Sakin Şehir"De Mandalina Şenliği - Son Dakika
Yerel

Sakin Şehir"De Mandalina Şenliği

Türkiye'nin ilk "sakin şehri (cittaslow)" Seferihisar'da, Mandalina Şenliği düzenlendi.

15.11.2015 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk "sakin şehri (cittaslow)" Seferihisar'da, Mandalina Şenliği düzenlendi.

Seferihisar Belediyesince bu yıl 16'ncısı düzenlenen şenlik, kortej yürüyüşüyle başladı. Şehitler Çeşmesi önünde toplanan İzmirliler, kapalı pazar yerine kadar yürüdü.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, buradaki açılış töreninde, Paris'teki terör saldırılarının acısını hissettiklerini, Anadolu'nun farklı yerlerinden gelen şehit haberlerinin de iç acıtmaya devam ettiğini belirtti.

Terör saldırılarının "kimsenin emniyette olmadığı" duygusunu yaşatmayı amaçladığını belirten Soyer, "Korkarsanız, hiçbir şey yapmamanızı isteyenleri memnun edersiniz. Biz korkmuyoruz ve bizi korkutmak isteyenlere inat, bu etkinliği düzenliyoruz" ifadelerini kullandı.

Seferihisar'ın büyük bir mandalina bahçesi olduğunu, bunun değerini, üreticinin cebine giren parayı artırmak için çalıştıklarını söyleyen Soyer, "Sadece dalından koparılıp satılan bir ürün olmaktan çıkarmak, katma değerini büyütmek için bu sezon mandalinamızı kurutmaya başlayacağız. Soğuk hava deposunu bu sezon hayata geçireceğiz" dedi.

Ürünün değerini yükseltmeye devam edeceklerini anlatan Soyer, "Bunun için mandalina bahçelerini korumamız, betona feda etmememiz gerek. Zeytinimize, asmamıza, enginarımıza sahip çıkmalıyız. İmar hakkı için bahçelerini yok edenleri gördükçe içimiz yanıyor" diye konuştu.

Hollanda'nın futbol takımıyla satış anlaşması

Geçen yıl ilk kez Almanya'ya 2 tır mandalina ihraç ettiklerini vurgulayan Soyer, şunları kaydetti:

"Bu sene Hollanda'ya, ayın 21'inden itibaren, her biri 21 tonluk 10 tır yolcu edeceğiz. Hollanda'nın PEC Zwolle takımıyla satış anlaşması yaptık. 3 kiloluk paketler halinde gidecek. Kutunun üzerinde 'I love Seferihisar' yazısının yanı sıra kulübün arması, uluslararası bir fast food markasının ismi de olacak. Bu kutuların binlercesi, Hollanda'da statlarda dağıtılacak. Ayrıca uluslararası fast food markasının satış noktalarında dağıtılacak. Kulüp bundan gelir elde edecek. Böylece 100 bin avroya eşdeğer reklam ücretsiz yapılacak. Bu daha başlangıç, seneye 5 bin ton göndereceğiz."

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da Seferihisar'ın 20-25 yıl öncesine kadar gençlerini İzmir'e göç veren bir ilçe olduğuna dikkati çekti.

Bayır, "Bir sihirli el değdi ve Seferihisar tüm dünyada adı duyulan kent oldu. Eskiden sadece mandalina denildiğinde hatırlanan Seferihisar 'sakin şehir' unvanıyla tüm dünyada konuşulur bir kent haline geldi" dedi.

Açılışta, halk dansları topluluğu gösteri sundu. "En iyi mandalina", "mandalina kral ve kraliçesi", "en iyi mandalinalı yiyecek", "en iyi mandalinalı hediyelik eşya" ve "en yavaş bisiklet" yarışmalarında dereceye girenlere, ödülleri verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sakin Şehir'De Mandalina Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement