Safranbolu, 38 Yıllık Belgeselle Tanıtılacak - Son Dakika
Yerel

Safranbolu, 38 Yıllık Belgeselle Tanıtılacak

Safranbolu, 38 Yıllık Belgeselle Tanıtılacak

Antalya Film Festivali'nde dalında en iyi film seçilen "Safranbolu'da Zaman" belgeseli, ilçede yeniden gösterime sunulacak.

16.04.2014 17:57  Güncelleme: 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merhum yönetmen Süha Arın tarafından 1976'da çekilen, Antalya Film Festivali'nde dalında en iyi film seçilen " Safranbolu'da Zaman" belgeseli, ilçenin tanıtımına katkı sağlayacak.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, gazetecilere yaptığı açıklamada, yok olmaya yüz tutmuş 3 bin yıllık geçmişe sahip Safranbolu'da, koruma bilincinin başlamasında Süha Arın'ın belgeselinin büyük rol oynadığını söyledi.

Belgeselin geleneksel Türk sivil mimarisinin en çarpıcı örneklerini yansıttığını anlatan Dizdar, "Safranbolu'nun tanıtımına katkıları tartışılmaz değerli yönetmen Süha Arın, diğer birçok filmi gibi 'Safranbolu'da Zaman' belgeselini de coşku ve heyecan dolu bir grup öğrencisi ile gerçekleştirmişti. Şehrimiz için bunca öneme sahip belgesel, 35 milimetre film formatında çekilmiş. Vakfımız belgeselin yeni nesillerle daha etkili buluşabilmesi için gelişen teknolojik imkanların desteğiyle, orijinal filmlerin ve ses bantlarını dijital ortama aktardı, görüntülerdeki kir ve çizikler temizlendi, renk ve ses düzeltmeleri yeniden yapıldı. Kısacası eserin dijital ortamda restore edilerek HD çözünürlüğünde yayına hazır hale getirilmesini sağladı" şeklinde konuştu. 

"İlçemizin tanıtımında önemli yeri olan belgesele sahip çıkmak, önemli görevlerimiz arasında" diyen Dizdar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu sayede belgeselin yurt içinde ve dışında, televizyonlarda ve dijital yayın ortamlarında yeniden gösterim şansı artacaktır. Ayrıca restore edilen filmin DVD olarak tekrar bastırılması neticesinde bilim ve sanatı belgeselde buluşturan değerli yönetmenin bu önemli eseri daha da geniş kitlelere ulaşabilecektir. Bu güzel eser yenilenmiş olarak Türkiye'de ilk kez vakfımızca Safranbolu Belediyesinin de destekleri ile 22 Nisan Salı günü 20.00'de Misak-ı Milli Kent Meydanı'nda Safranbolu halkının beğenisine sunulacaktır." 

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Safranbolu, 38 Yıllık Belgeselle Tanıtılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement