Kocaeli'de, Akıllı Bisikletler Vatandaşlara Tanıtıldı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'de, Akıllı Bisikletler Vatandaşlara Tanıtıldı

Avrupa'da en iyi ulaşım aracı olarak görülen akıllı bisikletler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Sekapark'ta düzenlenen programla halka tanıtıldı.

27.08.2014 11:26  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, akıllı bisiklet uygulamasıyla yeni ve modern bir ulaşım sistemine imza attı. Kentin pek çok yerine konulan istasyonlardan alınan akıllı bisikletler, Avrupa'da en iyi ulaşım aracı olarak görülüyor. Sistemi Kocaeli'ye kazandıran Büyükşehir Belediyesi, akıllı bisikletlerin halka tanıtımı için program düzenledi. Sekapark'ta gerçekleştirilen programa katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bisikletli ulaşımın hem sağlığı, hem ekonomiyi, hem de çevreyi koruduğunu vurguladı.

ŞEHRİN SAĞLIĞINA KATKI SAĞLAYACAK

Sekapark'ta düzenlenen programa Başkan Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Genel Sekreter Yardımcıları Feyzullah Okumuş, Gökmen Mengüç ve Doğan Erol, Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Aydın, Kent Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Görüm ve vatandaşlar katıldı. Başkan Karaosmanoğlu programda yaptığı konuşmada şehircilikte en önemli hedefin şehirlerin yaşanabilir ve sağlıklı olması olduğunu söyledi. Başkan Karaosmanoğlu, "Sağlıklı şehirlerdeki en önemli adımlardan biri o şehirde ulaşımın bisikletle yapılıyor olması. Akıllı bisikletler inanıyorum ki şehrin sağlığına büyük katkı sağlayacak. Kocaeli'nin her köyünde her mahallesinde bisiklet yollarını çoğaltacağız. 5 yıl sonra sadece İzmit'te en az 50 bin kişi bisiklet kullanacak" dedi.

HERKES BİSİKLET BİNMEYİ ÖĞRENSİN

Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da okullarda binlerce öğrenciye bisiklet eğitimi verdiklerini ifade etti. Doğan, "Okul okul gezip öğrencilere bisiklet eğitimi verdik. Eğitimden sonra da sertifika verdik. Halkımızla birlikte sabah bisiklet turlarına başladık. Bisikleti sevdirmeye çalıştık. 30 kilometreye yakın bisiklet yolu yaptık. Lütfen herkes bisiklete binmeyi öğrensin. Herkes bisikletle okula, işe, çarşıya, pazara gitmeyi denesin. Bisiklete binmiyorsak binenleri koruyalım. Gelişmiş ülkelerde bisikletli, yayadan daha çok korunuyor. Halkı bisiklete binsin diye teşvik ediyorlar" şeklinde konuştu. Başkan Karaosmanoğlu ve beraberindekiler daha sonra akıllı bisikletlerle Sekapark'ta gezdi.

YOĞUN İLGİ

İzmit'te kent içi erişimi kolaylaştırmak, toplu taşıma sistemlerini besleyici nitelikte ara imkanlar oluşturmak, çevresel ve sürdürülebilir bir ulaşım aracının kullanılmasını özendirmek için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi(KOBİS) kapsamında kullanılan akıllı bisikletler uygulamaya konulduğu ilk günden itibaren vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Üye kartlarını alan vatandaşlar, kiraladıkları bisikletlerle Büyükşehir'in bisiklet yollarında dolaşmaya başladı. İzmit'te ulaşıma yeni bir soluk kazandıracak olan akıllı bisiklet sistemiyle ilgili www.kobis.com.tr internet adresinden detaylı bilgi alınabiliyor.

15 İSTASYON

15 istasyonda ilk aşamada 120 yeni bisikletin yerleştirildiği uygulamada, 180 park alanı yer alıyor. Akıllı bisikletleri kullanmak isteyen vatandaşlar, öncelikle üye kartı alarak hizmetten faydalanabiliyor. Üye kartları fuar içi Ulaşım Daire Başkanlığı Seyahat Kartları Birimi'nden imzalanan sözleşmenin ardından temin edilebiliyor. 5 TL ile üye kartını alan vatandaşlar, 5 TL ve katlarını kartlarına yükletebiliyor. Tek seferde 3 adet bisiklet kiralanabiliyor.

ÜYE KARTIYLA KULLANIM

Üye kartları istasyonlardaki park ünitesinde yer alan ekrana okutturuluyor. Ekrana gelen şifre bölümüne kartı alırken belirlenen şifre tuşlanıyor ve akıllı bisiklet park alanından alınıyor. Park alanından üye kartıyla alınan bisikletlerin 30 dakikalık süresi ücretsiz. 30 dakikayı aşan süreler ve sonraki her bir saat için 1 TL ücret ödeniyor. Sistemin kredi kartı ile kullanımı eylül ayı içinde, kişiselleştirilmiş Kent Kart ile kullanımı ise önümüzdeki haftadan itibaren aktif hale gelecek.

MERKEZ UYARILIYOR

İstasyonlarda üç adet boş yer kalması ya da üç bisiklet kalması durumunda sistem otomatik olarak merkeze uyarı gönderiyor ve bu noktalara müdahale ediliyor. GPRS sistemi ve kameralarla takip edilen akıllı bisikletler 18 yaşın altındakilere kiralanmıyor.

120 BİSİKLET

Yahya Kaptan'dan başlayan ve Plajyolu'na kadar devam eden 15 adet istasyonun dağılımı ise şöyle; Sekapark Palmiye Cafe, Sekapark Uçurtma Tepesi, Sekapark 2. Etap, Plajyolu, İzmit Marina, Mimar Sinan Köprüsü altı, Kocaeli Fuarı, Tren Garı, İzmit Belediyesi önü, Anıtpark, Doğu Kışla Parkı, Kandıra Sapağı, Yahya Kaptan Kınalı Asker Parkı, Yahya Kaptan D-100 ve Yahya Kaptan Bisiklet Eğitim Alanı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kocaeli'de, Akıllı Bisikletler Vatandaşlara Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement