"İran'la Ticaretimiz İkiye Katlanacak" - Son Dakika
Ekonomi

"İran'la Ticaretimiz İkiye Katlanacak"

"İran\'la Ticaretimiz İkiye Katlanacak"

İran ile imzalanan tercihli ticaret anlaşması, önceki gece TBMM'de kabul ederek yasalaştı.

12.09.2014 15:13  Güncelleme: 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran ile imzalanan tercihli ticaret anlaşması, önceki gece TBMM'de kabul ederek yasalaştı. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen mevzuat uyum çalışmaları sonrasında, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkması bekleniyor.

İran ile ticaretinin artırılması için hükümet tarafından önemli bir adım daha atıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 2015 yılında en az 30 milyar dolara çıkartması hedeflenen anlaşma, önceki akşam TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Anlaşmayla, Türk ekonomisinin en büyük sıkıntısı olan cari açığın kapatılmasına önemli ölçüde katkıda bulunması bekleniyor.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yaptığı açıklamada, hükümetin cari açığın kapatılmasına yönelik çalışmalara büyük önem verdiğini belirterek, özellikle komşu ülkelerle olan ticaret hacmini artıracak çalışmalara ağırlık verdiklerini bildirdi. İran ile ticaretin geliştirilmesi için 2003 yılından bu yana çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Şahin, bu ülkeyle tercihli ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla cari açığın kapatılması yönünde önemli bir adım daha atıldığını belirtti.

İran tarafından onay süreci tamamlanan anlaşmanın, TBMM Genel Kurulu'nda önceki gece kabul edilmesiyle sürecin önemli bir bölümünün daha tamamlandığını vurgulayan Şahin, "Şimdi İran ve Türkiye'de ilgili bakanlıklar nezdinde yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen mevzuat uyum çalışmaları yapılacak. Anlaşma gereği Türkiye İran'a 140 tarım ürününde tarife indirimi yapacak ve kota artırımı sağlayacak. İran ise 125 sanayi ürününde Türkiye'ye tarife indirim yapacak" dedi.

CARİ AÇIK AZALACAK

Türkiye ile İran arasında 2012 yılında 22 milyar dolar olan ticaret hacminin 2013 yılında 15 milyar dolara gerilediğine dikkat çeken Şahin, İran ile yapılan ticarette Türkiye'nin aleyhine olan 2 milyar dolarlık açığında zamanla 6 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. Ortada hem bu ülkeyle olan ticaretin gerilemesi hem de Türkiye aleyhine ticaret açığı gibi olumsuz bir tablo bulunduğunu vurgulayan Hüseyin Şahin, "Dünyada ihracatta önde olan ülkeler ticaretlerinin çoğunu komşularıyla yapıyor. Bizim de komşularımızla ticaretimizi artırmamız gerekiyor. İran, hem tarihi ve kültürel ilişkimiz, hem de büyük bir pazar olması açısından önemli bir ülkedir. Yaptığımız anlaşma ile 2015 yılından itibaren İran ile ticaret hacmimizi, yüzde 100 artırarak 30 milyar dolara çıkartmayı amaçlıyoruz. Komşumuzla ticaretin artması, Türkiye'nin cari açığını kapatılmasına da büyük katkı yapacaktır. Ayrıca bu anlaşma ile ikili ticarette aleyhimize olan açığı kapatmayı, en azından azaltmayı öngörüyoruz" diye konuştu.

"SPESİFİK VERGİLER ORTADAN KALKACAK"

İran'ın Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmadığı için gümrük vergilerinde oranlı vergilerin haricinde spesifik vergiler de uyguladığını belirten Milletvekili Şahin, "Özellikle kilogram başına vergi alınan ürünler nedeniyle sanayi ürünlerimiz İran'a çok pahalı giriyordu. Bazen ürünün 3 katı vergi çıkıyordu. Bu yüzden ihracat yapamıyorduk. Şimdi ise anlaşmaya konu olan oranların dışında vergi istenmeyecek. Sanayicilerimiz bir sorunla karşılaştıklarında da devreye Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğümüz girerek çıkması muhtemel sorunlar çözüm sunacaklar" dedi.

Şahin, yapılan anlaşmanın Bursa ekonomisini çok yakından ilgilendirdiğini de vurguladı. Bursa'nın ihracatta Türkiye ekonomisine önemli katkıları bulunan bir sanayi şehri olduğunu ifade eden Şahin, "Bu anlaşma sonrasında, Bursa'da etkin olan tekstil, mobilya, otomotiv, gıda ve beyaz eşya sektörlerinde üretilen mamul maddeler İran pazarında önemli vergi muafiyeti kazanacaklar. Mesela iplik kumaş, otomotiv parçaları, mobilya, koltuk, baza, işlenmiş gıda, incir gibi ürünlerde yüzde 40'a varan vergi indirimleri olacak. Ayrıca ürünlerden spesifik vergi de alınmayacağı için indirimler 3 katı bulacak" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'İran'la Ticaretimiz İkiye Katlanacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement