Sağlık-sen Ağrı Şubesi Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı - Son Dakika
Yerel

Sağlık-sen Ağrı Şubesi Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı

Sağlık-sen Ağrı Şubesi Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık Sen) Ağrı Şube Başkanı Mehmet Melik Yakut, düzenlediği basın açıklamasında toplu sözleşme sürecindeki taleplerini açıkladı.

30.07.2015 09:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık Sen) Ağrı Şube Başkanı Mehmet Melik Yakut, düzenlediği basın açıklamasında toplu sözleşme sürecindeki taleplerini açıkladı.

Memur-Sen Konfederasyonu olarak yaklaşık 2,5 milyon, Sağlık Sen olarak ise 500 bin sağlık ve sosyal hizmet çalışanının çalışma koşulları ve hakları için önümüzdeki haftadan itibaren toplu sözleşme masasına oturacaklarını ifade eden Sağlık Sen Ağrı Şube Başkanı Mehmet Melik Yakut, toplu sözleşme sürecindeki taleplerini sıraladı. 2005 yılında sonra göreve başlayan kamu görevlilerine bir derece verilmesini isteyen Yakut, "Hastanelerde, sağlık müdürlüklerinde ve halk sağlığı il müdürlüklerinde görev yapan hemşire, ebe, sağlık memuru, laborant, sağlık teknisyeni gibi tüm sağlık hizmetleri sınıfı çalışanların, genel idari hizmetler sınıfı çalışanların, teknik hizmetler sınıfı çalışanların ve yardımcı hizmetler sınıfı tüm sağlık çalışanlarının kadro unvan katsayı oranları 0,10 puan artırılmalı. Döner sermaye tavan oranları hekim dışı sağlık çalışanları için 1,5'tan 2'ye, riskli birimler için 2'den 2,5'e çıkarılmalıdır. Döner sermaye dağıtılırken 5 güne kadar olan izinler, çalışılmayan günden sayılmamalıdır. Bu sayede 5 gün izin alan hekimlerde 300 ile 500 TL, sağlık çalışanlarında 50 ile 200 TL oranında kayıp yaşanmayacak. Devlet bir yandan kaçak istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele ederken diğer yandan kendi çalışanına ek ödeme adı altında ödediği ücreti sosyal güvenlik sistemine dahil etmeyerek çalışanların emekli olduklarında hak kaybı yaşamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Neredeyse tamamı sosyal güvenlik mevzuatına göre 'tehlikeli çok riskli' hizmet grubunda çalışan sağlık çalışanlarının tamamına Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatta olduğu gibi 5 yıla 1 yıl yıpranma payı hayata geçirilmelidir" şeklinde konuştu.

4/C, vekil ebe ve hemşirelerle kamu görevlisi olmayan aile sağlığı personelinin kadroya geçirilmesi gerektiğini söyleyen Yakut, "Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personelinin hizmet alanı kadro unvan katsayıları ve tavan katsayıları artırılmalıdır. Hekim dışı sağlık çalışanlarına döner sermayeden verilecek asgari ek ödeme oranı artırılmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda görev yapan tüm kamu görevlilerine her ay en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 10'u oranında sosyal hizmet tazminatı ödenmelidir. Askeri sağlık tesislerinde görev yapan tüm sivil memurlara, en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 20'si oranında ek özel hizmet tazminatı verilmelidir. Tüm kamu çalışanlarının sabit ek ödemesi mevcutken ve tabip olan sözleşmeli yöneticiler de sabit ücret alıyorken tabip dışı sözleşmeli yöneticilerin sabit ek ödemeden faydalanamaması önemli bir haksızlıktır. Bu nedenle kamu hastane birliklerindeki tabip dışı sözleşmeli yöneticilere sabit ek ödeme verilmelidir. Çalışma modellerinin genelinde gece çalışmalarının karşılığı farklı ücretlendirilirken, sağlık çalışanları normal mesainin birim karşılığından çok daha düşük nöbet ücreti almaktadır. Gece nöbeti ücretleri yüzde 20 artırımlı ödenmelidir. Çalışanlarının yarısından çoğu bayan olan ve büyük bir kısmı da nöbet esaslı çalışan sağlık çalışanları için 24 saat açık olan kreş hizmeti en önemli ihtiyaçlardandır. Kreş hizmetinin sağlanamadığı durumlarda büyükşehirlerde 300, diğer illerde 250 TL kreş yardımı yapılmalıdır" dedi. - AĞRI

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sağlık-sen Ağrı Şubesi Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement