Sahel Ülkelerinde Terörle Mücadele - Son Dakika
Güncel

Sahel Ülkelerinde Terörle Mücadele

Çadlı uzman Haggar Mahamat Ahmet, Sahel ülkelerinin, gençlerin silahlı gruplara katılmalarını engelleyecek mekanizmalar oluşturması gerektiğini söyledi.

24.11.2015 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çadlı uzman Haggar Mahamat Ahmet, Sahel ülkelerinin, gençlerin silahlı gruplara katılmalarını engelleyecek mekanizmalar oluşturması gerektiğini söyledi.

Çad'ın Afrikalı ve Arap Çalışmaları Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mahamat Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Boko Haram ve diğer örgütler Sahel ülkelerindeki gençleri militan yapıyor. Yetkililer, sadece güvenlik sorununa odaklanırsa güvenlik güçleri kendi gençlerini öldüren bir mekanizmaya dönüşür" dedi.

Afrikalı yetkilileri "belirtileri tedavi etmek yerine sorunların dibine inmeye" çağıran Ahmet, "Terör örgütleri için Sahel bölgesinde yaşayanları militan yapmak çok kolay. Çünkü buradaki ülkeler sınırlarının yüzde 80'ini kontrol etmiyor ve yoksul toplumlar iktidar güçler tarafından marjinalleştiriliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet, dini ve kabile liderlerini devreye sokarak gençlerin farkındalığa çağrılmasının önemine de işaret etti.

Çad'da iktidardaki Yurtsever Selam Hareketi partisinden bir yetkili ise Çad nüfusunun çoğunluğunu oluşturan gençlerin ekonomiyi kalkındırabileceğini ancak işsizlik sorunu yüzünden gençlerin dışlandığına işaret etti.

Sahel'deki işsiz gençlerin oranına ilişkin sabit veri yok ancak Dünya Bankası'nın son verilerine göre, Sahra Altı Afrika'daki gençler, işsizlerin yüzde 60'ını oluşturuyor. Sahel ülkelerinde 30 yaş altı gençlerin oranı ise yüzde 60'ın üzerinde.

Geçen hafta Çad'ın başkenti Encemine'de buluşan G5 Sahel ülkeleri ( Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad), Sahel'deki terör olaylarına karşı mücadele kapsamında sınır ötesi ortak gücü oluşturmaya karar vermişlerdi. Gücün özellikle Mali'nin kuzeyi ve Çad Gölü Havzası'nda faaliyet göstermesi öngörülüyor.

Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin, Boko Haram örgütüyle mücadele kapsamında "Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü" oluşturmuştu. Müdahale gücünün göreve başladığında, Boko Haram ile silahlı grupların saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenlik, istikrarın ve insani yardım akışının sağlanması için çalışma planlanıyor.

Müdahale gücünün operasyonlara başlaması için BM'de oylama yapılması bekleniyor.

Günümüzde Sahel ülkelerini Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan ve Eritre oluşturuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sahel Ülkelerinde Terörle Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement