Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş Açıklaması - Son Dakika
Sağlık

Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş Açıklaması

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) sigorta primi kesintileri konusunda Maliye Bakanlığına gönderdiği yazıya ilişkin, "SGK'nın, bizim talebimiz yönünde görüş belirtmesi, haklılığımızı ortaya koymuştur.

28.01.2016 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) sigorta primi kesintileri konusunda Maliye Bakanlığına gönderdiği yazıya ilişkin, "SGK'nın, bizim talebimiz yönünde görüş belirtmesi, haklılığımızı ortaya koymuştur. Temennimiz Maliye Bakanlığının da SGK'nın görüşüne katılarak, geri ödemelerin yargı yoluna gidilmeksizin yapılmasına karar vermesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, SGK'nın, 4/B maddesine tabi sözleşmeli personelin, 2012'den önceki döner sermaye ek ödemelerinden, mevzuata aykırı olduğu değerlendirilen yüzde 14 sigorta primi kesintilerinin, yargı yoluna gidilmeden ödenmesi yönündeki görüşünü Maliye Bakanlığına ilettiği bildirildi.

SGK'ya konuyla ilgili başvuru yapıldığı ve bunun üzerine, kurumun hukuk müşavirliği tarafından yapılan değerlendirmede, Sağlık-Sen'in talebinin haklı olduğu belirtilerek, 20 Ocak 2016 tarihli yazı ile Maliye Bakanlığından ödeme yapılıp yapılmayacağıyla ilgili görüş istendiği aktarıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"SGK tarafından Maliye Bakanlığına yazılan yazıda, SGK Hukuk Müşavirliğinin yapılan kesintinin prime tabi tutulmaması yönündeki görüşüne atıf yapıldı. Yazıda, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi tarafından verilen bu kararın, aynı veya benzeri davaları da etkilediği ve bu konuda açılan dava sayının artış gösterdiği, Yargıtay tarafından onaylanan karar dikkate alındığında davaların, kurumun aleyhine sonuçlanmasının kuvvetle muhtemel olduğu belirtildi. Bu nedenle de açılan davalara karşı hukuken ve yazışma suretiyle yapılan savunmanın çok ciddi zaman kaybına yol açacağının belirtildiği yazıda, muhtemelen ciddi maddi kayıpların önlenmesini teminen konunun bir de Maliye Bakanlığınca değerlendirilmesi istendi."

"Haklılığımızı ortaya koymuştur"

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, açıklamada, sendika olarak konuyu takip ettiklerini, bu bağlamda haksız kesintilerin iadesi için Sağlık-Sen üyesi adına açılan davada Şanlıurfa 1. İş Mahkemesinin davanın kabulüne karar verdiği ve bu kararın Yargıtay 21. Hukuk Dairesi tarafından onandığını belirtti.

Memiş, Yargıtay'ın onama kararının akabinde de yapılan haksız sigorta prim kesintilerinin yargı yoluna gidilmeksizin ödenmesi için Sağlık-Sen olarak SGK'ya başvurulduğunu anımsatarak şu ifadeleri kullandı:

"Müracaatımızda, yapılan kesintilerin açıkça hukuka aykırı olduğunu vurguladık ve bireysel davalarla yapılan kesintilerin mahkeme masrafları, avukatlık ücretleri ve yasal faizleriyle ödenmek zorunda kalınacağını belirttik. Yargıtay tarafından haksız olduğu ve yapılamayacağı belirtilen bu kesintilerin, kurum tarafından davasız ödenmesini isteyerek, bu şekilde hem kurumun zarara uğramasının hem de çalışanların yargı süreciyle meşgul edilmemesi gerektiğini talep etmiştik. SGK'nın bizim talebimiz yönünde görüş belirtmesi, haklılığımızı ortaya koymuştur. Temennimiz Maliye Bakanlığının da SGK'nın görüşüne katılarak, geri ödemelerin yargı yoluna gidilmeksizin yapılmasına karar vermesidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement