Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması

"(Bazı hastanelerde kalp ameliyatlarının yüzde 80 civarında durduğu iddiası) Şu anda söylediğiniz rakamsal yüzde 80 durmuş durumda olan şey; kamu hastanelerimizde asla söz konusu değil. Ama üniversitelerimizin bazı uygulamalarından veya bütçelerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle üniversitelerimizde yaşanıyor" "(Ermenek'te maden ocağındaki kaza) Bu tür felaketler canımızı acıtıyor, yüreğimizi yakıyor.

30.10.2014 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "bazı hastanelerde kalp ameliyatlarının yüzde 80 civarında durduğu" yönündeki iddialara ilişkin, bunun kamu hastanelerinde söz konusu olmadığını belirterek, "Ama üniversitelerimizin bazı uygulamalarından veya bütçelerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle üniversitelerimizde yaşanıyor" dedi.

Türk Tıp Dünyası Kurultayı'na katılan Müezzinoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "tıbbi cihazlarda sıkıntı yaşandığı, bu nedenle özellikle kalp ameliyatlarının aksadığı, üreticilerin cihaz vermediği" yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Müezzinoğlu, bu yöndeki çalışmaların bir ay önce yapıldığını, şu anda olağanüstü bir sıkıntının olmadığını söyledi.

Zaman zaman üretici firmalarla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ücretlendirme konusunda sorunlar yaşadığını dile getiren Müezzinoğlu, bu bakanlığın güçlü bir alıcı olduğunu kaydetti.

Müezzinoğlu, "Bazen hastalarımızın hastalıklarını fırsat bilerek, piyasa bunu istismar da etmek istiyor. O nedenle bu tür sorunları zaman zaman yaşayabiliriz. Hastamıza her türlü tıbbi imkanı sunmak Sağlık Bakanlığı ve hükümet olarak görevimiz ama milletin imkanlarını birilerinin istismar etmemesi için de gerekli  tedbirleri almamız lazım. Dolayısıyla şu anda bir sıkıntı söz konusu değil" diye konuştu.

"Bazı hastanelerde kalp ameliyatlarının yüzde 80 civarında durduğu" yönündeki soruya Müezzinoğlu, "Şu anda söylediğiniz rakamsal yüzde 80 durmuş durumda olan şey; kamu hastanelerimizde asla söz konusu değil. Ama üniversitelerimizin bazı uygulamalarından veya bütçelerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle üniversitelerimizde yaşanıyor. Onun gerekçesi o değil" karşılığını verdi.

Tamamlayıcı tıp ile ilgi bir soru üzerine Müezzinoğlu, bu konuda yönetmelik yayımlandığını anımsattı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye'nin, tamamlayıcı ve geleneksel tıpta katetmesi gereken mesafeyi yönetmelikle sağlamanın yeterli olmadığı kanaatinde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"TBMM'ye sunduğumuz ve Genel Kurula gelen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması (TÜSEB) Yasası ile hayata geçireceğimiz enstitülerden biri de biyoteknoloji. Kanser, kronik hastalıklar, anne, çocuk ve ergen sağlığı enstitülerinin yanında geleneksel ve tamamlayıcı tıp enstitüsünü kuracağız. Bunu kurduktan sonra üniversitelerin bilimsel dinamikleri devreye girecek. O zaman tamamlayıcı ve geleneksel tıbbın istifadesini 77 milyon ülke insanımız çok daha güçlü görecek. Gelişigüzel uygulamalar yerine bilimselliği veya denetimi esas alan, 'daha sağlıklı olsun' diye bir yönetmelik düzenlemesi yaptık. Ama esas hedefimiz; tamamlayıcı ve geleneksel tıp enstitüsünü kurup, üniversitelerimizin bu anlamda bilimsel çalışmalarının altyapısını oluşturmak."

"Bu tür felaketler canımızı acıtıyor"

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle işçilerin mahsur kalmasına ilişkin görüşleri sorulan Müezzinoğlu, son derece üzgün olduklarını, ailelerin ve 77 milyonun sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Müezzinoğlu, "Bu tür felaketler canımızı acıtıyor, yüreğimizi yakıyor. Her ne kadar ümidimiz azalıyorsa da ümit ediyoruz oradaki 18 vatandaşımızı, sağ salim kurtarabilelim. Yaşıyor olmalarını ümit ediyoruz. Ondan sonra sağlık sorunları varsa gönüllü olarak, severek, her türlü tedaviyi yapmayı arzu ederiz. Ama şu anda sabırla heyecanla bekliyoruz. Zor bir durum" dedi.

Ailelere sabır dileyen Müezzinoğlu, "Aileleri, umutlarını kaybetmemeye çalışıyoruz. Ülkemizin bu tür felaketlere muhatap olmamasıyla ilgili de her türlü düzenlemeleri yapıyoruz. Sıkıntı olduğu zaman vatandaşımızın yanında samimiyetle duyarlılıkla oluyoruz. Ama önemli olan tedbirleri daha güçlü alabilmek ve bu tür kazalara muhatap olmamak" ifadelerini kullandı.

"Bizi mahcup eden örnekleri yaşıyoruz"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir gazetecinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun, " Harvard Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in, bir üniversitenin mütevelli heyetinde yer almak için YÖK'ün kendisini 6 ay araştırdığını, ilkokul diplomasını bile isteğini gündeme getirdiğini ve Sağlık Bakanlığı'nın bunların telafisine kapı açacağına inandığı" şeklindeki çağrısı da soruldu. Müezzinoğlu, bu anlamdaki örneklerin bürokrasiden kaynaklandığını söyledi.

"Son derece bizi mahcup eden örnekleri yaşıyoruz" diyen Müezzinoğlu, bu tür basit hataları, bu ülkenin bürokrasisinin yapmaması gerektiğini vurguladı.

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Bakan olarak 'bir kanuni düzenleme gerekiyor da onu yapmamış' durumda olsak onu yapalım ama bu tamamen bürokrasinin zaman zaman işgüzarlığı. Yani ülkemizi mahcup eden fotoğraflar. İnşallah bürokrasimiz de bu anlamda daha duyarlı olur. Yoksa burada bir yasal sorun yok ama uygulama dosyasında 'bu bu evraklar gerekli' diyor. O evrakları liste halinde veriyor. Halbuki Harvard veya dünyanın herhangi bir yerinde, bir profesörün, doçentin, bir uzmanın, bir hekimin, 'şu evrağı da eğitimle ilgili getiriyor' demesi, herhalde bunun için en yeterli olan, en son olandır, en son taşıdığı sıfattır. Geçmişindeki eğitimlerini dosyalamanın bir mantığı yok. Bugünkü iletişim çağında hele hele hepsine ulaşılabilir. Bir yanlışlık var." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.


Advertisement