Sakarya Zaferi'nin 94. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Sakarya Zaferi'nin 94. Yıl Dönümü

Sakarya Zaferi'nin 94. yıl dönümü dolayısıyla Polatlı Duatepe'de tören düzenlendi.

13.09.2015 18:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Zaferi'nin 94. yıl dönümü dolayısıyla Polatlı Duatepe'de tören düzenlendi.

Duatepe'de gerçekleştirilen törene TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören öncesinde, Duatepe'deki şehitlik anıtına TBMM, TSK ve Ankara Valiliği'ne ait çelenkler konuldu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Prof. Dr. Ömer Turan, törende yaptığı konuşmada, insanlık tarihinde olduğu gibi milletlerin tarihlerinde de unutulmaz günler olduğunu belirterek, bu günlerin anılması, yaşanılanların öğrenilmesi ve ders alınması gerektiğini kaydetti. Turan, 13 Eylül 1921'in de böylesine önemli bir gün olduğunu kaydetti.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'nda yenilmesinin Anadolu'daki Türk varlığını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirdiğini belirten Turan, milli mücadele hareketinin en büyük talihinin, Çanakkale'de ileri görüşlülüğünü ve yüksek kumanda kabiliyetini ispatlamış Mustafa Kemal Paşa liderliğinde yürütülmesi olduğunu kaydetti.

Turan, "İçerisinde bulunulan çok ağır şartlara ve imkansızlıklara rağmen milletin lideriyle buluşmasıdır zafer. Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'dan, Samsun'a çıkışından itibaren bir danteli ilmek ilmek işler gibi akılla, dirayetle ve sabırla çalışarak herkesi ve bölgeyi yanına alarak harekatı başarıya ulaştırmıştır" diye konuştu.

Milli mücadele döneminde yaşanan tarihi gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Turan, bu mücadelenin içeride gafillere, cahillere ve hainlere; doğuda Ermenilere, güneyde Fransızlara, Akdeniz kıyılarında İtalyanlara ve batıda Yunanlılara karşı verildiğini kaydetti.

Turan, Sakarya Savaşı'nın çok zor şartlar altında kazanıldığını belirterek, burada 5 bin 700 civarında şehit verildiğini, milli mücadelenin daha fazla şehide mal olduğunu anlattı.

Sakarya Savaşı'nın, subay kaybının çokluğu nedeniyle subay savaşı olarak da anıldığını ifade eden Turan, Sakarya Savaşı'nın kadını, yaşlısı, çocuğu, erkeğiyle her kesimin savaşı olduğunu da kaydetti.

Turan, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Sakarya Zaferini millete armağan eden orduyu, şehitleri ve gazileri rahmet ve minnetle andığını söyledi.

Konuşmanın ardından, Sakarya Meydan Muharebesi, Topçu ve Füze Okulunda görevli personel ve Polatlı Belediye Tiyatrosunca, verilen bilgiler eşliğinde canlandırıldı. Canlandırma sırasında, Yunan tarafının, Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki konumu da anlatıldı.

Canlandırmayı yapanlar, gösterilerinin sonuna "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" yazılı pankart açtı.

Tören, helikopter ve jetlerin geçişiyle son buldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sakarya Zaferi'nin 94. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement