Saçlarımız İçin Gençlik Aşısı! - Son Dakika
Güncel

Saçlarımız İçin Gençlik Aşısı!

Yaşlanmanın ciltteki etkilerini azaltan çeşitli cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemler vardır. Dr. Handan Yavuz Köksal bizlere saçlarımız ile ilgili yöntemler hakkında bazı bilgiler veriyor.

13.04.2015 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zamanın bizlere kattığı pek çok şey var; bilgi, sabır, deneyim, gelişme… Tabi bizden götürdükleri de var. Neyse ki tıptaki gelişmeler yaşlanmanın olumsuz etkilerini yavaşlatmada bize destek sağlayabiliyor. Yaşlanma tüm vücut hücrelerimizi etkileyen bir süreçtir. Ama nedense yaşlanma deyince ilk olarak aklımıza gelen ciltteki kırışıklıklar, sarkmalar oluyor. Ancak tıpkı cildimiz gibi saçlarımız da yaşlanıyor. Rengini kaybediyor, saç köklerini besleyen damarlanma azalıyor, keratin yapı zayıflıyor. Sonuçta saçlarımız inceliyor, beyazlıyor, dökülmeye başlıyor.

Peki saçlarımız için neler yapabiliriz?

Öncelikle saçlarımıza iyi bakmak (doğru yıkama alışkanlıkları, düzenli beslenme, doğal bakımlar..) vazgeçilmez olmalıdır. Ancak bazen bunlar da yeterli olmayabiliyor.

Son yıllarda yapılan pek çok bilimsel çalışmayla da etkinliğini kanıtlamış olan bir yöntem dünyada ve ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başladı; PRP tedavisi.

PRP nedir?

PRP platelet rich plasma (Türkçesi; plateletçe zengin plazma)'nın kısaltmasıdır ve saç dökülmesi/zayıflaması yaşayan kadın ve erkekler için heyecan verici ameliyatsız tedavi seçeneğidir.

Yapılan son araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yara ve doku iyileştirmede yeni bakış açıları sağlamıştır. Bu bilimsel çalışmaların sonucunda, PRP'nin cilt, kafa derisi ve saç stimülasyonu için, doğal otolog bir tıbbi prosedür olduğu ortaya çıkmıştır.

Peki platelet nedir?

Kanımızda farklı hücreler bulunur. Yaklaşık %93'ü alyuvar (kırmızı kan hücresi), %1'i akyuvar (beyaz kan hücresi) % 6'sı ise platelet (trombosit) ve plazmadır. Platelet hücreler vücutta aktive oldukları zaman büyüme hormonu denilen iyileştirici proteinleri serbest bırakırlar.

PRP Nasıl Etki Eder?

PRP'nin içinde platelet (trombosit) denilen bu hücreler bulunur. Plateletler yara iyileşmesi ve doku yenilenmesinde etkilidir.( Ek bilgi; plateletlerin içinde glikojen, lizozomlar ve alfa granüller gibi birçok hücre içi yapılar bulunur. PRP içindeki bu granüller iyileştirici ve onarım sürecinde devreye giren pıhtılaşma ve büyüme faktörlerini içerir.) Bu nedenle de PRP tedavisinin tıpta geniş bir kullanım alanı mevcuttur; ağız cerrahisi, beyin cerrahisi, plastik ve kozmetik cerrahi, spor hekimliği, ortopedi gibi..

PRP tedavisinin başarılı sonuçları nedeniyle kullanıldığı bir diğer alan ise saç restorasyonudur. American Society for Dermatologic Surgery dergisinde 2012 yılında yayımlanan çalışmada PRP'nin klinikteki olumlu verileri kanıtlanmıştır; PRP'nin içindeki plateletler saç köklerinin etrafındaki kök hücre ve diğer hücreleri uyararak saç köklerinin büyümesi ve güçlenmesini teşvik etmiştir.

PRP tedavisi aynı zamanda saç ekiminden sonra yeni ekilen saç köklerinin büyüme fazına geçmesi için de kullanılır. PRP güvenli ve doğal bir prosedürdür. Çünkü kişinin kendi kanından elde edilen hücreler kullanılır. Dolayısıyla enfeksiyon alerji gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek bir durum ile karşı karşıya gelinmez. İşte tüm bu etkileri nedeniyle PRP'ye saçın gençlik aşısı demek hiç de yanlış olmaz…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Saçlarımız İçin Gençlik Aşısı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement