Sağlık Bakanlığı, Kanser Hastalarına Ömür Biçti, Ortalık Karıştı - Son Dakika
Güncel

Sağlık Bakanlığı, Kanser Hastalarına Ömür Biçti, Ortalık Karıştı

Sağlık Bakanlığı, Kanser Hastalarına Ömür Biçti, Ortalık Karıştı

Sağlık Bakanlığı kanserli hastalara ömür biçerek bunu web sitesinden yayınladı. Skandal tabloya onkologlar ve hasta hakları dernekleri tepki gösterdi.

20.01.2015 11:07  Güncelleme: 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan 'kanser hastalarının sağ kalım süresi' başlıklı tabloda akciğer pankreas ve mide gibi 13 kanser türünden birine yakalanmış hastaların yaşayacağı ömür aylarla ifade edildi. Skandal tabloya onkologlar ve hasta hakları dernekleri tepki gösterdi.

Taraf'ın haberine göre Hasta Hakları Aktivistleri Derneği tablo için, "Hastanın moralini bozduğu ve tedavi sürecini kötü yönde etkilediğinden ötürü hak ihlali"dir dedi. Onkolog Doç. Dr. Murat Baş ise, "Biz bu tür tıbbi verileri hastalara vermeyiz. Bu tür veriler stres kat sayısını artırarak hastanın sağlığını, tedaviye devam edebilme gücünü ve kararlılığını olumsuz etkiler" diye konuştu.

ÖMÜRLERİ AYLARLA İFADE EDİLDİ

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na bağlı Kanser Daire Başkanlığı'nın sitesinde Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin imzalı "Türkiye'de Kanser Kontrolü 2014" başlıklı bir dosya yayımlandı. Söz konusu dosyada kanser hastalarının en önemli direnç kaynağı olan morallerini alt üst edecek verilerin yer aldığı bir tablo paylaşıldı.

"Bazı Kanser Türlerinin Ortalama Sağkalım Sürelerinin Dağılımı" başlıklı tabloda 13 kanser türüne göre hastalara ay olarak ömür biçildi. Buna göre akciğer, pankreas ve beyin gibi kanser türlerinden birine yakalanmış hastaların yaşayabileceği ömür tabloda aylarla ifade edildi.

"TEDAVİYİ OLUMSUZ ETKİLER"

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği söz konusu verilerin bütün hastaların ulaşabileceği şekilde internetten yayımlanmasının yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı'na bağlı kanser.gov.tr sitesindeki "sağkalım dağılımı" tablosunda belirtilen süreler net ve kesin veri olarak yer alıyor. Bu verilerin bu şekilde yayımlanması hasta hakları açısından hastanın motivasyonunu bozduğu ve tedavi sürecini kötü yönde etkilediği için hak ihlali teşkil eder. Hasta yakınları içinse aynı zamanda hayatı çekilmez hale getirir. Bahsi geçen yazıda adeta kesinlik arzeden söylem ve sunum kullanılıyor bunu doğru bulmuyoruz."

Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan da hastaya yaşam süresiyle ilgili net bir bilgi verilemeyeceğini belirterek, "Bunlar ortalama rakamlar. Bunları sitede yayımlarsanız hastanın tedaviye yönelik motivasyonunu bozarsınız" dedi.

"HASTAYA ÖMÜR BİÇEMEZSİNİZ"

Onkolog Doç. Dr. Murat Baş ise söz konusu tablonun hastanın morali açısından endişe verici olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Gerek hekim, gerekse sağlık Bakanlığı olsun hastaya yaşam süresiyle ilgili bilgi vermemesi gerekir. Yazgı üretmek gibi bir şey olur, tehlikelidir. Çünkü bu tür veriler ortalama istatistiki verilerdir. Yani orada belirtilen üç yıllık beş yıllık yaşam süresi ortalamadır. Bu kimisi için 2 yıldır kimisi için 10 yıldır. 10 yıl yaşayan birine '2 yıl yaşayacaksın' diyemezsiniz. Kanser tedavisinde moral bozucu faktörlerin hastanın yaşamına etkisi çok önemlidir. Stres çok önemlidir. Hastanın ümidini kaybetmesi diğer zorlu tedavileri bırakmasına neden olur. O yüzden burada önemli olan yaşam süresinin ne kadar uzun olduğu değildir. Önemli olan hastaya kaliteli sağlıklı yaşabilmesinin yollarını göstermektir."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Sağlık Bakanlığı, Kanser Hastalarına Ömür Biçti, Ortalık Karıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Mehmet yüce: Söylenecek söz bulamiyorum eşi tedavi gören biri olarak yıllardır nasıl uğraştığımız nasıl bedeller ödediğimizi anlatmamız zor. Yaşayan bilir. Allah kimsye yaşatmasın bu ciddiyetsizlere insanlıktan nasipsizlere Allah insaf versin. Ama nerede insaf ahlak empati o ancak insan olan insanlarda olur 18 0 Yanıtla
  • Vay be: Allah'tan başkası bilemez.ne demek yahu bu üç ay beş ay ömür biçmek çok ayıp ve günah yaaaa.adamın yaşayacağı varsa zaten bu haberle öldü gitti.allah rahmet eylesin amin 12 0 Yanıtla
  • madagastar: niye böyle yorum yapıyorsunuz devletiniz size öl demiş arkadaşım öleceksin devlete karşı mı çıkıyorsun allah allah sırf bakanı yalancı çıkarmamak için biraz erken ölün bakın ölmezseniz paralelci diye suçlanırsınız akıllı olun hadi yum gözünü yum 8 1 Yanıtla
  • SİBEL TIRNOVA: ADAMIN BİRİ ÇIKMIŞ KANSER DİYE BİR HASTALIK YOK B17 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ DİYE KİMSE DİNLEMEDİ İŞİNE GELMEDİ ONDAN RANT GİDECEK PARALAR AZALACAK ŞİMDİDE KOSKOCA BAKAN ÖMÜR BİÇİYOR ÜSTELİK HABERLERDE SÖYLENİYOR BU BİR UTANÇ OLAYIDIR DERHAL GEREKLİ KİŞİLERE İŞLEM YAPILMALIDIR YETER BE ARTIK HER ŞEYE EVET DEDİK UMUDUMUZU BARİ ALMAYIN!!!!!!! 8 0 Yanıtla
  • kariyerle ugrasacagina doktorsan gorevini ya: Biri kanser ama hala yasiyor. torpillimi. 7 0 Yanıtla
  • handan: istatistik tutmak daha kolay 3 1 Yanıtla
  • yuhhhh: yuuuuu derım. ben baska bisey demem. 4 0 Yanıtla
  • guzelizmir: Artik sizler iyice sapittiniz, sizin goreviniz hastalara omur bicmek degil, hasta yurttaslarinizi daha uzun daha kaliteli bur yasam icin calisip formul uretmektir, sizler yakinda hastalari doktor ve hastane yerine sihlara, hocalara gonderirseniz kimse sasirmasin cunku hastasina saygisizlik yapan bir zihniyetten her turlu gericilik ve yobazlik beklemek mumkundur. . . . . 3 0 Yanıtla
  • UKKUS;: Peki, sağlık bakanı olan zat-ı muhtereme biçilen ömür nedir. Ben söyleyeyim. Hani derler ya iki vakit arası. Burada da Tunca yakası. Ya orası ya burası. Anlamıştırzaten. BURASI. . . 0 0 Yanıtla
  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement