Sakarya'da Ahilik Haftası - Son Dakika
Yerel

Sakarya'da Ahilik Haftası

Sakarya\'da Ahilik Haftası

Ahilik Kültürü Haftası, Sakarya’da yapılan etkinliklerle kutlanırken, yılın ahisi Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Halil Yaman oldu.

23.05.2016 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahilik Kültürü Haftası, Sakarya'da yapılan etkinliklerle kutlanırken, yılın ahisi Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Halil Yaman oldu.

Her yıl kutlanan Ahilik haftası vesilesiyle Sakarya'da da bir etkinlik düzenlendi. Kent Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan etkinlikler, SESOB Eğitim Salonunda yapılan program ile devam etti. Programa Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Eftal Sinan, CHP İl Başkanı Ayça Taşkent, Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, SATSO Başkanvekili Emrullah Terzioğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Özcan Keskin, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya'nın yanında çok sayıda davetli katıldı.

Gerçekleşen programda açılış konuşmasını yapan SESOB Başkanı Hasan Alişan, "Yüzyılların içinden süzülerek gelen bu geleneği, kültürü çok hassas bir şekilde muhafaza etmek zorundayız. Bizler ahilik kültürünün birer elçisiyiz. Bize düşen görev, bu kültürü günün şartlarına göre geliştirerek gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak ve bu kültürün yüzyıllar boyu devam etmesini sağlamaktır. Ahilik kültürünün temel değerlerinden olan kardeşlik, birlik beraberlik, dayanışma, saygı ve hoşgörünün bu hafta ile artarak devam etmesi en büyük dileğimizdir" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise yaptığı konuşmada, "Ahilik teşkilatı ve ahilik anlayışı topraklarımızın ürettiği ve insanlığa kazandırdığı en önemli değerlerdendir. Ahilik tarihte eşi benzeri görülmemiş dayanışma örneğidir. Esnafımız çağlar boyunca bizlere miras kalan ahilik anlayışı sayesinde paylaşmayı kardeşliği üretmeyi kendine görev bilmiştir. İnsan insanın kurdudur diyen batı medeniyetinin aksine ahilik insan insanın kardeşidir, canıdır. Kendisi için istediğini kardeşi içinde ister" der. Ahilik inancına sahip esnafımız kendi rızkı kadar arkadaşını rızkını da düşünür. Bizler esnafımızla biriz, beraberiz. Bizi anlamak isteyenler Yunus Emreleri, Mevlana'yı anlamak zorundadır. Ahilik, kardeşliktir. Ahilik, önce sen sonra bendir. Bizler bunu mutlaka yaşatmalı, gelecek nesillere doğru şekilde aktarmalıyız. Bugün varlığımızı birliğimizi bu değerlere borçlu olduğumuzu asla unutmamalıyız. Bu değerlerimizi her sene anmakla yetinmeyip ticari hayatımızın da düsturları haline getirmeliyiz. Hangi işi yapıyor olursak olalım adil olmaktan vazgeçmemeliyiz. Ahilik gibi bizi var eden değerleri lütfen tarihin bir bölümüne hapsetmeye çalışmayalım. Ahi Evrana yakışır bir erden ve ahlaka sahip olarak işlerimizi görelim. Allah işlerimizi her daim bereketli kılsın, bu toprakları ahi Evranlardan asla mahrum bırakmasın. Bu duygu ve düşünceler ile ahilik haftanızı kutluyorum" diye konuştu.

Programın sonunda ise Yılın Ahisi seçilen Sakarya Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Halil Yaman için Şed kuşatma töreni yapıldı. Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve SESOB Başkanı Hasan Alişan tarafından yılın Ahisi Halil Yaman'a kaftan giydirilerek, plaketi verildi. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sakarya'da Ahilik Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement