Sağlıkta Avuç İçi Taramayı Danıştay Durdurdu - Son Dakika
Ekonomi

Sağlıkta Avuç İçi Taramayı Danıştay Durdurdu

Danıştay 15. Dairesi, 'Biyometrik kimlik doğrulama' sistemi adı verilen avuç içi kimlik tarama sistemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

31.10.2014 15:53  Güncelleme: 09:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Radikal'in haberine göre Danıştay 15. Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından özel hastanelerde ve sağlık merkezlerinde uygulamaya konulan 'Biyometrik kimlik doğrulama' sistemi adı verilen avuç içi kimlik tarama sistemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Hastaların, başkalarının yerine muayene olmalarını engellemek isteyen SGK, Aralık 2013 tarihinde 'Biyometrik kimlik doğrulama' sistemini özel hastanelerde ve sağlık merkezlerinde uygulamaya başladı. Yeni uygulama, özel hastanelerde muayene olmak isteyen hastalara avuç içi tarama zorunluluğu getiriyordu.

Uygulama yürürlüğe girdikten sonra Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) üyesi olan Mahmut Konuk Şubat 2014 tarihinde özel bir hastaneye gidip muayene olmak istedi. Hastane muayene için Konuk'tan avuç içi tarama işlemini yapmasını istedi. Konuk uygulamanın hukuka aykırı olduğunu savunarak avuç içi tarama işlemini yapmayınca hastane tarafından muayene edilmedi. Bunun üzerine SES, Mahmut Konuk adına Danıştay 15. Daire'ye başvurarak Biyometrik kimlik doğrulama sisteminin kaldırılmasını istedi. Danıştay 15. Dairesi Biyometrik kimlik doğrulama sistemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

"UYGULAMANIN HUKUKA UYARLILIĞI YOK"

Anayasa 'nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kişilik haklarını koruyan maddelerine atıf yapan Danıştay 15. Daire'si, Biyometrik kimlik doğrulama sistemini hukuka aykırı bularak sistem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay tarafından verilen kararın bir an önce uygulanması gerektiğini belirten SES avukatı Öztürk Türkdoğan ise kararı şöyle değerlendirdi: ''Biyometrik kimlik doğrulama sisteminin ile ilgili olan kanuna göre hasta ancak rıza gösterirse avuç için taraması yapılabilir. Yeni düzenleme sonrasında özel hastaneler zorunlu olmamasına rağmen avuç içi tarama işlemini zorunluymuş gibi uyguluyordu. Bu uygulama ile hastaneler hastaların bütün kişisel bilgilerini de ele geçiriyordu. Ancak bu uygulama insan haklarına aykırı bir durum ortaya çıkarıyordu. Biz de bu uygulamanın kaldırılması için Danıştay'a başvurduk. Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararını olumlu buluyoruz. Umuyoruz ki verilen bu karar SGK tarafından bütün hastanelerde hemen uygulanır ve bu uygulama tamamen kaldırılır.''

Sağlıkta Avuç İçi Taramayı Danıştay Durdurdu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Sağlıkta Avuç İçi Taramayı Danıştay Durdurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Ömer Faruk Batum: Kaçırdıkları vergiyi, biyometrik kimlik sayesinde kaçıramadıkları için mi böyle bir karar aldı sayın Danıştay? 12 4 Yanıtla
  • VATANDAS: Kimin cikarina engel olduda durduruldu acaba ? Avrupada kartlara resim bile ekleniyor kesin o kisi oldugu anlasilsin diye. Uyan danistay uyannn !! 8 3 Yanıtla
  • Ömer Faruk ZORBEY: Biyometrik tarama ile sen orada olduğunu kanıtlıyorsun, adamlar Hüseyin Çavuş adında bir adama tüp bebek tedavisi uyguladık diye vergi almışlar. Daha neler neler, bu uygulama kalktığında döner sermaye gene istedikleri doğrultuda dönecek. Yazık çok yazık. 8 3 Yanıtla
  • YILGIN: pkkhhte te dağda askerimizle savaşıp yaralanıncada sahte kimlikle tedavi yaptırıyorlardı yasa bu yüzden çıkmıştı ama danıştay örgüt mensuplarının tespitini istemiyor galiba bu yüzden durdurma çıkarmış 6 2 Yanıtla
  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement