Sahte Çürük Raporu" Davası - Son Dakika
Güncel

Sahte Çürük Raporu" Davası

Sahte Çürük Raporu" Davası

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında "sahte çürük raporu" davasında verilen mahkumiyetin, Yargıtay tarafından bozulması kararına uyuldu.

15.11.2016 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında "sahte çürük raporu" davasında verilen mahkumiyetin, Yargıtay tarafından bozulması kararına uyuldu.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık emekli Binbaşı Murat Tugay Tepe ile tutuksuz sanıklar Ahmet Zeki Üçok, İsmail Es, Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko ve Fehmi Suna katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Ahmet Eryeli, Yargıyay'ın, sanıklar hakkındaki mahkumiyetin bozulması yönündeki kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, bu karara uyulmasını istedi.

Duruşmada söz alan Üçok, Yargıtay'dan sonra yapılan ilk duruşmada cumhuriyet savcısı ile heyetteki hakimlerden birinin FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldığını belirterek, önceki yargılamada da başkan ve üyelerin, mütalaada bulunan savcının da FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla meslekten çıkarıldıklarını söyledi.

Hatta savcının yurt dışına kaçtığını dile getiren Üçok, iddianameyi hazırlayan savcı Hikmet Usta'nın da halen firarda olduğunu kaydetti.

Üçok, "Ancak verdikleri kararlar hala yürürlüktedir. Dosyanın Yargıtay'a gönderilerek yeniden incelenmesini istiyoruz. Önceki yargılamalarda başkan olarak bulunan Metin Özçelik hakkında Yargıtay kararı verilmeden önce, bu konuda bir inceleme dilekçesi sunmuştum. Özçelik, Yargıtay'ın kararını açıklamadan önce meslekten çıkarıldı. Dilekçemin incelenmediği konusunda Yargıtay'dan bana yazı iletildi. Bu konuda mahkemenizce inceleme yapılmasını talep ediyorum." dedi.

Mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun bulunan Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasına hükmetti.

Esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Dönemin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesiyle görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği savcılarından Hikmet Usta'nın hazırladığı ve kapatılan özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, 8'i tutuklu 17 sanığın 1 ila 413 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.

Aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, oyuncu Engin Akyürek ve yapımcı İsmail Kılıçarslan'ın da bulunduğu 61 müştekinin yer aldığı iddianamede, sanıklar 60 eylemden sorumlu tutuluyor.

Ahmet Zeki Üçok'un "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", 4 kez "nitelikli yağma", 54 kez "nitelikli dolandırıcılık" ve "kamu görevini kötüye kullanma" suçlarından toplam 129 ila 403 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, sanık Murat Tugay Tepe'nin, Üçok ile aynı suçların yanı sıra "fuhuş için aracılık ve yer temin etmek"ten toplam 134 ila 413 yıl arasında hapis cezasına mahkum edilmesi isteniyor.

Davayı 4 Nisan 2013'teki duruşmada karara bağlayan mahkeme, Üçok'u 9 yıl 7 ay ve Murat Tugay Tepe'yi de 142 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme, Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can Çarmıklı'yı 2 yıl 6'şar ay, 6 sanığı da 4 yıl 2 ay ila 51 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına mahkum ederken, 6 sanığın beraatına hükmetmişti.

Davanın temyiz edildiği Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 8 Ekim 2015'te Üçok ve Tepe'nin de aralarında bulunduğu 11 sanıkla ilgili verilen hükümleri hem esas hem de usul yönünden bozarken, diğer 6 sanığın beraatını onamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sahte Çürük Raporu' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement