Sadakatten İhanete Osmanlı Ermenileri: Tehcir ve Diaspora" - Son Dakika
Yerel

Sadakatten İhanete Osmanlı Ermenileri: Tehcir ve Diaspora"

Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Türk Tarih ve Kültür Kulübü işbirliğiyle "Sadakatten İhanete Osmanlı Ermenileri: Tehcir ve Diaspora" konulu konferans düzenlendi.

11.05.2015 20:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Türk Tarih ve Kültür Kulübü işbirliğiyle "Sadakatten İhanete Osmanlı Ermenileri: Tehcir ve Diaspora" konulu konferans düzenlendi.

Gebze Teknik Üniversitesi  öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol, İhlas Armutlu Tatil Köyü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta Anadolu Ermenileri'nin tarihi süreciyle ilgili bilgiler verdi.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Ermenilerin bu bölgelerde yaşayan bir topluluk olduğunu ancak hiçbir zaman tarihte bir Ermeni devleti kurulmadığını belirten Demirkol, Osmanlı döneminde Ermenilerin üst düzey memurluklara kadar yükselebildiklerini ifade etti.

Rusların boğazları geçemeyince Anadolu'nun doğusunda bir Ermeni devleti kurarak güneye doğru inme planları çerçevesinde Ermenilerin kışkırtıldığını vurgulayan Demirkol şöyle konuştu:

" Ermeni çeteleri bağımsızlıklarını alabilmek için daha önce Balkanlarda 5 milyon sivil Müslüman'ı öldüren Sırp ve Bulgarları örnek alarak Doğu Anadolu'da ciddi bir sivil kıyıma başladılar. Bu katliamlarda 1,5 milyon Müslüman hayatını kaybetti. Bunun üzerine Osmanlı Devleti sadece savaş bölgesindeki Ermeniler  için tehcir kararı aldı. Tehcir sırasında başta salgın hastalıklar olmak üzere birçok sebepten 40 bin Ermeni hayatını kaybetti. Aynı yıllarda yine salgın hastalıklardan dolayı 100 bin Osmanlı askeri de hayatını kaybetti. Yani iddia edildiği gibi bölgede soykırım olmamıştır."

Yalova Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Şemsettin Gürtekin de Ermenistan'ın diaspora bakanlığı tarafından dünyanın her yerinde kurulan on binlerce sivil toplum örgütleriyle olmayan soykırımı olmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade etti.

Konuşmalardan sonra sorulan sorulardan sonra konferans son buldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sadakatten İhanete Osmanlı Ermenileri: Tehcir ve Diaspora' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement