Şah Fırat Operasyonundaki Tek Sivil Görevli - Son Dakika
Güncel

Şah Fırat Operasyonundaki Tek Sivil Görevli

Askeri personelin yanı sıra Şah Fırat Operasyonu'na bir din görevlisinin katılması dikkatlerden kaçmadı.

23.02.2015 10:29  Güncelleme: 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin yurtdışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi, gerçekleştirilen operasyonla yine Suriye sınırları içinde yer alan Eşme Köyü yakınlarındaki bölgeye nakledildi.

OPERASYON KRİPTOLU MESAJ SONRASI PLANLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile yapılan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bizzat karargâhta izlediği operasyonun bölgedeki çatışmaların artması nedeniyle 10 gün önce gelen kriptolu bir mesajın ardından planlandığı ortaya çıktı.

1 HAFTA ERTELENDİ

"Şah Fırat" operasyonunun ayrıntıları yavaş yavaş netleşmeye başladı. Türbenin bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan içerisindeki Saygı Karakolu'nda görevli askerler, son günlerde bölgede IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaların yoğunlaşması ile iki ateş arasında kaldı. Geçtiğimiz hafta yapılması planlanan ancak bölgede çatışmaların artması nedeniyle bir hafta ertelenen operasyon önceki gece 21.00'de başlatıldı.

DİN GÖREVLİSİ DE TÖREN İÇİN KATILDI

Geçtiğimiz haftalarda karakoldan gelen kriptolu bir mesaj üzerine hükümete bilgi verildi ve tahliye kararı alındı. Kararın alınmasında istihbarat raporlarında türbedeki askerlerin hedef olabilecekleri bilgisinin yer alması etkili oldu, tahliye için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan onay alınınca geçen hafta tüm planlar yapıldı.

Operasyonda Kara Kuvvetleri mekanize ve zırhlı birlikleri, Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, Jandarma Özel Harekât personeli ve bölgedeki komando tugay komutanlıklarına bağlı deneyimli personel ile MİT mensupları görev aldı. Diyarbakır ve Malatya'da savaş uçakları ile Kobra tipi taarruz ve Sikorsky tipi nakliye helikopterleri de hazır bekletildi. Batman merkezli İnsansız Hava Araçları Meydan Komutanlığı'na bağlı İHA ile King Air 350 tipi insanlı keşif uçağı da operasyonda kullanıldı.

Operasyonda tüm olasılıkların göz önünde bulundurulması nedeniyle Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü ve Malatya'daki 7. Ana Jet Üssü'nde görevli F-16 savaş jetleri ile bölgedeki SüperCobra tipi taarruz helikopterleri ile Sikorsky tipi nakliye helikopterleri de alarm düzeyinde tutuldu. Operasyonda bir de naaşların nakilleri için dini töreni gerçekleştirmesi için din görevlisi yer aldı.

GÜVENLİK İÇİN PYD İLE TEMAS

Operasyonun sağlıklı ilerlemesi ve askerlerin güvenli şekilde Türkiye'ye ulaştırılması için Suriye içinde etkin olan ve güzergahın büyük bölümünü kontrolü altında tutan PYD ile temasa geçildi ve operasyon konusunda bildirimde bulunuldu. Sınırda güzergahın geçtiği bölgelerde 19 ile 23 Şubat tarihleri arasındaki 5 günlük askeri yasak bölge uygulamasına karar verildi. Önceki gün zırhlı araçlar, Mürşitpınar'dan geçip Suriye'ye gitti. Belgedeki siviller de uzaklaştırıldı.

MEHTER MARŞI'YLA YOLA ÇIKTILAR

Operasyon sırasında sınırın iki tarafı olan Mürşitpınar ve Kobani bölgesinde jammer ile tüm sinyaller kesildi. 21.02'de de diğer bir operasyon ile Eşmeler Köyü'nden geçiş yapan zırhlı birliklerin, operasyon öncesi sınırdaki karakolda uzun süre mehter marşı çaldığı ve ardından hareket ettiği de belirtildi. İki birlikten biri Suriye Eşmesi'nde belirlenen alana Türk Bayrağı'nı dikti, diğer grup Süleyman Şah Türbesi'ne girerek, manevi emanetlerin taşınması işlemine başladı. Tahliyenin ardından Süleyman Şah Saygı Karakolu imha edildi.

DİNİ TÖREN YAPILDI

Yapılan dini tören ile alınan Süleyman Şah ve iki askerin naaşı, sandukalar ve kıymetli eşyalar geçici birkaç gün Türkiye'de muhafaza edilecek. Sınıra 180 metre uzaklıktaki Suriye Eşmesi tarafındaki bölgede yapılan çalışmaların ardından Karapazar'dan alınan bayrak göndere çekilecek ve yeni türbeye Süleyman Şah defnedilecek. Bu bölge yine TSK tarafından korunacak. Defin töreninin 48 saat geçtikten sonra yapılacağı ifade ediliyor.
Davutoğlu, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından resmi ziyaret için Macaristan'a gidecek. Yarın resmi temaslarının ardından gece geç saatlerde Türkiye'ye dönmesi beklenen Davutoğlu'nun çarşamba günü yeni türbe için yapılacak törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile birlikte katılabileceği de iddia ediliyor.

Şah Fırat Operasyonundaki Tek Sivil Görevli
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Şah Fırat Operasyonundaki Tek Sivil Görevli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • T. A. K HACK TİM: YPG OLMASAYDI GİREMEZDİNİZ. 16 15 Yanıtla
  • Malatya: Ne operasyonu ya kaçmışsoz birde operasyon diyoruz 23 2 Yanıtla
  • As: Vatan toprahı korunmamiş ne vatanını lan orada öldurulecek askerler savaş nedenı olurdu milliyetcılıkten ulusalcılıktan bahsedenler doğuda askerlık yapmamak için anasının eteğınde gızlenen şerefsızlerdır 11 9 Yanıtla
  • ALOS: KARARGAHDAN DAVUTOĞLUNUN OPERASYONU İZLEME GÖRÜNTÜLERİNİ GAZETELERDE GÖRÜNCE ZANNETTİMKİ OBAMA BİNLADİNİ İMHA EDERKENKİ GÖRÜNTÜLERİ İLE AYNI, YA ALLAH AŞKINA OBAMA BİR TERÖRİST BAŞINI YOK EDİYORDU SİZDE TERÖRİSTTEN KAÇIYORSUNUZ U GÖRÜNTÜLERİ ÇEKTİRMEKTEN UTANMADINIZ MI 14 3 Yanıtla
  • şırnak: sonuçta ypg ile gırdınız surıye topraklarına ha oyle ha böyle sonuç belli 4 7 Yanıtla
  • Hadi bakalim: Bu kadar yuzsuz piskin yaptiklari her kepazeligi kahramanlik oykuleriyle anlatan anlattiran dunyada baska bi hukumet gelmemistir gelmezde. Baska yerde olsa basina yikarlar 10dk duramaz halk iki yuzlu bagnaz cahil oldugu icin ne verseler yutuyor beter olun ulan 4 3 Yanıtla
  • halit: yeni yapılacak olan türbemize koskoca bir bayrak dikinde it kopuk bayrak görsün. bide ordan kaçmadık toprağımızıda vermedik kimseye toprak orda askerimiz şehit olsa daha mı iyi olcaktı. ordaki askerlerin ailelerini düşünen kaç kişi var acaba. tek kendinizi düşünmeyin. devlete atıp tutmayın ne beyninizin üzerine oturuyorsunuz ki. 1 0 Yanıtla

Advertisement