Sahte Çürük Raporu" Davası - Son Dakika
Güncel

Sahte Çürük Raporu" Davası

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın, "sahte çürük raporu" davasında haklarında verilen mahkumiyet kararlarının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yargılanmasına devam edildi.

22.09.2016 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın, "sahte çürük raporu" davasında haklarında verilen mahkumiyet kararlarının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık emekli Binbaşı Murat Tugay Tepe ile tutuksuz sanıklar Ahmet Zeki Üçok, Ömer Uçar, İsmail Es, Tahir Mete Turan, Sibel Fatma Çarmıklı, Murat Can Çarmıklı ve Fehmi Suna katıldı.

Duruşmada söz alan Üçok, önceki duruşmalarda söylediklerinin 15 Temmuz'da gerçekleştiğini belirterek, "Davada karar veren mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcıları ve Yargıtay'da kararı veren üyeler, FETÖ mensubu oldukları gerekçesiyle açığa alındı. Biz soruşturmanın ve kovuşturmanın kumpas olduğunu sürekli dile getirdik." dedi.

Terör örgütünün talimatı üzerine haklarında verilen kararın hukuki olmadığını ifade eden Üçok, bu dönemde binlerce insanın yeniden yargılanmanın yolunun açılmasını istediğini, mahkemenin vereceği kararın da bu dosyaların yeniden ele alınmasının yolunu açacağını kaydetti.

Üçok, adil yargılanmadıklarına dair şüphenin 15 Temmuz'da gerçekleştiğinin dile getirerek, dosyanın usulden bozulması için Yargıtay'a gönderilmesini istedi.

Mahkeme, Yargıtay'ın bozma ilamına karşı görüşünü hazırlaması için dosyanın Cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Dönemin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesiyle görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği savcılarından Hikmet Usta'nın hazırladığı ve kapatılan özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, 8'i tutuklu 17 sanığın 1 ila 413 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması istendi

Aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, oyuncu Engin Akyürek ve yapımcı İsmail Kılıçarslan'ın da bulunduğu 61 müştekinin yer aldığı iddianamede, sanıklar 60 eylemden sorumlu tutuldu.

Ahmet Zeki Üçok'un "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", 4 kez "nitelikli yağma", 54 kez "nitelikli dolandırıcılık" ve "kamu görevini kötüye kullanma" suçlarından toplam 129 ila 403 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, sanık Murat Tugay Tepe'nin Üçok ile aynı suçların yanı sıra "fuhuş için aracılık ve yer temin etmek"ten toplam 134 ila 413 yıl arasında hapis cezasına mahkum edilmesi istendi.

Davayı 4 Nisan 2013'teki duruşmada karara bağlayan mahkeme, Üçok'u 9 yıl 7 ay ve Murat Tugay Tepe'yi de 142 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can Çarmıklı'yı 2 yıl altışar ay, 6 sanığı da 4 yıl 2 ay ila 51 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına mahkum ederken, 6 sanığın beraatına hükmetti.

Davanın temyiz edildiği Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 8 Ekim 2015'te Üçok ve Tepe'nin de aralarında bulunduğu 11 sanıkla ilgili verilen hükümleri hem esas hem de usul yönünden bozarken, diğer 6 sanığın beraatını onadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sahte Çürük Raporu' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement