Sakarya Cephesindeki Panoramik Müze Çalışmasını Bakan Eroğlu Başlattı - Son Dakika
Güncel

Sakarya Cephesindeki Panoramik Müze Çalışmasını Bakan Eroğlu Başlattı

Sakarya Cephesindeki Panoramik Müze Çalışmasını Bakan Eroğlu Başlattı

Milli park ilan edilen Sakarya Savaşı cephesindeki Panoramik Müze çalışması, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla resmen başladı.

22.04.2015 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli park ilan edilen Sakarya Savaşı cephesindeki Panoramik Müze çalışması, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla resmen başladı. Bakan Eroğlu, Ankara'nın Polatlı İlçesi'nde Kartal Tepe'de yapımı yarım kalan 'Dur Mehmekçik Anıtı' ile Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi'nin yapımını tamamlayacakların belirtirken, ayrıca savaş cephesindeki şehitliklerin tespit edildiğini söyledi.

Temeli 6 Ağustos 2008 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan, Yunan ordusunun durdurulmasını tasvir eden Polatlı Kartal Tepe'deki 'Dur Mehmetçik Anıtı' ile Panoramik Müze'nin yapımına başlanıyor. 98 kilometrelik Sakarya Savaşı cephesinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Milli Park olarak ilan edilmesinden sonra savaş cephesindeki ağaçlandırma ve anıtların yapımı çalışmaları da resmen başlamış oldu.

Kartal Tepe'de düzenlenen törende konuşan Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, 98 kilometrelik savaş cephesinde 44 adet şehitlik tesbit edildiğini, 14 tanesi üzerinde de çalışmaların devam ettiği bilgisini verdi. Taş, "Araştırmalarımız sonucunda askerlerimizin şehit düştükleri yerlere defnedildiğini tesbit ettik. Sahada yaptığımız çalışmalarda 61 kilometrelik siper hattını ortaya çıkardık" dedi.

EROĞLU: SAKARYA, ÇANAKKALE, AFYONKARAHİSAR VE SARIKAMIŞ'I TANITACAĞIZ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Kartal Tepe'deki törende yaptığı konuşmada, Çanakkale'de 550 milyon liralık bir yatırımla Tanıtım Merkezi yaptıklarını ve Cuma günü de burada Çanakkale Savaşı'nın 100. Yılı dolayısıyla düzenlenecek törenle tarihin gelecek kuşaklara aktarılacağını söyledi. Bakan Eroğlu, aynı şekilde Sarıkamış'ta Kafkas Tanıtım Merkezi, Afyonkarahisar'da İstiklal Tanıtım Merkezi'ni yapacaklarının vurguladı. Savaşın geçtiği bölgelerde ve ülke genelinde ağaçlandırmaya büyük önem verdiklerini belirten Eroğlu, son 12 yılda Türkiye'nin ağaçlandırma konusunda dünyada ilk üçe girdiğini belirterek, "Çin ve Hindistan coğrafyası büyük olduğundan yetişmemiz mümkün değil, Türkiye bu konuda büyük mesafeler kat ettiö dedi. Eroğlu son 12 yılda ülke genelinde 1 milyar 250 milyon ağaç diktiklerini hatırlattı. Bakan Eroğlu, "Dünyada ormanlık alanlar azalırken Türkiye'de artıyor. Son 12 yılda 9 milyon dekar araziyi orman olarak genişlettik, odun serveti 1.2 milyar metreküpten 1,5 milyar metreküpe çıktı" diye konuştu.

SAKARYA SAVAŞI MİLLİ PARKI ÇALIŞMALARI

Bakan Eroğlu, Polatlı ve Haymana ilçelerini kapsayan Sakarya Savaşı Milli Park Projesi'ni ilan ettikten sonra buradaki çalışmalara hız verdiklerini söyledi. Polatlı ilçesinde Kartal Tepe'de 2008 tarihinde temeli atılan ve yarım kalan 'Dur Mehmetçik Anıtı' ile Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi inşaatını TCDD'den devraldıklarını ve 14 milyon lira ödenek ayırmak suretiyle burayı en kısa sürece bitireceklerini söyledi. Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kahraman ordumuz 22 gün ve gece süren destansı mücadele verdi. Bu muharebeye 'Sakarya Melhamei Kübrası' adı verildi. Çok kanlı bir muharebedir ve şehitlerimiz çoktur. Hür yaşıyorsak, şanlı bayrağımız dalgalanıyorsa, şehitlerimize borçluyuz. Burada düşmana 'dur' denildi. Kahraman ordumun Mustafa Kemal Paşa'nın talimatıyla düşmanı denize döktü. Bu topraklar mukaddestir, içinde şehidi olmayan aile yoktur. Bu vatanın, bu toprağın kıymetini bilmemiz gerekiyor. Burayı Milli Park ilan ettik. 14 bin hektarlık alanı park yaptık. Çok sayıda şehitlikler var, teker teker tespit ediliyor. Panomamik müzeyi de ele alıyoruz, parası hazır 14 milyon lira ayırdık. Müzeyi ve abideyi kısa zamanda yapacağız. Bakanlık olarak devraldık. Niçin yapacağız, çünkü bu topraklar kolay kazanılmadı. Bayrak dalgalanıyorsa, ezan okunuyorsa, canlarını feda eden kahramanlara borçluyuz, onları ilelebet hatırlayacağız. Zaten şehitler ölmez, onlar da bizimle burada bu mutluluğu hissediyorlardır belki de. Kuran-ı Kerim'de 'Şehitler ölmez' diyor zaten. Burayı ağaçlandıracağız, çiçek gibi yapacağız" diye konuştu.

POLATLI'YA GÖKPINAR BARAJI YAPILACAK

Bakan Eroğlu, Polatlı'da tarımsal amaçlı sulama yapılması için Gökpınar Barajı inşaatına en kısa zamanda başlayacaklarını belirterek Polatlılı çiftçilere de müjde verdi. Bakan Eroğlu ve beraberindekiler Kartal Tepe'de fidan dikimi yaptılar. Programa Bakanlık bürokratları, yerel düzeydeki ilçe yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sakarya Cephesindeki Panoramik Müze Çalışmasını Bakan Eroğlu Başlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe İlçe Müdürleri ve Mahalle Muhtarlarıyla Koordinasyon Toplantısı Düzenledi
    11:17 Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe İlçe Müdürleri ve Mahalle Muhtarlarıyla Koordinasyon Toplantısı Düzenledi

    Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe, ilçenin sorunlarına çözüm bulmak, hizmetleri daha etkili kılmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla ilçe müdürleri ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Toplantıda, mahalle muhtarlarının sunduğu bilgilerin ilçe yöneticileriyle birlikte çözüm yolları bulmak için değerlendirileceği ve Kaymakam Gökçe'nin ilçe yönetimiyle birlikte daha iyi hizmetler sunmak adına koordineli bir çalışma içinde olacaklarını belirttiği ifade edildi.

  • Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı
    11:12 Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Türk karasularına geri itilen 7'si çocuk toplam 14 kaçak göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Kaçak göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi.

  • Avukatlar Ankara'da Büyük Savunma Yürüyüşüne Hazırlanıyor
    11:11 Avukatlar Ankara'da Büyük Savunma Yürüyüşüne Hazırlanıyor

    İstanbul Barosu, Türkiye Barolar Birliği'nin düzenleyeceği Büyük Savunma Yürüyüşü'ne katılmak için 27 Nisan'da Ankara'ya gidecek. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, avukatların sorunlarını dile getirmek ve meslek onurunu savunmak amacıyla yürüyüşe katılacaklarını duyurdu.

  • Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı
    11:10 Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı

    Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri ve doktorlar arasında oftalmoloji sınavı düzenlendi. GPT-4, 87 sorudan 60'ını doğru yanıtlayarak diğer rakiplerini geride bıraktı. Ancak, araştırmacılar yapay zekanın hala tam olarak yeterli olmadığını belirtti.


Advertisement