Saç Dökülmesine Karşı Ne Yapmalı? - Son Dakika
Kadın

Saç Dökülmesine Karşı Ne Yapmalı?

Saç Dökülmesine Karşı Ne Yapmalı?

Saç dökülmesi deyip geçmeyin! Saçların zayıflaması ve incelmesi de aslında iyileştirilmesi gereken bir hastalıktır.

18.10.2012 12:39  Güncelleme: 10:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günümüzde erkek ve kadınların en çok karşılaştığı sorunlardan biri "saç dökülmesi"dir. Daha çok erkeklere özgü olduğu düşünülen bu sorun ile kadınlar da karşı karşıya kalmaktadır.

Saç dökülmesi nedir?

Saç dökülmesi, saçların zayıflaması ve incelmesi gibi farklı sebeplerden oluşan bir çeşit hastalıktır. Her yetişkinin, gün içerisinde 50 ila 100 tel arasında saçını dökülür. Herhangi bir nedenle bu sayının üstünde bir dökülme söz konusu olduğunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Saç dökülmesinde yaşanan artışı, sabahları yastığınızda ya da duştan sonra dökülen saçlarınızı kontrol ederek çok kolay anlayabilirsiniz. Yine saçlarınızı tararken ya da şekil verirken kendi kendinize bir sayı belirleyebilirsiniz. Sonrasında bu sayıdaki en ufak bir değişiklik bile dikkatinizi çekecektir.

Aksesuarlarımız...

Saç kaybı, bireyin psikolojisinde önemli bir sorun yaratır. Bir erkeğin ve kadının en büyük aksesuarı saçlarıdır. Güzel, gür ve bakımlı saçlar her zaman, her ortamda dikkat çeker. Sizi olduğunuzdan şık, bakımlı ve gösterişli yapar. Bu yüzden özgüven yüksekliğinde sağlıklı saçlar çok önemlidir. Kişilerin saç dökülmeleri çoğaldığı zaman psikolojik sorunlar da başlar.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen saç dökülmesinin tıbbi adı "Androgenetik Alopesi"dir. Erkeklerde buna ek olarak "erkek kökenli kellik" olarak da adlandırılır. Saç çizgisi zaman içerisinde geriye gider ve seyrelmeler başlar. Genellikle ön hat denilen saçın üst bölgesi dökülür. Kadınlarda ise her bölgeden dökülme aynı anda meydana gelir.

Saçlarımız neden dökülüyor?

Saç dökülmesinin birçok farklı nedeni vardır. Bunların başında menopoz sonrası yaşanan sıkıntılar, hamilelik, tiroid hormonları, stres, psikolojik sorunlargibi hormonal dengesizlik yaratan durumlar gelir. Ayrıca yüksek ateşli hastalıklar, hatalı beslenme, vitamin eksikliği, kansızlık, demir-çinko-biotin eksikliği, diyet yapmak, çeşitli saç hastalıkları (Seboraid dermotit, Tinea capitis adı verilen kafa derisinin mantar hastalığı gibi), çok sık saç boyatmak ve fön çektirmek de saçın dökülmesine sebep olabilir.

Erkek tipi saç dökülmesi

En yaygın saç dökülme şeklidir. Başın üst kısmında başlar ve zamanla ön hat çizgisi kaybolur. Saçlar incelmeye başlar. Böylelikle bu bölge kelleşir. Bu süreç uzun süre devam eder ve sadece ensede biraz saç kalır. Son yıllarda erkek saç dökülmeleri 18'li yaşlara kadar inmiştir. Bu tarzdaki saç dökülmesin en büyük sebebi bir androjen hormonu olan testesteronun değişim göstermesidir. Testesteron, 5-Alfa Redüktaz adıyla bilinen bir enzim ile birlikte Dihidrotestosterona (DHT) dönüşür. Bu hormon saçlara sinyaller gönderir ve saçların güçsüzleşmesine, seyrekleşmesine neden olur. Erken teşhis, bu sebeplerin hepsini yavaşlatır ya da durdurur. Erkeklerde saç dökülme oranı yüzde 80 oranındadır.

Kadın tipi saç dökülmesi

Günümüzde birçok kadın saç dökülmesi sorunu yaşamaktadır. Özellikle stres, yanlış beslenme, hormonal değişimler, hamilelik, menopoz, yanlış kozmetik kullanımı, saç boyatma ve mevsimsel geçişler saç dökülmelerine sebebiyet verir.

3 tip saç dökülmesi vardır

1- Tepe bölgesinde, saç ön çizgisinin 1-2 cm gerisinden başlayan dökülmeler

2- Tepe bölgesindeki yoğun dökülmeler

3- Tüm kafa bölgesindeki dökülmeler

Ne zaman sorun teşkil eder?

Her yetişkinin, gün içerisinde 50 ila 100 tel arasında saçını dökülür. Herhangi bir nedenle bu sayının üstünde bir dökülme söz konusu olduğunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Saç dökülmesine karşı neler yapılabilir?

Eğer saçlarda dökülmeler ve kırılmalar yeni başlamış ise mutlaka doktora danışmak gerekiyor. Doktor, gerek gördüğü taktirde sizden kan tahlilleri isteyecektir. Ayrıca saç analizi yapan cihazlarla saçınız ve saç deriniz de kontrol edilecektir. Bunun ardından saç mezoterapisi, oksijen saç bakımı, ozon saç bakımı, PRP kürleri gibi size özel olarak uygulanacak olan tedavi sürecine karar verilir.

