Şahenk Ailesi, Zenginlikte Sabancı'yı Geride Bıraktı - Son Dakika
Ekonomi

Şahenk Ailesi, Zenginlikte Sabancı'yı Geride Bıraktı

Koç Ailesi'nin serveti 10 yılda 4 kat artarak 8 milyar doları aşarken, Sabancı ve Şahenk'lerin serveti de 7 milyar doları aştı. Şahenk'ler, Sabancı'ları geride bıraktı.

29.10.2014 10:12  Güncelleme: 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomist Dergisi'nin 2004 yılından bu yana 'En Zengin 100' araştırmasına göre, son 10 yıldır Türkiye'nin en zengin ailelerinin serveti 2 milyar dolar seviyesinden 8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

57 AİLE SERVETİNE SERVET KATTI

2004 yılında 1 milyar doların üzerinde serveti olan 24 aile varken, bugün bu sayı 57'ye yükseldi.

2004 yılında 390 milyar dolar olan Türkiye'nin milli geliri ise 10 yılda iki kattan fazla artarak 820 milyar dolar seviyesine yükseldi. Araştırmaya göre Türkiye'den daha hızlı büyüyen ailelerin başında Koç, Sabancı ve Şahenk geliyor.

KOÇ LİDERLİĞİ HİÇ KAPTIRMADI

En Zengin 100 listesinde yer alan zenginlerin bir bölümünü, Türk iş dünyasının köklü aileleri oluşturuyor.

Bunların içinde 3-4 kuşaktır sağlanan geçmiş yıllara ait büyümeden, yatırımlardan kaynaklanan birikimi olan aileler var. Bunun başını da şu an üçüncü kuşak temsilcisi Mustafa Koç'un başkanlığını yürüttüğü Koç Holding'in sahibi olan Koç Ailesi çekiyor.

2004 yılında 2 milyar dolarla Türkiye'nin en zengin ailesi olan Koç Ailesi, aradan geçen 10 yılda listedeki yerini korurken, serveti 8 milyar dolara ulaştı.

Son yıllarda Tüpraş başta olmak üzere enerji alanındaki yatırımlarıyla ve Yapı Kredi'yi satın alarak farkı daha da açtı. Holdingin yönetiminde üçüncü kuşak temsilcisi Mustafa Koç'un 2003'te görevi devralmasının ardından Koç'taki değişim ve büyüme trendinin daha da hızlandığını söyleyebiliriz.

ŞAHENK AİLESİ SABANCI'YI GEÇTİ

Koç'tan sonra 2004'te 2 milyar dolarla ikinci ve üçüncü sırada olan Sabancı Ailesi ve Şahenk Ailesi sıralamada yer değiştirirken servetleri de yine 3 kattan fazla arttı.

Sakıp Sabancı'nın vefatından sonra ailede bölünme yaşansa da aile mensupları 6-7 milyar dolarlık servetleriyle listenin 3, 4 ve 5'inci sırasında yer alıyorlar.

Sabancıların bölünmesiyle birlikte daha önce üçüncü olarak listelerde yer alan, yönetim kurulu başkanlığını Ferit Şahenk'in yaptığı Doğuş Holding (Şahenk Ailesi) ikinci konuma yükseldi.

Ferit Şahenk, Tansaş'ı Koç Grubu'na sattı. Garanti Bankası'nda önce General Elektrik ile ortaklık yaptı. Bugün ise İspanyol sermayeli BBVA ile ortaklık yürütüyor.

Öte yandan En Zengin 100 listesinde yer alan Türkiye'nin köklü aileleri arasında Şarık Tara, Anadolu Grubu'nun ortakları Yazıcı Ailesi ve Özilhan Ailesi, Eczacıbaşı Ailesi, Yıldız Holding'in kardeş ortakları Murat Ülker ve Ahsen Özokur, Dinçkökler, Doğan Ailesi, Zorlu Ailesi, Kocabıyık Ailesi, Alarko Holding'in ortakları Garih ve Alaton aileleri var.

Şahenk Ailesi, Zenginlikte Sabancı\'yı Geride Bıraktı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Şahenk Ailesi, Zenginlikte Sabancı'yı Geride Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • yavuz öztürk: Allah daha çok versin ne diyek, ayda bin tl kazancaz diye kendimizi yırtıyoz , burası türkiye yapcak bişey yok 30 1 Yanıtla
  • ALİ OSMAN: NE OLACAK ARAÇLARIN FENNİ MUAYENEDEKİ SORMA VER PARASI ŞAHENK AİLESİNE GİDİYOR . DEVLET ZARAR EDİYOR DİYE ÖZELLEŞTİRDİKLERİ KURUMLAR ALICILARINI ZENGİN ETTİ, ESERLERİNLE ÖVÜN AKP, HALK FAKİRLEDİ ZENGİNLER SERVETLERİNE SERVET KATTI 28 1 Yanıtla
  • davar çobanı: bu enzengin listesinde ilk 100 kişiye baktığımızda içinde gerçekten türk olan kaçtane var acaba? çoğunluğu gizli yada açıktan yahudi ve memleketi perde arkasından bunlar yönetiyor! bunlar yüzünden birşey üretilemiyor ve toplum tamamen tüketici toplumu haline geldi. . . tüm distribütörlükler bunlarda. . . 15 1 Yanıtla yavuz öztürk: valla türk patronum olcana yabancı alman fransız abd li patronum olsa daha iyi, yabancı şirketler türklerden daha fazla maaş ve sosyal hak veriyo kimse kusura bakmasın, türklerde ne kadar fazla çalıştırabilirim ne kadar az maaş verebilirim nerden keserim nerden içerimde cebimi daha çok doldururum derdinde 0 0
  • celalettin aslan: tek sorumlu aşağılık AKP hükümetidir, hükümet bu soyu bozuklara işçinin, emeklinin, yetimin ve dar gelirlinin hakkını yedirdi, aynı zaman da kendi de yedi . 12 0 Yanıtla
  • Cemo: sabancinin eline su dokemezde . Sabanci ailesi ayrildi diye, birlikteki serveti sahenki 3 sefer satin alirlar 9 0 Yanıtla
  • hırsız var: kardeşim garanti bankası bunun degilmi garantinin şu an türk halkını soyan birinci bankadır daha önce hüsnü özyeginin finansbankı vardı oda milyar dolarlık oldu şimdi bu kimse aksini söylemesin garantinini sistemine bakın hep halkı soyuyor 8 0 Yanıtla
  • hasan: benim kısa dönemdeki acemi erim ferit tayyibe sırtını tam olarak dayamış. gayet normal bir durum. ferit aslında iyi bir çocuğa benziyordu ama servet avcılığı işte böyle birşey. vatandaşa tavsiyem bunun bankalarına yatırdığı paraları geri çekmeleri ve kullandıkları kredileri ve faizleri ödememeleri. bakalım ozaman ne olacak. 3 0 Yanıtla

Advertisement