Sağlık Tüneli Sergisi Türkiye'nin Yakın Geçmişine Işık Tutacak - Son Dakika
Güncel

Sağlık Tüneli Sergisi Türkiye'nin Yakın Geçmişine Işık Tutacak

Sağlık Tüneli Sergisi Türkiye\'nin Yakın Geçmişine Işık Tutacak

Bezmialem Vakıf Üniversitesi, 172 yıldır sunduğu sağlık hizmetini, 144 yıldır ulaşım hizmeti veren Karaköy Tünel’i ile birleştirerek tarihi fotoğrafların yer aldığı ‘Zaman Tünelinde 100 Yıllık Sağlık Yolculuğu’ sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

05.05.2015 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bezmialem Vakıf Üniversitesi, 172 yıldır sunduğu sağlık hizmetini, 144 yıldır ulaşım hizmeti veren Karaköy Tünel'i ile birleştirerek tarihi fotoğrafların yer aldığı 'Zaman Tünelinde 100 Yıllık Sağlık Yolculuğu' sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Sultan İkinci Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından 1843 yılında ücretsiz sağlık hizmeti vermek amacıyla kurulan hastanede görev yapan başhekimler, klinik şefleri, tedavi gören hastalar ile tedavi şekillerinin resimlerinin yer aldığı sergi, İstanbul'un kalbinin attığı noktada vatandaşlarla buluştu. Bezmialem Vakıf Üniversitesi tarafından 5-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Bezmialem Valide Sultanı Anma Haftası etkinlikleri kapsamında 'Zaman Tünelinde 100 Yıllık Sağlık Yolculuğu' sergisinin açılışı, Karaköy'deki Tünel Girişi'nde gerçekleşti. Çok sayıda önemli ismin yoğun ilgi gösterdiği açılış töreni, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Genel Sekreter Zeynep Gökçen ve AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı İffet Polat'ın katılımıyla gerçekleşti. Hep birlikte sergiyi gezen protokol üyeleri, açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimini gerçekleştirdi.

172 YILLIK HİZMET, TÜNELLE BİRLEŞTİ

Vakıfların tahrip edildiği dönemlerde atıldıktan sonra sahaflardan bulunan resimlerden oluşan sergiyle geçmişi ölümsüzleştirdiklerini ifade eden Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, "Bezmialem Valide Sultan, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin temellerini 172 sene önce atmış muhterem hayırsever bir hanımefendidir. 1843 yılında kurulan hastanemiz, 2010 senesinden sonra Bezmialem Vakıf Üniversitesi adıyla sağlık alanında tematik bir üniversite oldu. Kendisinin ölüm yıldönümlerinde İETT Genel Müdürlüğü'nün bize sağladığı imkanlarla o döneme ait resim sergisinin açarak anmak istedik. Tarihi bir değer olarak görüp 172 yıldır sunduğumuz sağlık hizmetini, 144 yıllık ulaşım tüneliyle birleştirdik" dedi.

144 yıl önce yapılan Tünel'de, gününün en ileri teknolojisinin kullanıldığı belirten Prof. Dr. Saffet Tüzgen, "O anlayışla devam etseydik, bugün İstanbul'da ulaşım sorunu kalmazdı. Biz bugün, Tramvay, Metro ve Metrobüs ile uğraşmayabilirdik. Metro konusunda Londra'yı, Paris'i ve Moskova'yı örnek gösteriyoruz ama biz Tünel'i, Paris ve Moskova'dan önce inşa ettik. Daha ileri durumda olabilirdik ama 100 yıllık bir ihmal var. Çok şükür günümüzde bu ihmali ortadan kaldıran hizmet erleri var ve açığı kısa sürede kapatacaklar" dedi.

"144 YIL ÖNCEKİ YOLCULUĞA DEVAM EDİYORUZ"

Üniversitelerle etkin bir iletişim içinde olduklarını ve Tünel'i çeşitli etkinliklerde kullandıklarını ifade eden İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, "Tünel'de daha önce toplu ulaşım araçları sergisi, toplumda duyarlılığı arttırmak için Omurilik Felçlileri Derneği'nin sergisi ve Peygamberimizin doğum tarihi anısına kutsal emanetler sergisini gerçekleştirdik. Şimdi de çok güzide eserleri burada sergiliyoruz. Türkiye'de ilk sağlık hizmetinin ücretsiz verildiği bir kurumun, hizmetlerini anlatan bir resim sergisiyle bu mekanı değerlendiriyoruz. Bu mekanı günde 20 bine yakın insan kullanıyor ve hepsi bu alanı görecek. İETT Genel Müdürlüğü olarak 144 yıl önce başladığımız yolculuğa devam ediyoruz" dedi.

"TÜNEL'DE ZAMAN TÜNELİNDEN GEÇTİK"

Sergiyi çok beğendiğini ifade eden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz ise "Bezmialem Vakıf Üniversitesi, çok güzel fotoğraflar buldu ve restore ederek bu sergiyi açtı. Gerçekten Tünel'de zaman tünelinden geçtik. Burada, 170 sene önce kurulan bir kurumun, fotoğraflarını görüyoruz. Atalarımızın, o günkü şartlarda yaptığı büyük hizmetlerden çok etkilendim. Bugünkü imkanlar olsaydı kim bilir neler yaparlardı. Bezmialem Valide Sultan başta olmak üzere hepsini rahmetle anıyoruz. Çok duygulandım" dedi.

Serginin açılışının ardından ziyaretçilere Sultan Tatlısı ikram edildi. Daha sonra ise Bezmialem Valide Sultan'ın Çemberlitaş'ta bulunan türbesi ziyaret edildi ve Yasin-i Şerif okundu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sağlık Tüneli Sergisi Türkiye'nin Yakın Geçmişine Işık Tutacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Çiğli'de Metal Kaplama Fabrikasında Çıkan Yangın Plastik Fabrikasına da Sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de Metal Kaplama Fabrikasında Çıkan Yangın Plastik Fabrikasına da Sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi ve yangına müdahale çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.


Advertisement