Geç kalınmış vakalarda ise saç ekimi yapılmaktadır. Bu uygulamalar mutlaka hastane ortamında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Saç ekimi lokal anestezi ile yapılan ve hastanın rahatından ödün vermeyen bir ameliyattır. Mevsimsel olarak da bakıldığında da her dönemde yapılabilir.

Ekilen saçların dökülebilir mi?

Bu saçlar ömür boyu dökülmez. Yapılan operasyonun başarısı burada çok önemlidir. Operasyonu yapan ekibin saç ekiminde uzun yıllar tecrübeli olması çok gerekir. Saç ekimi sonrasında kafa derisinde iz kalmaz. Eğer ekim işlemi, son teknoloji olan mikro motor yöntemleri ile yapılır ise kesinlikle iz kalmayacaktır. Fut yöntemi ile yapılan ekimlerde ense bölgesinden şerit halinde çıkarılan greflerin yerine dikişler atılır. Bu operasyon da iz bırakacaktır.

Adem&Havva Saç Ekim ve Estetik Merkezi, hastalarına anlaşmalı olduğu özel hastanelerde ve plastik cerrahi uzmanların kontrolünde saç ekimi yapar. Tamamen uzman kişilerden oluşan bir ekip, hastayı operasyon sürecine kadar adım adım takip eder. Merkez, saç ekiminde son teknolojiyi ve yenilikleri takip etmektedir. Hastaya süreç hakkındaki tüm bilgiler ve ayrıntılar, operasyon öncesinde verilir. Doğal bir saç ekimi yapılması için hastayla ortak kararlar alınır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kadın Saç Dökülmesine Karşı Ne Yapmalı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı
    16:14 Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. Ekipler, Uzunköprü ilçesine bağlı köylerde KADES'in amaçları ve kullanımı hakkında bilgi verdi ve broşür dağıttı. Ayrıca, Enez ilçesinde sivrisinekle mücadele çalışmaları kapsamında sulak alanlar ve bataklıklar ilaçlandı. Havsa Belediye Başkanı Hüseyin Özden de ziyaretlerle görevinde başarı diledi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi
    15:46 Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kadınların tekstil sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak olan 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak ilk açılışını gerçekleştiren Tutdere, 'Adıyaman Belediyesi olarak projelerimizle kadınlarımızın yanında olacağız' dedi.

  • İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor
    12:43 İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor

    İzmit Belediyesi Kadın Girişimciler Merkezi'nde (İZGİM) kadınlar yaptıkları ürünleri kolay pazarlama yöntemleri ile satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca merkezde stres atmak için de bir araya geliyorlar.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın Üçüncüsünü Gerçekleştirecek
    11:54 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın Üçüncüsünü Gerçekleştirecek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2008 ve 2014 yıllarında yapılan Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın üçüncüsünü gerçekleştireceğini duyurdu. TÜBİTAK iş birliğiyle hazırlanacak proje kapsamında, kadına yönelik şiddetin mevcut durumu sosyodemografik özelliklere göre incelenecek ve veri ambarı oluşturulacak. Ayrıca, psikososyal ihtiyaçların tespiti için nitel görüşmeler yapılacak ve mağdurlara psikososyal destek sunulacak.

  • Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor
    11:24 Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, eşinin desteğiyle başladığı mantar yetiştiriciliğini ilçe tarımın desteğiyle büyüterek çevre il ve ilçelere mantar satışı yapmaktadır. İşlerini daha da büyütmek isteyen Seray, destek ve imkanlar sağlandığı takdirde üretim kapasitesini artırmayı hedeflemektedir.

  • Şanlıurfa'da Siverekli kadın girişimci mantar yetiştiriyor
    10:57 Şanlıurfa'da Siverekli kadın girişimci mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, İlçe tarımın desteğiyle kurduğu 3 büyük çadır sera içinde işini büyüterek ilçe merkezi dahil, çevre il ve ilçelere mantar satışı yapıyor. Seray, daha fazla destek alarak işini daha da büyütmek istediğini belirtti.

  • Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Petek Aksak için adalet talep ediyor
    17 Nis Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Petek Aksak için adalet talep ediyor

    Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, boşanma aşamasındaki kocası tarafından öldürülen Petek Aksak için açıklama yaptı. Adaletin sağlanması için mücadele eden meclis, toplumsal farkındalığın arttırılması ve eğitimin yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı.

  • Oyuncu İpek Tenolcay'dan evlilik itirafı: Boşanacağımızı anlayınca hamle yapıp hamile kaldım
    17 Nis Oyuncu İpek Tenolcay'dan evlilik itirafı: Boşanacağımızı anlayınca hamle yapıp hamile kaldım

    Haberler.com'un YouTube kanalında yayınlanan Haber Bahane programına konuk olan oyuncu İpek Tenolcay, eşinden boşanacağını anladığı an yaptığı hamleyle hamile kaldığını itiraf etti.

  • Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Petek Aksak'ın öldürülmesine tepki gösterdi
    17 Nis Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Petek Aksak'ın öldürülmesine tepki gösterdi

    Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, boşanma aşamasındaki kocası tarafından silahla vurulduğu ileri sürülen Petek Aksak'ın öldürülmesine tepki gösterdi. Kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğunu belirten meclis, kadınların yaşam haklarının korunması ve şiddete maruz kalmaması için önlemlerin alınmasını talep etti. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı da böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için tüm kurumların işbirliği yapacağını ifade etti.


Advertisement