli akşam yaşatılacak. - ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement