Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, Ordu'da Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, Ordu'da Açıklaması

Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, Ordu\'da Açıklaması

"Sağlıktaki şiddet diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla" "Şiddet olayları sağlık çalışanlarının motivasyonunu düşürüyor"

25.09.2014 21:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Sağlıktaki şiddet diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla" dedi.

Ordu'da sağlık çalışanları ile bir araya gelen Memiş, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların artış göstermesine üzüldüklerini, bu tür saldırıların artık son bulmasını istediklerini belirtti.

Şiddetin toplumun her kesiminde olduğunu ifade eden Memiş, şöyle devam etti:

"Ancak sağlıktaki şiddet diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla. Bakıldığı zaman bir yanda hasta memnuniyetinin arttığı bir dönemi aynı zamanda sağlık çalışanlara yönelik şiddetin arttığı bir dönemi yaşıyoruz. Burada bir çelişki söz konusu. Bu konuda biz Sağlık-Sen olarak 2009 yılından beri şiddete karşı bir mücadele başlattık. Bu anlamda ilgili bakanlığımız ile bir kampanya düzenledik. Bu kampanya ile 'emeğe saygı şiddete sıfır tolerans' şeklinde bir dizi tedbirler alındı. Bu tedbirlerden biri sağlık çalışanlarına yönelik saldırıyı gerçekleştirenlerin tutuklu yargılanmasıydı ancak şu anda bu uygulanamıyor. Sanırım bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu anlamda inşallah konuyu takip etmek kaydıyla şiddetin sıfır noktasına gelecek şeklinde caydırıcı başka tedbirlerin alınması noktasında çalışmalarımız sürecek."

"6 bin sağlık çalışanına şiddet uygulandı"

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını  dile getiren Memiş, şöyle devam etti:

"Artık sağlığa erişim çok kolaylaştı. İş yükü çok arttı. Özellikle şiddet olayları acillerde, yoğun bakım servislerinin önünde meydana geliyor. Elbette bunlar hasta yoğunluğundan kaynaklı, çalışan yetersizliğinden kaynaklı olabiliyor ama ne olursa olsun hiç bir şey şiddetin gerekçesi olamaz. Bu şiddet olayları sağlık çalışanlarının motivasyonunu düşürüyor. Son dönemde yapılan araştırmalarda sanıyorum 6 bin civarında sağlık çalışanımızdan şiddetle alakalı başvuru yapıldı. Bunun dışında başvuru yapılmayan da var. Şiddetin en önemli boyutu artık fiziki şiddete dönüşmüş olması. Artık biz bunun dışındaki sözlü şiddeti kanıksadık. Bu tablo da bizleri üzmektedir."

Sağlık çalışanlarının yıpranma hakları

Sağlık çalışanlarına yönelik yıpranma haklarına da değinen Memiş, şunları kaydetti:

"Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hayırlı olsun ziyaretine gittiğimizde konuyu yeniden gündeme getirdik. Orada Sayın Başbakanımız da bu konuyla ilgili çözüm noktasında çalışmaların devam ettiğini ve yeni yasama döneminde yıpranma payının sağlık çalışanlarına verilmesi noktasında meclise getirileceğini ifade ettiler. İnşallah bizler de konunun takipçisi olacağız. Bu nedenle Kurban Bayramı'ndan sonra çalıştay düzenleyerek sağlık çalışanlarının haklarını bir kez daha masaya yatıracağız. Bir kaza yerine ambulans gidiyor, polis, jandarma gidiyor. Olay yerini temizlemeye itfaiye gidiyor, haber yapmak için gazeteci gidiyor. Bütün meslek mensupları yıpranma payı alırken sağlık çalışanları alamıyor.  Bu çalışma şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında sürdürülüyor. Bir torba yasa hazırlığından bahsediliyor. Olursa torba yasa içine konulacak, olmazsa da bir kanun teklifi olarak Meclis gündemine getirilmek kaydıyla çözülecek." - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, Ordu'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement