Sağlığına Kavuşan Minik Muhammed Neşe Kaynağı Oldu - Son Dakika
Güncel

Sağlığına Kavuşan Minik Muhammed Neşe Kaynağı Oldu

Sağlığına Kavuşan Minik Muhammed Neşe Kaynağı Oldu

Bağcılar'da yaşayan anne Seval Kaya'nın ilgisi ve dikkati, gelişim geriliği (gecikmiş konuşma) rahatsızlığı olan 3 yaşındaki oğlu Muhammed Burak'ın sağlığına kavuşmasına sebep oldu.

17.08.2015 16:25  Güncelleme: 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlk vakitler bazı doktorlar oğlunun otizm belirtisi gösterdiğini söyleyince endişeye kapılan ve çaresiz kalarak psikolojisi bozulan anne Kaya'nın yardımına Engelliler Sarayı yetişti. Merkezde tedavi süreci başlatılan Muhammed Burak, doğru ve düzenli tedavi süreci sonucu bir yıl içerisinde sağlığına kavuştu. Şimdi çevresine neşe saçıyor.

Bağcılar'da yaşayan anne Seval Kaya, oğlu Muhammed Burak'ın (3) davranışlarında bozukluk olduğunu fark etti. Şifa arayan Kaya, oğlu için şifa aradı. Ancak bir sonuca ulaşamadı. Bu süreçte Kaya'nın yardımına Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yetişti. Kendisini ziyaret eden Seval Kaya'ya yardım eli uzatan Çağırıcı, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda tedavisi sürecini başlattı. Dil Konuşma Terapisi Bölümü'ndeki bir yıllık süreç sonunda sağlığına kavuşan Muhammed, şimdi güler yüzü ve çevresine gösterdiği ilgiyle neşe kaynağı oldu.

Oğlunu dikkatlice gözlemleyen anne Seval Kaya, yaşıtlarından farklı davrandığını fark etti. Çevresine ilgisiz olan Muhammed, yemeğini yedikten sonra televizyon karşısında saatlerce kalıyordu. Hiç kimseye yakınlık göstermeyen ve konuşmayan Muhammed, adeta kendisini hayattan tecrit etmişti. Oğlunun durumuna üzülen anne, çevresinin 'huyu öyledir, zamanla düzelir' sözlerine aldırmayarak hastane hastane dolaştı. Ancak, çocuğuna çare bulamayan anne Seval Kaya, son çare olarak oturduğu ilçenin yani Başkan Çağırıcı'ya başvurdu. Çocuğun durumunu öğrenen Çağırıcı, kendisine yardım eli uzatarak Engelliler Sarayı'nda tedavi görmesini sağladı. Uzman Özel Eğitimci, Psikolog, dil ve Konuşma Terapisti Mehmet Korkmaz'ın gözetimindeki tedavi, anne Kaya'nın da evde terapiye dönük çalışmasıyla bir yılda başarıya ulaştı. Gelişme kaydeden Muhammed nihayet sağlığına kavuşurken canlı, diri, konuşkan ve çevresine ilgili bir çocuk oldu.

"BAŞARACAĞIMIZA İNANMIYORDUM, PSİKOLOJİM BOZULMUŞTU"

Çocuğunun durumu yüzünden zor günler yaşadığını anlatan anne, çevresinin telkiniyle düzelir umuduyla beklemesine rağmen değişiklik olmadığını anlayınca, çare aradığını anlattı. Muhammed'in tedavisinin başarılı olacağına ilk zamanlar inanmadığını ve bu süreçlerde psikolojisinin bozulduğunu anlatan anne, tedaviyi başarıyla sürdüren Korkmaz'ın da yönlendirmesiyle çocuğuyla en iyi şekilde ilgilendiğini anlattı. Duygulanan anne Kaya duygularını şöyle dile getirdi:
"Başkanımız Lokman Çağırıcı'nın yardım eli hayatımızı değiştirdi. Yavrum sağlığına kavuştu. İki kelime dahi konuşamayan kimsenin yüzüne bakamayan oğlum, şimdi evde ve mahallede herkesle rahatça konuşabiliyor. Ablasıyla evde kavga yapıyorlar. Bu bile beni mutlu ediyor."

Zihinsel ve otistik çocuklarda konuşma bozuklukları tedavisiyle ilgili olarak 25 yıldır çalıştığını belirten Korkmaz, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda ilçe sakinlerine hizmet verdiklerini ifade etti. Muhammed'in, tedavi sürecinde otistik gelişim geriliği-reaktif bağlanma bozukluklarından kurtulduğunu kaydeden Korkmaz, eğitim sürecini şöyle anlattı:

"Anne, ilk geldiğinde oğlunun otistik olduğunu sanıyordu. Yaptığım inceleme sonucu Muhammed'in otistik olmadığını anladım. Yani gelişim geriliği vardı ancak otizm değildi. Konuşmuyor ve kimsenin kendisine dokunmasını istemiyordu. Doğru teşhisle düzenli tedavi sürecine başladık. Konuşma eğitimine aldık, ailesine de sorumluluklar verdik. Birlikte güzel bir yöntemle Muhammed'in sağlığına kavuşmasına vesile olduk."

"ONLARIN DUALARIYLA HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Bağcılar'a Avrupa'da bile benzeri olmayan Engelliler Sarayı kompleksini inşa ettiklerini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Ecdadımız başta Edirne olmak üzere bir çok kentte psikolojik, fiziksel ve diğer rahatsızlıkların tedavisini gerçekleştirmek amacıyla hastaneler ve şifahaneler hizmete sunmuş. Onların torunları olarak bize yakışanı yapıyoruz. Hemşehrilerimin hak ettiği tesisleri hizmete sunuyoruz. Engelliler Sarayımız engelli hemşehrilerimizin şifa bulduğu, arkadaşlık ortamında meslek öğrendiği ve sosyal yaşama kavuştuğu ikinci adres haline geldi." Dedi. Hizmete sundukları Kekemelik Kursu'nda binlerce hemşehrisinin konuşma bozukluğu, kekemelik, süratli konuşma, tutuklu ve artikülasyon problemden kurtulduğunu belirten Çağırıcı, duygularını şöyle ifade etti: "Minik Muhammed'in de sağlığına kavuşması beni ayrıca sevindirdi. Doğru teşhis ve tedavi süreci sonucunda psikolog ve eğitmenlerin gözetiminde gördüğü eğitimle sağlığına kavuştu. Onların mutluluğu bizim mutluluk kaynağımız oluyor. Engelli hemşehrilerimizin dualarıyla hizmet vermeye devam ediyoruz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sağlığına Kavuşan Minik Muhammed Neşe Kaynağı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement